Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 12. 6. 2017 16:05:45

KarelM
Člen
Registrace: 12. 6. 2017
Příspěvků: 10

Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

Zdravím Vás, prosím o pomoc při tvorbě tabulek a jejich propisování do jiných listů.
zde zkopírovaná odpověď, dle které funguje zadání, jen bych tam chtěl doplnit funkci. POtřebuji doplňovat do originální tabulky řádky a ty aby se včetně všeho také dpolňovali do zkopírovaných částí tabulky.
Ještě jeden dotaz je, ja možné nuly, které vzniknou zkopírováním, nahradit prázdnou buňkou ale aby se zachovalo propisování?

zde odpověď kterou potřebuji posunout o funkce výše

Rozkopírování tak jak popisujete doporučuji takto :
1. tabulka v listu1 např. A1:C5
2. tabulka v listu1 např. A7:C10
3. tabulka v listu1 např. A12:C18
4. tabulka v listu1 např. A20:C25
5. tabulka v listu1 např. A28:C35
...
9. tabulka v listu1 např. A100:C131
-----------------------------------

Zkopírujeme nejprve manuálně všechny tabulky do listu2 : Zkopírujeme celý obsah listu 1 do Listu2.
Postup : v listu 1 stiskneme Ctrl+A, zkopírovat, skočit do listu2 (buňka A1) a dáme "vložit" z hlavní nabídky nebo (Ctrl+V).

Je to vzor pro další postup. Následně v Listu1 napíšeme do buňky D1 (nebo do jakékolov volné buňky za tabulkou - ale v raději v prvním řádku - vzorec "=A1".

Potom se tedy totéž co je v A1 objeví i v D1.

Následně obsah buňky D1 vystřihneme hlavní nabídkou, (nebo Ctrl+X) a vložíme do buňky A1 Listu2! - Buď z hlavní nabídky "vložit" (nebo Ctrl+V). Nyní by se v buňce A1 Listu2 měl objevit vzorec "=List1.A1".

Další krok je ten že hned obsah buňky A1 v Listu2! zkopírujeme do paměti. To uděláme pomocí Ctrl+C, nebo z hlavní nabídky "kopírovat".

Toto už budeme kopírovat do všech buněk Listu2 které obsahují kopii tabulky postup :
A - Stiskneme Ctrl+End - skočíme na poslední buňku kopie tabulky.
B - Stiskneme Shift+Ctrl+Home. Tím vybereme celou kopii tabulky.
C - Do vybraného úseku vložíme vzorec pomocí nabídky vložit (nebo Ctrl+V).
D - Nyní máme v kopii tabulky vzorce místo původních hodnot. Stiskneme v Libre Ofice F4 (v Apache Open Office tuším Shift+F4).


Nyní bychom měli mít ve všech buňkách vzorec s "dolary". Například v "A1" by mělo být =$List1.$A$1 a podobně ve všech vzorcích takže v "B2" to bude =$List1.$B$2 a podobně.

Jestli se Vám to nepovede začněte znovu krok po kroku. Je totiž důležité mít stále vybraný celý úsek od začátku první tabulky do konce poslední tabulky. Postup sice funguje i bez dolarů, ale s dolary je to velice bezpečné - jinak se snadno dopustíte chyb.

Nyní teprve opustíme původní celý úsek (první až poslední tabulka). Musíte najít řádky ve kterých jsou samé nuly. Tyto řádky jsou v originále prázdné a jsou mezi tabulkami. Tyto hodnoty s nulou smažte tak aby tam nebylo nic. (klepnout na číslo řádku úplně vlevo (vybere se celý řádek) a stisknout Delete.)

Zůstaly nám kopie tabulky které se skládají jen ze samých vzorců. Tyto tabulky už (každou tabulku jednotlivě) celou naráz vystřihneme a vložime do nového sešitu - podle potřeby ale nejlépe do buňky A1.

- Takže z listu2 vybereme a vystřihneme tabulku 2 a vložíme ji do buňky A1 Listu3.
- Následně vystřihneme z listu2! 3. tabulku a vložíme ji do Listu4 (do buňky A1).
- Totéž s 4. tabulkou do listu 4 a tak dál (5. až 9. tabulka).

Nyní máte originál v Listu1 a kopie které se aktualizují podle originálu v listech 1 až 10. Cokoliv v jakékoliv vzorové tabulce (list1) změníte, objeví se automaticky na správném listu. Doporučuji jednotlivé listy přejmenovat podle tabulek které obsahují.



děkuji moc za pomoc, jsem již krůček od vyřešení :-)
Karel

Offline

#2 12. 6. 2017 16:51:30

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 488

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

v příslušném listu v příslušné buňce (pro příklad v listu2 v buňce A1) zapíšete =IF((ISBLANK($list1.A1);"";$list1.A1)
v buňce B1 pak =IF(ISBLANK($list1.B1);"";$list1.B1) a tak dále. Takto to uděláte pro všechny buňky které potřebujete (v rámci listu je možné kopírovat) a list pak libovolněkrát celý zkopírujete


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 12. 6. 2017 18:02:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,287

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

Tak je to správně a upravíme to dost snadno :
     Pro možnost doplňování musíme předem odhadnout jak velké tabulky bude potřeba. Znamená to udělat dopředu tabulky přiměřeně větší. Řekněme že každá tabulka může mít až 99 řádků včetně nadpisu (98 pracovních řádků). Potom základní tabulku postavíme na 9 x 99 řádků abychom věděli že každý stý řádek je prázdný. Tedy 899 (lépe 900) řádků které vyplníme na Listu1 libovolným stejným znakem.
Tedy například do řádku A1:C1 nakopírujeme písmeno "a".
- Řádek zkopírujeme do paměti Ctrl+C.
- Skočíme na buňku A899
- Stiskneme Shift+Ctrl+ŠipkaNahoru (vybere se úsek A1:A899)
- Stiskneme Ctrl+V
- Máme vykopírováno a celý úsek A1:C899 je vybrán
- Stiskneme Ctrl+C (zkopírovat celý úsek)
- Postavíme se do prvního řádku - například do buňky E1
- Vložíme Ctrl+V


     Tento postup už známe ale nyní už víme proč je tak potřeba. Musíme do úseku E1:G899 vložit vzorec. Tento vzorec se už přizpůsobí Vašim potřebám a tak po vykopírování bude vidět jen buňka která něco obsahuje. Do buňky E1 vložíme :

=IF(A1="";"";A1)

     Vzorec vyhodnocuje zda je A1 prázdná buňka dvě uvozovky (""). Pokud je prázdná vrátí prázdnou buňku pomocí ("") ale pokud tam něco je vrátí obsah buňky A1.


     Nyní vzorec z E1 nakopírujeme do paměti Ctrl+C. Toto vykopírujeme do celého úseku E1:G899 pomocí výberu tohoto úseku - postup :
- Jsme v buňce E1 a stiskneme Shift+Ctrl+ŠipkaDolů (je vybrán úsek E1:E899)
- Dále držíme Shift+Ctrl ale k tomu přidáme ŠipkuDoprava (Máme vybráno E1:G899)
- Vykopírujeme vzorec pomocí Ctrl+V.


     Otestujeme smazáním obsahu buňky A1. Nyní by měl zmizet i obsah buňky E1. Můžeme tam opět vrátit něco aby bylo pole E1:G899 uceleně plné.


     Nyní opět celý úsek E1:G899 vybereme abychom ho vystřihli a vložili do 2. listu (který si nezapomeneme předem připravit). Vlastní postup :
- E1 > Shift+Ctrl+ŠipkaDolů
- držíme Shift+Ctrl+ přidáme ŠipkaDoprava
- úsek vystřihneme Ctrl+X
- Vstoupíme do Listu2 buňka A1 vykopírujeme pomocí Ctrl+V. Úsek A1:C899 je vybrán
- Stiskneme u Libre Office F4 (vytvoří se všude dolarové odkazy u ApacheOO je to asi Shift+F4)
     Nyní začneme porcovat úsek na jednotlivé tabulky takto :
Chceme Tabulky které končí na 99 řádku tak že řádky 100, 200, ....800 jsou prázdné. Proto nyní všechny obsahy v Listu 1 smažeme. V ten moment není ani v listu2 nic ani čárka :-)


     Do listu1 buňka A100 napíšeme Smazat a totéž do buněk A200, A300 až A800.
- Přepněme na list2 a tam kde je "Smazat" vyberete řádek a smažete ho pomocí Delete.
- Nyní je čas nadepsat začátky a konce tabulek které potřebujeme vidět ve druhém listu.
- V listu 1 vídíme hesla smazat, Proto nad toto heslo napíšeme konec tabulky XYZ, a pod toto heslo napíšeme Tabulka ABX a tak dál.


     V tomto smyslu se se oba postupy odlišují pouze ve vzorci a trošku v popisu postupu. Následuje ale sofistikovanější postup vystříhávání jednotlivých tabulek. Jde o to, že tam kde je vzorec ale nic není vidět tak Shift+Ctrl+šipka dolů tyto buňky projíždí (nejsou prázdné - je tam vzorec). Takže
na druhém listu jak víme zůstane tabulka číslo 1.
- Připravíme si další nový list (číslo 3) - víc ne.
- Najdeme na listu 2 začátek tabulky číslo 2 (je to buňka A101)
- Stiskneme Shift+Ctrl+ŠipkaDolů,
- Stále držíme Shift+Ctrl ale přidáme ŠipkuDoprava (úsek A101:C199 je vybrán - na začátku Název tabulky na konci Konec tabulky)
- Vybraný úsek vystříhneme pomocí Ctrl+X
- Skočíme do posledního listu (nyní list3)
- V listu číslo 3 vložíme nejlépe do buňky A1 pomocí Ctrl+V
- Nyní přejmenujeme list3 podle názvu tabulky.
---- Pokračujeme přidáním dalšího nového listu a postup opakujeme dokud nevystříhneme poslední tabulku (číslo 9 - do 10. listu který přejmenujeme).
     Nyní doporučuji důrazně práci uložit abychom nemuseli proces opakovat v případě pádu nebo spíš zapomenutí ap. Dále bych doporučil pro orientaci označit poslední řádek v individuálním listu - nejlépe barvou pozadí, nebo vložit podtržítka do dalšího řádku bez vzorců.


     Nyní můžeme poznamenané konce tabulek a Řádky s heslem "Smazat" odstranit. ODSTRANIT TAK ABY NÁZVY TABULEK V PRVNÍM LISTU ZŮSTALY.
     Nyní můžeme tabulky v listu 1 vyplnit ostrým obsahem a zkontrolujeme jednotlivé listy s kopií. Raději znovu vše uložte - je hotovo.


     Nebyl prostor pro zdůvodnění a práci s "dolary". Dolar umožní posouvat kopii tabulky kam se nám zlíbí. Jsou to absolutní adresy které stále ukazují na stejné místo.
     To je nevýhoda pokud by bylo potřeba přidat například 1 nebo několik sloupců. U tabulek v listu1 nás nic nelimituje, ale v listu kopie ano. Vzorce v kopii tabulky umí vrátit skutečně jen stále stejné buňky. Abychom mohli počet sloupců dodatečně zvětšit u jednotlivé tabulky budeme postupovat odstraněním dolarů tak aby ve vzorcích nebyl ani jeden.


Poznámka :
     Vkládání dolarů je uzavřeno v cyklu. Postavíme se do jedné buňky s dolary (například A1 v listu2) a stiskneme F4. Nyní jeden dolar před značkou sloupce zmizí (fixovány dolarem zůstávají pouze řádky). Stiskneme F4 podruhé a nyní se objeví dolar před značkou sloupce ale zmizí od čísla řádku (sloupce jsou fixovány dolarem). Když stiskneme F4 potřetí zmizí všechny dolary. (Dalším stiskem by se zapsaly zase oba dolary).
     Takže když bychom potřebovali přidat do některé tabulky sloupec(ce) vybereme celý poslední sloupec (v našem případě C) klepnutím na barevný název sloupce. Nevadí že je vybrán celý.
     Začneme cyklovat pomocí F4. V příkazovém řádku vidíme 1. buňku posledního sloupce (nyní C) a proto pokud máme tabulku vloženu do úseku od A1 vidíme na "dolary" (proto doporučuji vkládat do A1 - jiný důvod není).
     Dojedeme do stavu kde nejsou žádné dolary (stačilo by ale také jen fixování řádků - ale stejně bychom měli docyklovat až zase do dvou dolarů takže je to zbytečné.)
     Stále máme vybrán celý sloupec, který je nyní bez dolarů. Nyní ho zkopírujeme pomocí Ctrl+C. Postavíme se do 1. buňky vedlejšího sloupce (nyní D1) a vložíme pomocí Ctrl+V. Vzorec načítá ze sloupce D první tabulky.
     Takže vykopírujeme potřebný počet sloupců. Mohlo by to tak zůstat, ale z důvodu bezpečnosti bychom měli přidat dolary aby to bylo stejné jako v původních sloupcích.
     Vybereme všechny nové sloupce a 1x cyklujeme pomocí F4. Zkontrolujeme zejména zda nebyl vybrán i sloupec který neměl být cyklován - ten by se přecykloval na řádky - ale pokud se nebude tabulkou hýbat chyba zřejmě nevznikne.

Editoval neutr (12. 6. 2017 18:18:08)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 13. 6. 2017 10:43:04

KarelM
Člen
Registrace: 12. 6. 2017
Příspěvků: 10

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

Děkuji moc za pomoc a toto je postup znovu od začátku s tím že se tam dají přidat ty řádky navíc? Nbeo je to nadstavba toho co jsem již dle prvního postupu zadal? Omlouvám se za dotazy, nejsem až tak zkušený.

děkuji moc

Karel

Offline

#5 13. 6. 2017 11:14:32

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,287

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

Je to postup od Adama s tím že jste se s podobným popisem již setkal. Podobných postupů může být mnohem více. A ano je tam ještě popis jak jednotlivou tabulku rozšířit co do počtu sloupců - je to pod poznámkou.
     Primárně postup sleduje vytvoření tabulek s dostatečnou rezervou řádků. Jednotlivá tabulka může mít až 99 řádků včetně nadpisu.


PS :
     Nejspíš Vás plete že je to jinak popsané nežli v tom případě prvním. Pokud jste zvládl první postup můžete ho nejprve zopakovat s tím že tam vložíte vzorec který uvádím já nebo pan Trnka. Vzorec pana Trnky jsem netestoval ale vím že je správně. Je to podobné - k témuž cíli se dopracujeme vícero způsoby.
     Když postavíte první případ se skrytým obsahem vzorce tak je to přesně to co jste potřeboval aby nebyly vidět nuly. Když ale neznáte předem počet řádků musí se odhadnout přiměřeně maximum. Pak jsou ztíženy orientační body a poslouží lépe postup II.

Editoval neutr (13. 6. 2017 11:27:19)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 13. 6. 2017 16:41:42

KarelM
Člen
Registrace: 12. 6. 2017
Příspěvků: 10

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

Zdravím Vás ještě jednou, trochu jste mě zahltili, ztrácím se v tom. V postupu jsem narazil na tvorbu tabulky ale já ji mám již hotovu a potřebuji ji upravit a rozkopírovat. Prosím jaký je jeden souvislý postup? Prosím :-)

Offline

#7 13. 6. 2017 17:24:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,287

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

Vezmeme to od začátku tak jak jsem popisoval před tím nežli jste se přihlásil do fóra. Jen tam dále jiný vzorec což si vyžádá úpravu mezer mezi tabulkami (červeně):


Rozkopírování tak jak popisujete doporučuji takto :
1. tabulka v listu1 např. A1:C5
Do mezery mezi tabulkami - buňka ve sloupci A6 napíšeme "SMAZAT ! a podbarvíme pozadí buňky nejlépe žlutou barvou - hledejte v ikonách "Barva pozadí".
2. tabulka v listu1 např. A7:C10
Do mezery mezi tabulkami - buňka ve sloupci A6 napíšeme "SMAZAT ! a podbarvíme pozadí buňky nejlépe žlutou barvou - hledejte v ikonách "Barva pozadí".
3. tabulka v listu1 např. A12:C18
Do mezery mezi tabulkami - buňka ve sloupci A6 napíšeme "SMAZAT ! a podbarvíme pozadí buňky nejlépe žlutou barvou - hledejte v ikonách "Barva pozadí".
4. tabulka v listu1 např. A20:C25
Do mezery mezi tabulkami - buňka ve sloupci A6 napíšeme "SMAZAT ! a podbarvíme pozadí buňky nejlépe žlutou barvou - hledejte v ikonách "Barva pozadí".
5. tabulka v listu1 např. A27:C35
Do mezery mezi tabulkami - buňka ve sloupci A6 napíšeme "SMAZAT ! a podbarvíme pozadí buňky nejlépe žlutou barvou - hledejte v ikonách "Barva pozadí".
...
Do mezery mezi tabulkami - buňka ve sloupci A6 napíšeme "SMAZAT ! a podbarvíme pozadí buňky nejlépe žlutou barvou - hledejte v ikonách "Barva pozadí".
9. tabulka v listu1 např. A100:C131


----------------------------------- 1. krok


     Zkopírujeme nejprve manuálně všechny tabulky do listu2 : Zkopírujeme celý obsah listu 1 do Listu2. Nyní tam kde je "SMAZAT !" je přednastavena žlutá barva - splést byste se neměl.
     Právě toto opatření je nutné kvůli změně vzorce - abyste neviděl nuly když tabulka bude mít jiný počet řádků! (Druhý návod jsem popsal jinak abych se tomuto vyhnul takže postupujte krok po kroku. Když se Vám něco nepodaří - začněte od začátku). Buňky se slovem Smazat musí být podbarvené aby tam později po vykopírování vzorců zbyla barva pozadí (původní popis měl nulu - to už platit po vykopírování vzorců nebude - nezbyde tam nic jen barva).

Postup : v listu 1 stiskneme Ctrl+A (Máme vybrán celý list1), zkopírovat z hlacní nabídky nebo pomocí Ctrl+C, skočit do listu2 (buňka A1) a dáme "vložit" z hlavní nabídky nebo (Ctrl+V).


----------------------------------- 2. krok


     Je to vzor pro další postup. Následně v Listu1 napíšeme do buňky D1 (nebo do jakékolov volné buňky za tabulkou - ale v raději v prvním řádku - vzorec "=IF(A1="";"";A1)" .. to je jediný rozdíl od původního návodu který si vyžádal přizpůsobení mezer mezi tabulkami na žlutou barvu.

Potom se tedy totéž co je v A1 objeví i v D1.


----------------------------------- 3. krok


     Následně obsah buňky D1 vystřihneme hlavní nabídkou, (nebo Ctrl+X) a vložíme do buňky A1 Listu2! - Buď z hlavní nabídky "vložit" (nebo Ctrl+V). Nyní by se v buňce A1 Listu2 měl objevit vzorec "=List1.A1". Skočte dolů nebo doprava (B1, nebo A2)Ta první buňka je popsaná obsahem buňky A1 z listu1. Takže tuto první buňku změníme za vzorec. Pokud tam nebude "=List1.A1" začněte znovu.


----------------------------------- 4. krok


     Další krok je ten že hned obsah buňky A1 v Listu2! zkopírujeme do paměti (to je ta buňka se vzorcem do které se musíte vrátit aby se dala zkopírovat). To uděláme pomocí Ctrl+C, nebo z hlavní nabídky "kopírovat".


----------------------------------- 5. krok


     Toto už budeme kopírovat do všech buněk Listu2 které obsahují kopii tabulky postup :
A - Stiskneme Ctrl+End - skočíme na poslední buňku kopie tabulky.
B - Stiskneme Shift+Ctrl+Home. Tím vybereme celou kopii tabulky.
C - Do vybraného úseku vložíme vzorec pomocí nabídky vložit (nebo Ctrl+V).
D - Nyní máme v kopii tabulky vzorce místo původních hodnot.
     Stiskneme v Libre Ofice F4 (v Apache Open Office tuším Shift+F4).


----------------------------------- 6. krok


     Nyní bychom měli mít ve všech buňkách vzorec s "dolary". Například v "A1" by mělo být =$List1.$A$1 a podobně ve všech vzorcích takže v "B2" to bude =$List1.$B$2 a podobně.


     Jestli se Vám to nepovede začněte znovu krok po kroku. Je totiž důležité mít stále vybraný celý úsek od začátku první tabulky do konce poslední tabulky. Postup sice funguje i bez dolarů, ale s dolary je to velice bezpečné - jinak se snadno dopustíte chyb.


----------------------------------- 7. krok


     Nyní teprve opustíme původní celý úsek (první až poslední tabulka). Musíte najít žluté řádky. Tyto řádky jsou v originále prázdné a jsou mezi tabulkami. Nyní tam uvidíte "SMAZAT".
     Tyto hodnoty s nulou smažte tak aby tam nebylo nic. [klepnout na číslo řádku úplně vlevo (vybere se celý řádek) a stisknout Delete.]


----------------------------------- 8. krok


     Zůstaly nám kopie tabulky které se skládají jen ze samých vzorců. Tyto tabulky už (každou tabulku jednotlivě) celou naráz vystřihneme a vložime do nového sešitu - podle potřeby ale nejlépe do buňky A1.

- V listu 2 zůstane tabulka 1 - s tou nic dělat nebudeme.
- Takže z listu2 vybereme a vystřihneme tabulku 2 a vložíme ji do buňky A1 Listu3.
- Následně vystřihneme z listu2! 3. tabulku a vložíme ji do Listu4 (do buňky A1).
- Totéž s 4. tabulkou do listu 5 a tak dál (5. až 9. tabulka).


----------------------------------- 9. krok


     Nyní máte originál v Listu1 a kopie které se aktualizují podle originálu v listech 1 až 10. Cokoliv v jakékoliv vzorové tabulce (list1) změníte, objeví se automaticky na správném listu. Doporučuji jednotlivé listy přejmenovat podle tabulek které obsahují.
     Nyní by se měly smazat hesla SMAZAT i v prvním listu a všude v prvním listu odbarvit. Stisknout Ctrl+A - následně vybrat ikonu s barvou pozadí a vybrat "žádná barva". Barvy pod jednotlivými samostatnými tabulkami v listech 2-10 ponechte abyste věděl kde tabulka končí.


    Snad to bude takto stačit. Pak snad jedině klasické učení s lektorem nebo mikrokurz pomocí Skype. Videonávod bych dělal 2 dny to po mě nikdo chtít nemůže.

Editoval neutr (13. 6. 2017 18:09:55)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 14. 6. 2017 11:46:53

KarelM
Člen
Registrace: 12. 6. 2017
Příspěvků: 10

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

děkuji moc za velmi sofistikovanou odpověď. Pojedu bod po bodu a věřím že to půjde.
pěkný den

Karel

Offline

#9 14. 6. 2017 14:06:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,287

Re: Calc, kopírování, propisování dat z listů do listů

Pane Karle přeji úspěch. Celkem chápu oč se jedná. Věřím že až si osvojíte takové ty specifické pojmy a postupy bude pro Vás práce v tabulkovém procesoru kvalitní zábavou.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí