Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 12. 7. 2017 16:32:46

PetrPa
Člen
Registrace: 12. 7. 2017
Příspěvků: 3

Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak mám udělat takovou to šablonu. Podobný vzor jen se bude po každé měnit horní text a obrázek. Nejsem zrovna počítačový talent, tak se radši ptám. Předem děkuji za odpověď. Petr


Viz zde.:


http://petrpa1.rajce.idnes.cz/nastenka/ 



Ještě jednou děkuji. Petr

Editoval PetrPa (16. 7. 2017 15:29:20)

Offline

#2 12. 7. 2017 18:31:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

Šablona se udělá snadno - máte otevřený soubor : Vyberete SOUBOR > ŠABLONY > ULOŽIT JAKO ŠABLONU.
Horší je ten název a obrázek. To se musí řešit makrem. Je to ale jednoduché - udělám Vám Vzor jen musíte uv)ést v jaké aplikaci. To může být Calc, Writer Impress ap.

PS :
Ten obrázek ukazuje na Writer, nebo Impress ale může to být i Draw ap. je vidět něco jako obrázek s receptem. To má být obrázek na pozadí?

Editoval neutr (12. 7. 2017 18:34:44)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#3 12. 7. 2017 19:55:09

PetrPa
Člen
Registrace: 12. 7. 2017
Příspěvků: 3

Re: Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

Dobrý den, ten obrázek je jen vyfocený z papíru z práce. Chtěl bych si udělat něco podobného pro sebe. Jinak v programu Writer (OpenOffice).
Tak jak to je ( pozadí stejné jen se bude měnit obrázek uprostřed a text nahoře  ( to co je zakroužkované) (viz. odkaz  http://petrpa1.rajce.idnes.cz/nastenka/#vvv.jpg  )

Offline

#4 12. 7. 2017 20:21:12

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

Otestujte tohle Šablona Uložte si to, otevřete nabídku ŠABLONY > SPRAVOVAT > Nabídka IMPORTOVAT > zadejte složku (moje šablony ap) a pak se otevře adresář - mělbyste najít ten stažený soubor a potvrdit.


     Není tam žádný text ale otevírá se to s obrázkem v 'v editačním módu' - dá se posouvat a podobně.
Je možné makrem vkládat i texty ap, nebo udělat vzor do šablony přímo > volba upravit šablonu.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#5 12. 7. 2017 21:38:54

PetrPa
Člen
Registrace: 12. 7. 2017
Příspěvků: 3

Re: Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

Nevím, ale nějak mi to nejde.

Offline

#6 13. 7. 2017 05:43:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

PetrPa napsal(a)

Nevím, ale nějak mi to nejde.

     Předpokládám že nemáte žádnou zkušenost se šablonami a tak popíšu postup uložení + ovládání podrobněji.


     Po stažení a uložení šablony si musíme pamatovat kde to máme. Nejčastěji zřejmě v Dokumentech složka Stažené soubory, ale často lidé ukládají na plochu. Jde jen o to abyste uměl stažený soubor najít pomocí dialogu.
     Uložte si to, otevřete například Writer (ale může to být i Calc ap.). V žádném případě neotevírejte přímo šablonu i když to lze udělat na 2 různé způsoby. Postupujte nabídkou :
SOUBOR > z hlavní nabídky menu úplně nahoře vlevo. Nabídky se rozbalí a najdeme
ŠABLONY > (asi 7. položka nabídek směrem shora.)
SPRAVOVAT > Nabídka otevře velké okno. Dole je tlačítko šipky (importovat) které stiskneme.
Nabídka IMPORTOVAT > Vyskočí navíc malé okno KATEGORIE kde jsou názvy existujích složek.
     Můžeme vytvořit novou složku abychom se lépe orientovali - ale jde jen počáteční zkušenosti. Následně to bude rutina.


DALŠÍ POSTUP :


     Zadejte výběrem složku (Moje šablony ap). Následně se otevře okno OTEVŘÍT (je to výběr adresáře kde je šablona uložena po stažení) > musíte najít a vybrat ten stažený soubor + potvrdit (otevřít).
     Nyní můžete všechna okna zavřít - stačí to velké okno SPRAVOVAT ale doporučuji zavřít všechny soubory ať už Writer, nebo Calc ap. Následuje postup volání šablony což je jednoduché ale začátečník nemá představu kde začít. Hlavně až sem šablonu vůbec neotevíráme - jen s ní pracujeme jako se zavřeným objektem.


PRÁCE SE ŠABLONOU > OTEVÍRÁNÍ :


     Otevřeme libovolnou aplikaci - nejlépe Nový Writer a postupujeme otevřením :
SOUBOR > Otevřeme hned první položku
NOVÝ > Je zde 12 možností - zajímá nás ta úplně dole
ŠABLONY > (Nabídka úplně dole) > kliknout. 


     Otevírání šablon má alternativu která je rychlejší. Je to stisknutí klávesové zkratky Ctrl+Shift+N.
     Otevře se okno ŠABLONY a v náhledu pro všechny kategorie. Pokud máte mnoho šablon je nutné filtrovat podle KATEGORIE. V našem případě by to bala kategorie "Moje šablony".


     Následně musíte kliknout na správnou šablonu. Nyní je to šablona "Vzor receptu". Šablona se nastartuje jako Nový bez názvu ale současně vyskočí dialog "Zadejte název souboru". Jakmile to vyplníte a potvdíte sešit se přejmenuje podle dialogu.
     Ihned také vyskočí okno kde je nutné vybrat obrázek. Po vybrání obrázku se tento vloží na první pozici stránky. Tím tato šablona končí a čeká na další příkazy.
     Obrázek je v "editačním módu". To znamená že má vidět zelené "úchopové body" a je to známka že je vybrán - lze s ním ihned pracovat. Tedy například pomocí kurzoru posunout kam je potřeba, nebo h zmenšit, či zvětšit a tak dál.
     Nejspíš bude potřebné pomocí kurzoru přesunout obrázek dolu aby se dalo psát do první řádky. Lze vlastní šablonu upravit tak že se odkrokuje potřebný počet prázdných řádků nebo se vloží konstantní text a šablona se uloží ve změněné podobě. Potom obrázek startuje do nové polohy.
     Bohu žel těch možných operací a přizpůsobení je mnoho. Není možné udělat lexikální výpis možností. Na to je nápověda.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#7 13. 7. 2017 06:33:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

Tak jsem se podíval na ten obrázek znovu a je to jídelní lístek. Podle popisu potřebujete dva různé vstupy pro odstavce nahoře plus obrázek. To je celkem jiná potřeba nežli jsem poslal.
     V tomto případě bych doporučovat spíš udělat si vzor pro celý jídelní lístek, ale je možné že je to jenom jedna stránka někam do vývěsky venku i když je tam vidšt nějaké číslování (zřejmě salátů).


     Takový typ šablony se udělá z existujícího souboru > SOUBOR > ŠABLONY > ULOŽIT JAKO ŠABLONU. Když se taková šablona otevře má v sobě to co původní soubor. Aby to bylo efektivní je nutné mapojit odstavce na nějakou databázi a to co se mění by mělo být jako roletka k výběru.
     Bez databáze nic takového nemá cenu - musíte vše ručně přepisovat. V podstatě by se měly podobně měnit i obsahy jednotlivých jídel - nejen první stránka s obrázkem.


     Mohu doporučit vytvoření mnoha různých šablon a ty ukládat do podsložek které si vytvoříte. Například šablony s "hlavním jídlem" budou mít svoji složku, saláty také svou stejně jako polévky, deserty nebo minutky. Šablony mohou mít automatické datum které lze přestavět tak aby se vkládalo datum posunuté o 1 den (tisk na příští den).
     Pro představu : Máte někde uložen nadpis jídla a vedle popis ingrediencí + obrázek. To lze zavolat jediným kliknutím - ale musí to být v nějakém souboru (nejčastěji program Base). Vše se vloží podle výběru položky jen se upraví cena (což na první stránce asi není správné).
     Já mám stažené příklady které tomuto popisu odpovídají ale manipulace s nimi není úplně jednoduchá. Takže pokud chcete vlastními silami udělejte si hodně šablon a dejte jim názvy tak aby se dalo mezi nimi dobře orientovat.


     Šablony které by se generovaly pomocí zadání údajů (výběr HLAVNÍ JÍDLO, PŘEKKRMY, DESERTY, POLÉVKY, SALÁTY, NÁPOJE, KOKTEJLY .....) už musí někdo postavit a celkem to nemusí být programátor. Jenže musí být zkušeným uživatelem. Potom můžete mít na několik kliknutí každý den jiné menu jak obsahem tak graficky.
     Dnes bývá nutné zveřejňovat jídelní lístky na internetu v prezentaci podniku. To není těžké. Lze ihned vygenerovat z Jidelního lístku HTML stránku. Jde jen o to aby ji někdo dal na internet tak aby byla správně uložena. Takže když budete mít někoho šikovného, nebo si troufnete sám není problém poradit a pomoci. Ale ten někdo by neměl být totální laik. Dnes by si s tím poradily i náctiletí - mají se na počítači či tabletu flákat jen tak, nebo udělat kousek důležité práce?


     Takže ten vzor recept Vám není celkem k ničemu ale můžete se podívat jak snadno lze zadávat vkládání například textů (podobně jako název ale i jinak pomocí výběru roletkou ap.). Konkrétně spustit šablonu která vypustí sérii nabídek a dotazů.. př : Vyberte grafiku první stránku, vyberte obsah první stránky, vyberte grafiku druhé stránky, vyberte 1. položku menu......)
     V tomto případě je to šablona řízená makry (programovaná). Uživatelsky se to dělá pomocí databáze kterou musí někdo udělat (obsah ap) a následně správně spojit s vlastní šablonou. Není to moc těžké ale ten člověk musí umět alespoň dobře základy.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

#8 13. 7. 2017 09:28:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,311

Re: Jak udělat tuhle šablonu !! SPĚCHÁ !! VYŘEŠENO

Ještě bych doporučil Hledání Template s názvem MENU. Podobně by se mělo hledat na Libre Office. Jsou tam hotové vzory a je jich docela dost. Problém je že nejsou česky, ale stačí umět pracovat s Google. Ale když člověk vidí jak je co rozloženo tak na to přijde a dá tam svoje texty a obrázky.
      Ona ta úprava manuálně není tak hrozná. Například vložit jiný text manuálně a makrem je téměř shodné. Makro může urychlyt vše jen když jsou někde texty přednastavené a mají obtížné výrazy (dlouhý text, odborný obsah a tím pádem možnost chyby a podobně). jestli jde jen například o "meruňkové pyré" - vůbec bych makrem neřešil. Podobné je to s obrázky.
      Jo u popisů a receptur už je to jiné kafe. Jestli se má zadat Menu a hned udělat rozpis materiálu do kuchyně podle porcí to by byla jiná.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Online

Zápatí