Ta makra se startují jen pokud vyberete soubor který je souborem .xls a absahuje strukturu kterou jste uvedl jako vzor ph7 (v okénku toho dialogu se musí objevit jméno - jinak nic nenačte). V jiném případě vyhodí chybu protože obsahuje filtr pro Excel. Domnívám se že jste vybral jen adresář a na vlastní soubor jste nekliknul, nebo co horšího pokoušíte se otevřít soubor csv.
Podle všeho jsem zřejmě špatně pochopil zadání :-) Export z Pohody není ve tvaru xls, ale csv. Viz poznámka číslo 2.
Nyní už nemusíte vůbec nic dopisovat ani opravovat. Pouze spustíte volbu z toho sešitu, vyberete pomocí dialogu přímo ten správný soubor. Je to tedy zcela uživatelské řešení ad_hok bez potřeby cokoliv dopisovat.
Soubor se načte tak jako v prvním případě do 1. stránky a už má podobu exportu včetně úpravy čísel. Já převádím čárky na standard pro CSV - tím jsou tečky. Pak tedy soubor CSV obsahuje částky už se značkou měny - možná je to nesprávně a zásilkovna chce jen číslo. To jsem něvěděl stejně jako pár detailů takže stačilo otestovat co je chybně a po opravě by to přestala být beta - verze.
Beta verze obsahuje možnost vytvořit export jen do listu a vlastní soubor neodesílat. Tím je možné testovat bez toho aby se plnil nějaký adresář. Tuto volbu ohlásí dialog se dvěma tlačítky v nabídce.
- Pokud zvolíte "ULOŽIT csv" vyskočí dialog kde vyberete cílový adresář. Dialog nabízí implicitně název který se skládá ze zkratky "Zás" plus NOW() - což je vlastně datumové razítko. Nemůže se stejný soubor opakovaně uložený do stejného adresáře opakovat se stejným názvem. Zde můžete dialogem zadat svůj vlastní název pro export.
Až do dalšího výběru zůstane obsah první strany na svém místě. Pokud zvolíte jiný soubor exportu první strana se nejpve smaže a teprve potom se vloží jiný export.
- Pokud zvolíte UKONČIT nic se neexportuje. Máte čas soubor prohlédnout a případně manuálně opravit. Takto upravovat soubor lze jen v beta - verzi aby se dal ladit obsah exportu.
Upravené obsahy, nebo opakované ukládání exportu už nemá systémovou nabídku. K takovému účelu slouží makro s názvem "Pokracovat". Proto je v hlasní nabídce stále možnost HopDoKodu.
Sešit který jsem postnul obsahuje export zpracovaného souboru ph7. Očekával jsem že z názvů maker snadno dovodíte co které dělá. Když byste toto makro aktivoval vyskočí Vám nejprve dialog s možností zadat název - nebo nechat implicitně ten s časovým razítkem. Následně vyskočí dialog s nabídkou kam se má export uložit.
Z Vašeho popisu soudím, že jste zrovna toto makro netestoval a pokud ano tak jste měl smazaná data na listu1 - což by se dalo pochopit pokud jste nejprve spustil "OtevriSkryte".
Popisované testovací mezipřistání již v ostrém souboru nebude a tím pádem odpadne i dialog s volbou "Uložit csv" a "Ukončit". Takže ostrý soubor by měl :
1. Nabídnout dialog vybrání souboru
2. Nabídnout dialog kterým určíte název eportu
3. Nabídnout dialog kterým určíte kam se to má uložit.
Nic jiného - ani by neobsahoval nabídku skočit do kódu protože za tu dobu jste se jistě naučil jak do makra vstoupit i bez tohoto usnadnění. A nyní ještě dovolte pár poznámek :
POZNÁMKA 1
O tom, že byste chtěl makro umístit v knihovně "Moje makra Standard" nebyla v původním zadání řeč. Proto jsem vytvořil soubor který by se měl po doladění uložit jako šablona. Touto šablonou by se vygeneroval sešit s názvem "Nový + číslo". Po vygenerování a uložení exportu by se mohl uložit například pro kontrolu, ale mohl se také automaticky zničit bez uložení.
Práce se šablonou spočívá v jejím zavolání, ale dá se nastavit jako výchozí pro Calc. Takže viditelně obsahuje jen nabídku "Ovládání" - popřípadě jiné jméno ap. Mimo toho obsahuje makra což ale pro ostatní použití nijak nevadí. Otevře se vždy když zavoláte nový sešit. To je vlastně funkcionalita která je téměř shodná s tím umístěním do knihovny "Moja makra Standard".
Aby se makro umístilo do knihovny "Moja makra Standard" musela by se udělat rozsáhlá úprava. Prakticky by nezůstal kámen na kameni. Ale bylo by to řešitelné.
POZNÁMKA 2
Celkem nepochopitelné mi připadá že by Pohoda exportovala do CSV a Vy jste potom v práci ukládal do Excelu. Vždyť v práci máte Libre Office (nebo AOO) a ne MSO. Takže zadání od samého počátku jeví známky nekorektního popisu problému.
Naopak vím že takové programy exportují skutečně hned do formátu XLS. S podobnou možností se setkáváme často. Osobně jsem dělal něco pro majitele 3 eshopů ale každý měl na jiném redakčním systému. Dostával tedy 3 druhy výstupů a každý jiný. Jeden byl emailem s obsahem xml, další měl výstup v xls a třetí csv. Kdysi jsem se zabýval možností naprogramovat účetnictví a tak jsem si stáhl několik různých účetních softů (pokud nabízeli demo). Už si přesně nepamatuji které a co šlo exportovat a v jaké formě. Některé nabízely výlučně Excel, ale některé i volbu csv.
Takže pokud je základní export skutečně v CSV je možné ho snadno načíst přímo do Calcu a ne do Excelu. V takovém případě bych chápal jediný vysvětlující trend - programovat pro Calc ve VBA.
Ale takové načtení už by se dělalo přímo makrem z csv. Na výstupu by bylo také csv. Je to zase změna celého konceptu. Jsem poměrně zvyklý na to, že když někdo dá dotaz a není zkušený, pravidelně zjistí že chtěl něco trošku jiného a že to nesprávně popsal, nebo že potřebuje ještě něco k tomu ap.
POZNÁMKA 3
Ze začátku jsem dostal zřejmě mylný dojem že Vám jde opravdu o to porozumět kódu a snad i programování pod Calcem - tedy pro Calc a tím pádem také automaticky ve StarBasic. Tvrdil jste že máte zkušenosti s VisualBasicem ale podle všeho jen zcela povrchní. Nejste schopen zřejmě akceptovat to co dělal "kabi". "Kabi" usoudil že Vám jde právě o úplné řešení a ne o to porozumět kódu. Musím mu dát za pravdu Vaše potřeba spíš vychází ze zcela jiné motivace nežli jakou prezentujete transparentně.
Já jsem naopak úplné řešení udělal a zjišťuji že jste se do něj asi jen letmo podíval pokud vůbec. V žádném případě jste netestoval všechna makra jak uvádíte. Viděl byste že makro "Pokracovat" vyexportuje i zcela prázdná soubor CSV - a že tedy "něco dělá".
Nyní nabývám dojmu že chcete abychom Vám tady pomohli, nebo přímo naprogramovali makro ve VBA. To jste ale na špatném serveru. Zde pracujeme prakticky výlučně se StarBasicem. Ubezpečuji Vás že chodím velice často na cizí fóra a tam byste dostal co proto. Já to také někdy dělám, ale jen když zjistím že je to nějaká provokace. Jsem alergický zejména na to když někdo vychvaluje MSO na úkor LO (AOO) nebo užívá nekorektní slovník. Toto jsem zatím u Vás neviděl a tak hodlám pomoci.
Ten kdo zná mé starší příspěvky ví že že to umím také a jsem při tom dost nepříjemný. Nyní dostávám dojem, že Vaší snahou je prosadit se pomocí VisualBasicu a zaměstnavatele donutit aby koupil MSO kterému rozumíte více. Proto Vás zřejmě řešení pomocí StarBasic nezajímá.
Na závěr malá rada : Ten Váš problém se zásilkovnou - konkrétně čísla - spočívá v tom, že CSV najde desetinnou čárku a nesprávně ji vyhodnotí jako nový sloupec. Tím dojde k posunu. Z čísla které má obsahovat například částku 1250,55 Kč vytvoří dva sloupce. V jednom je částka 1250 a ve druhém 55 Kč. To samozřejmě formulář najde a obsah nenačte. Je to proto že kontroluje obsahy a po posunutí (přidán sloupec) nemůže najít správnou položku.
Je vidět že zřejmě telefon obsahuje jen text "Symbol + 12 čísel". Co myslí tím symbolem nevím jistě - ale zřejmě číslo má být 420+9čísel (9 čísel je asi vlastní telefonní číslo zatímco 420 je kód země).
Další chybou je už "useknutí" ceny která vytvoří další sloupec a formulář v něm hledá "Cílové místo". Je to poznat na ceně - ve vzoru má každá částka něco za desetinnou čáskou a to tam vidět není protože je to ve sloupci o kterém netušíte že existuje.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ