Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 18. 5. 2017 14:30:35

ondraworrys
Člen
Registrace: 18. 5. 2017
Příspěvků: 5

vstupní tabulka - výstupní tabulka

Ahoj, zdravím vás. Jsem absolutní začátečník dá se říct i 0 v tabulkových programech (grafik) a četl jsem si nějaká vlákna zde, ale vůbec z toho nejsem moudrý. Ale pochopil jsem, že to lze udělat.
Potřeboval bych vytvořit tabulku:
list 1 (vstupní tabulka)- zde bych zadával data (čísla+text) - ta by se tiskla jako pdf (dvě A4)
list 2 (výstupní tabulka)- zde by se automaticky vyplňovali zapsané data z listu 1 - soužila by pro vyhledávání všech zadaných hodnot.

Takže když do listu 1, do buňky A1,B1,C1 napíšu "něco" v listu 2 se mi to napíše do buňky A1,B1,C1.
Když změním v listu 1 v buňce A1,B1,C1 napíšu "něco" v listu 2 se mi to napíše do buňky A2,B2,C2 atd.

Nevím jestli jsem to napsal pochopiteně, nevím jak moc je to složité.

Děkuji.

Offline

#2 18. 5. 2017 14:44:18

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 464

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Váš problém není vůbec jednoduchý. Takto běžně tabulkový procesor nefunguje. Měl bych jednu otázku. Proč nelze vyplňovat data "něco" přímo do řádků v Listu2 ? Tak to je totiž běžné.


To co popisujete se řešívá makrem, ale pokud jste úplný začátečník, tak makra nejsou zrovna nejlepší metoda jak se s tabulkovým procesorem seznámit.


EDIT: Možná je váš problém přesně obrácený. Data se budou vyplňovat v Listu2 a Tisková sestava v Listu1 si bude data načítat (dle nějakého kriteria) z Listu2. Takové použití je běžné a rádi vám příslušné vzorce poradíme.

Editoval ludviktrnka (18. 5. 2017 14:48:25)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#3 18. 5. 2017 14:51:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Je to velice jednoduché. Do listu2 zapíšete vzorec (do buňky A1) =List1.A1
     To stačí zkopírovat. Tedy necháme kurzor v buňce A1 sešitu2 a stiskneme Ctrl+C. Tím dostaneme vzorec do paměti (nebo klasicky kopírovat z nabídky menu). Následně vybereme v Listu2 úsek A1:C100 a do toho vzorec vložíme (například pomocí Ctrl+V, nebo klasicky z menu).
     Nyní máme všechny buňky ve druhém listu jako kopie buněk z listu1. Ale v Listu 2 jsou nuly - to je výsledek vzorce. Pokud něco napíšete v liatu 1 do buněk A1 až C100 tak se to vykopíruje do listu 2. Což je to co potřebujete, ale ty nuly jsou ošklivé. Proto se to může upravit tak aby se zdálo že v listu 2 nic není - - tedy že je to stejné jako v listu 1. Postup je podobný - jen uděláme jiný vzorec:


     Upravený vzorec :
=IF(List1.A1="";"";List1.A1) vykopírujeme podobně do celího úseku A1:CX podle potřeby. Dokud v listu 1 nebude nic napsáno, nebude ani v listu 2 nic vidět.


     Ale pozor pokud v listu 1 něco smažete, zmizí to také z listu 2. Takže pokud budete potřebovat zafixovat výsledek musíte výstup na listu 2 načíst a vložit jinak - jen čísla a text. Na to ale musíte myslet až budete něco konkrétního dělat.


     Tedy doufám že jsem to pochopil správně. Pokud ale máte na mysli nějakou jinou závislost tak to musíte upřesnit. Když totiž změníte A1:C1 tak se mění zase jen A1:C1 na druhém listu. Jestli se mají změnit data na úseku A2:C2 (a zachovat data na A1:C1 původního zápisu) - a takto vytvářet protokol tak tento návod neplatí.

Editoval neutr (18. 5. 2017 14:58:20)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 18. 5. 2017 15:10:24

ondraworrys
Člen
Registrace: 18. 5. 2017
Příspěvků: 5

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Děkuji za rady.
O makrech jsem slyšel, kadopádně vyzkouším obě varianty/promyslím.

Offline

#5 18. 5. 2017 15:13:18

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 464

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Důležité je uvědomit si co je vlastně vstup a co je výstup. Tisk je obvykle výstup a tabulka hodnot (databáze) je obvykle vstup.



EDIT: třeba typicky fakturace: mám velkou tabulku kde vyplňuji jednotlivé údaje faktury a ve vedlejším listu mám tiskovou sestavu "faktura", kam se mi načtou data vybrané faktury tzn. vybraného řádku tabulky a tisknu. Toto je běžné a řešitelné docela jednoduchými vzorci.


Samozřejmě lze to i obráceně, že vyplňuji políčka přímo ve faktuře a makrem pak nahraji zadaná data do databáze. (Případně pak i obráceně makrem z databáze do faktury). I toto je řešitelné ale opravdu jen a pouze za pomoci maker.

Editoval ludviktrnka (18. 5. 2017 16:57:04)


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#6 18. 5. 2017 15:23:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Myslím že byste měl spíš napsat k čemu to potřebujete. Není dost pochopitelné k čemu potřebujete ať už druhou kopii listu 1, nebo i protokol změny v buňkách A1:C1.
     Například když budete vždy postupně místo přepisování úseku A1:C1 skrývat první řádek listu 1 tak budete mít stále zápis na prvním řádku ačkoliv to nebude na 1. řádku - ale opticky to bude stále nahoře.
     Bez makra lze udělat do listu 2 ještě vzorec :

=IF(ISFORMULA(A1)=1;"";$List1.$A$1)

+ podobně pro B a C. jenže podmínkou by bylo vzorec na listu 2 načíst a vložit zpět jen jako hodnoty a čísla. Ovšem zapisovat takto složitě je určitě nesmysl. To už je výhodnější a méně pracné prostě manuálně kopírovat do listu 2.

Editoval neutr (18. 5. 2017 15:25:10)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 19. 5. 2017 12:41:19

ondraworrys
Člen
Registrace: 18. 5. 2017
Příspěvků: 5

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Ještě jednou díky.
prošel jsem si celý postup několikrát - chápu ho, ale bohužel to není to co hledám. Potřebuji totiž aby se data na listu1 měnila,pokusím se funci tabulky popsat nasludujícím způsobem:

list1 vstup:
1A= něco, 1B= něco, 1C= něco
list2 výstup:
1A= něco, 1B= něco, 1C= něco

změna v list1 vstup:
1A= něco2, 1B= něco2, 1C= něco2
list2 výstup (zachová již vložené a zapíše do následujícího řádku):
1A= něco, 1B= něco, 1C= něco (původní)
2A= něco2, 2B= něco2, 2C= něco2 (změněný)

Jde o to, že list1 (vstup) by měl být navržen jako formulář pro nastavení tiskárny - musí být jenoduchý,přehledný, tisknutelný (A4). List 2  (výstup/hledání)kam by se měly ukládat všechna zapsaná data. Dá se říct vytvořit takovou databázi. Vyplňovat list2 a z něj vytořit list1 - vzhledem k počtu informací se mi to zdá nepřehledné. Ale pokud nic jiného nezbyde, rád si nechám poradit i opačný způsob - a vyzkouším jej.

Nevím jestli to zde píšu pochopitelně, nikdy jsem nic takového něřešil.

Ještě jednou díky za radu.

Offline

#8 19. 5. 2017 12:43:01

ondraworrys
Člen
Registrace: 18. 5. 2017
Příspěvků: 5

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

vstup - myslím tím že se jedná o tabulku pro zapisování
výstup - myslím tabulku kerá se mění/doplňuje v závislosti na vtupních datech

Offline

#9 19. 5. 2017 12:55:26

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 464

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

takto bych to dělal já: https://drive.google.com/file/d/0B3b5jU … sp=sharing
Jak jsem řek', tak jak to chcete, lze dosáhnout pouze makry a s těmi si hned tak neporadíte.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#10 19. 5. 2017 12:56:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Tak potom se jedná v podstatě o protokol. To lze řešit vzorcem jenom tak jak jsem popsal v #6, nebo makrem jak píše pan Trnka. Makro není problém, ale musíte aktivovat zápis. To lze tlačítkem, klávesovou zkratkou a podobně.
     Pokud je vstupem tabulka (nikoliv buňky vedle sebe A1:C1) tak byste měl napsat odkud (z jakých buněk se to má načítat a jak má vypadat opravdu výstup. Pokud chcete sám vytvořit makro tak můžete nahráváním. K tomu není potřeba příliš mnoho znalostí, ale musíte například povolit makra a trošku si to osvojit. Celkem je to jednoduchá uživatelská znalost - nikoliv programování.


     Upřesněte jestli potřebujete pomoci a v čem. Problém to není ale dá se řešit několika způsoby. Při tom je důležité skutečné uspořádání.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 19. 5. 2017 13:05:20

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 464

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

ondraworrys napsal(a)

vstup - myslím tím že se jedná o tabulku pro zapisování
výstup - myslím tabulku kerá se mění/doplňuje v závislosti na vtupních datech

chápu to je vlastně formulář pro plnění databáze. Jenže vy jej chcete zároveň tisknout, to je trochu neobvyklé, ale proč ne. Nicméně tato konfigurace vzorci nelze zvládnout, toto je (pokud si odmyslím makra) úloha pro Base nikoli pro Calc.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#12 19. 5. 2017 13:05:22

ondraworrys
Člen
Registrace: 18. 5. 2017
Příspěvků: 5

Re: vstupní tabulka - výstupní tabulka

Velice děkuji za Váš čas a poskytnutý soubor.
Opět prozkoumám a napíšu konkrétní tabulku.

Offline

Zápatí