Toto samozřejmě chápu. Když bych měl nyní udělat to co požadujete tak mne nejvíc zajímá co se bude dít s tím dokumentem.
Bude se z něj přímo tisknout?
Bude se z něj exportovat - například do PDF nebo HTML?
Bude se z něj vytvářet například zpěvník - a jak?
Chápu že máte zájem o zafixování znaků. Vím oč jde. Akordy jsou také mezi slovy - tedy jde vlastně o to, že když se zvětší, nebo zmenší písmo, nebo formát stránky tak se například akord na konci řádku dostane na začátek dalšího. Tenhle problém je typický pro HTML.
Možná je potřeba exportovat do HTML s vlastnostmi responzivního zobrazování na malých obrazovkách. Je to celkem velmi dobrý nápad - zpěvník v tabletu nebo v nějaké čtečce elektronických knih. To by nahradilo mnohonásobný tisk klasických listů. Pro Kapelu se 4-mi lidmi je ještě snesitelné tisknout na domácí tiskárně, ale zpěvník například pro celou osadu už by se sakra prodražil. Když se to udělá pro tablety ap. - může si každý vytisknout sám papírovou formu.
Na zafixování akordu k předchozímu slovu existuje tz "nezalomitelná mezera". Ta umožňuje svázání dvou, nebo více slov tak aby byly stéle spolu.
Na pokročilou úpravu textu existuje několik rozšíření. Nevím jistě které, ale mělo by to být v rozšíření pana Bílka, nebo ing. Pastirika. Určitě tam jsou hromadné úpravy. Já samozřejmě neznám všechny možnosti, ale pracuji s makry takže se spoléhám na tento postup. V rozšířeních jsou také makra ale nabízejí různé možnosti které by Vás možná inspirovaly.
Já ten problém zautomatizování zápisu akordů rozvedu na dva základní problémy a postupy ze kterých je nutné vycházet. Nejde ani tak jakým prostředkem se provede nahrazování na horní indexy (nástroje zabudované - jako je náhrada textu - automatický text, respektive nastavit výrazy do oprav, a nebo extra psaným makrem na míru), ale o to jak chcete provádět vlastní zápis.
A - do běžného textu vložit 1 společný prvek reprezentující akord. Například @, &, a jiné znaky. Znak označí umístění akordu ale nedefinuje vlastní akord (akord není specifikován).
B - Při zápisu, nebo samostatně po přepsání textu se vloží značky identické pro určitý akord. Pak je potřeba akord zabalit mezi dvě značky.
V případě A je možné makrem procházet text a dialogem vkládat místo jediného znaku správný akord v podobě horního indexu. Samostatné akordy se k připojí nezalomitelnou mezerou vždy k předchozímu obsahu. Při tom je možné vizuelně vybarvit místo, které se upravuje (podbarví se místo vkládání). Makro může automaticky nabízet výběr výrazu.
V případě B jsou už značky akordů vloženy a makro je jen rozpozná, udělá z nich horní index, obarví a tam kde je potřeba vloží nezalomitelnou mezeru. Takhle by bylo možné naráz upravit i mnoho písní jediným kliknutím. K tomu je potřeba určit znak : cokoliv ale jde o to aby se to snadno psalo. Takže znaky <Ami>, @C#@, a podobně se píšou z anglické klávesnice a to Vám může trošku vadit.
Dobrým znakem by mohla být hvězdička "*" nebo vykřičník "!" protože se píšou přímo z Vaší klávesnice a v textu písně se nemusí (není to k ničemu dobré) používat. Navíc makro by hledalo výraz mezi dvěma stejnými znaky *Ami*, nebo !Ami! a podobně.
Samozřejmě úprava černých existujících akordů na červené je také možná. To by mělo jít nastylovat. Konkrétně vybrat všechen text a aplikovat vlastní formát horního indexu. Dá se to ale vytvořit také jako makro. Když už akordy makrem tak už všechny potřeby včetně přebarvení také makrem.
Mám ale dojem, že to přebarvení hodláte dělat z originálu, kterým je formát MSO - zřejmě .doc. Tam bych doporučil nejprve uložit do formátu ODT a pak aplikovat svoje formáty.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ