Acronis
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 27. 5. 2009 09:36:59

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

rozdělení buňky na dva sloupce

V jedné buňce mám text ve dvou řádcích.
Potřebuji první řádek dát do buňky B1 a druhý řádek do buňky C1. Toto celé hromadně udělat v celém sloupci (A1-A30 s tím, že text naní stejně dlouhý).
Tím mi vzniknou dva nové sloupce B1-B30 a C1-C30.
Můžete mi prosím poradit, jak na to? (v Excelu používám příkaz levý Alt+010, ale v OpeOffice mi toto nefunguje)
S pozdravem Žirafka

Offline

#2 27. 5. 2009 13:25:51

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Moc nechapu, jestli se ptate na vzorec, ktery Vam vrati to na prvnim a to na druhem radku te bunky, nebo jestli proste chcete jak odsadit v ramci bunky na novy radek.

V open office, pokud chcete napsat kod nejakeho znaku, staci namackat alt+10.

Editoval zombie (27. 5. 2009 13:41:13)

Offline

#3 27. 5. 2009 13:38:32

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Potřebuji funci, která mi udělá:
1. řádek z buňky A1 do buňky B1 a 2. řádek z buňky A1 do buňky C1
(v buňce A1 mám na 1. řádku ulici a na 2. řádku město, ulici chci dát do sloupce B a město do sloupce C)

Offline

#4 27. 5. 2009 13:41:58

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Uz rozumim smile A ten vzorec z excelu mate?

Offline

#5 27. 5. 2009 13:49:11

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Vybrat sloupec A.
Menu Data
Položka Text do sloupců
Volba Oddělovač
Tlačítko Další
Volba Jiné a do políčka vpravo vložte znak konce řádku (za držení levého Alt
naklepejte na numerické části klávesnice 010 - viz tabulka ASCII). Správné
vložení poznáte tak, že se druhý řádek v náhledu objeví napravo od prvního
za oddělující čárou.
Tlačítko Dokončit

Offline

#6 27. 5. 2009 14:05:11

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Napadlo me to rozkrajet pomoci funkce SEARCH a MID. Jenze se zda jako velky problem, ze open office nebere to zalomeni v te bunce jako char(10), i kdyz fyzicky to tak je, ale bere ho jako mezeru, takze char(32) sad Timpadem by se to krajelo i s mezerou mezi jmenem a prijmenim sad

Je to zajimava otazka, ale udelat to pomoci funkce neumim. Jestli to jde nejak pres nabidky nevim.

Offline

#7 27. 5. 2009 19:35:41

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Toto mě taky pěkně štve, že CHAR(10) či CHAR(13) nevyvolá v buňce odřádkování a že když do buňky A1 vložím POUZE odřádkování pomocí CTRL+ENTER, tak =CODE(A1) mi vrátí 32. To je fakt na mrtvici :-)
Dle http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=83666 by to mělo být opraveno až ve verzi 3.2 OOo. Do té doby je nutné používat nějaké okliky :-/

Offline

#8 28. 5. 2009 06:41:28

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

At myslim jak myslim, tak me ani zadna oklika me nenapada smile

Jelikoz me fakt stve, kdyz nedokazu nad necim zvitezit, dival jsem se do zdrojaku .ods a ono to odradkovani neni char 10, ale je v te bunce nekolik paragraphu (myslim p:text), pro kazdy radek jeden, a mezi nima zadny char 10 neni, proto ho to nenajde. Neda se nejakou funkci vracet teda prvni odstavec bunky, pak druhy, atd....?

Jedine, kde ten char 10 fyzicky je, tak po exportu do csv.

Offline

#9 28. 5. 2009 08:32:38

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Oklika, kterou používám, je velice "drastická". Odešlu to na PC, který má Excel, tam to upravím a pošlu zpět ve formě, kterou požaduji.
Škoda, myslela jsem, že tuto činnost již nebudu muset dělat, jinak ale díky za snahu.

Offline

#10 28. 5. 2009 19:36:59

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Tak jsem taky nenašel žádnou okliku, ani přes makro se nedá v řetězci najít konec řádku, si myslím - když splitnu/rozdělím obsah buňky, kde je nový řádek, pomocí mezer, tak se rozdělí i v místě, kde je konec řádku. Jako byprodukt jsem napsal funkci SPLITSTRING, ke stažení na
http://ooo.e-hanus.cz/funkce_splitstring.01.ods
kde je vidět, jak se to chová při konci řádku.
Syntaxe:
=SPLITSTRING(řetězec_k_rozdělení,rozdělovač,který_prvek_vrátit)

Offline

#11 29. 5. 2009 07:33:56

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Tak nějak si s tím nevím rady. Otevřela jsem http://ooo.e-hanus.cz/funkce_splitstring.01.ods
a v buňce B mám VALUE!. Pak jsem to celé překopírovala ke mně do dokumntu a hlásí mi to MACRO?
Když zadám ručně v mém dokumentu do buňky B =SPLITSTRING tak hlásí NAME? (když tento "příkaz" hledám v seznamu "funkcí" tak tam není.
Co s tím?

Offline

#12 29. 5. 2009 15:00:02

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Výše píšu "jsem napsal funkci SPLITSTRING" tzn. funkce je napsána jako makro, tudíž při otevírání je makra nutno povolit (pokud je rovnou nemáte v nastavení zakázána). Tuto novou funkci je možné použít jen v tom sešitu (souboru ODS) ve kterém je její makro uloženo. Pokud ji chcete použít jinde, musíte si tam to makro přidat.

Nicméně tento SPLITSTRING nepomůže s problémem, který zde řešíme - ten je, zdá se, v současné době neřešitelný v Calcu.

Editoval hanus (29. 5. 2009 15:01:26)

Offline

#13 1. 6. 2009 07:36:42

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Makra jsem povolila, ale v buňce B mám pouze druhý řádek, první se mi nezobrazuje.
Potřebuji první řádek "dát" do sloupce B a druhý řádek do sloupce C. Půjde to pomocí Makra?

Offline

#14 1. 6. 2009 08:38:16

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Ne, nepůjde to ani pomocí makra, vizte příspěvky výše. Leda by byl prví a druhý řádek v buňce oddělen nějakým speciálním, neobvyklým znakem, který se jinak v textu nevyskytuje, např. \ apod.

Offline

#15 3. 6. 2009 13:10:57

Goro
Člen
Registrace: 1. 2. 2007
Příspěvků: 8

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

a není náhodou za jménem ulice čp nebo před městem PSČ, to by pak šlo hledat poslední číslici

Offline

#16 3. 6. 2009 15:28:06

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

1. řádek obsahuje jméno ulice a čp. (např.Italská 15), to bych chtěla "dát" do buňky B
2. řádek obsahuje PSČ a město (např. 120 00 Kladno), to bych chtěla "dát" do buňky C.

Offline

#17 4. 6. 2009 07:37:18

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Měl bych řešení pomocí Najít a nahradit + Text do sloupců, ale JE NUTNÉ, aby PSČ bylo všude ve tvaru 3 číslice mezera 2 číslice:

1) pokud máte v listu více dat, než jen tyto adresy, tak nejdřív označte sloupec s těmito adresami

2) otevřete dialog Najít a nahradit, do políčka Hledat zadejte
[:digit:]{3} [:digit:]{2}
a do Nahradit zadejte
#&
a v sekci Více voleb MUSÍTE zaškrtnout volbu Regulární výrazy
+ pokud jste v bodu dle bodu 1) označila celý sloupec, tak ještě zaškrtněte volbu Pouze současný výběr

3) dejte Nahradit vše - tím se před PSČ vloží znak #

4) použijte z menu Data->Text do sloupců a jako oddělovač nastavte # a je hotovo

Editoval hanus (4. 6. 2009 07:37:30)

Offline

#18 10. 6. 2009 07:42:25

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Úžasné, funguje to, moc, moc díky

Offline

#19 11. 6. 2009 15:16:20

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Ja sem to nakonec taky potreboval a vyresil jsem to pro uplne obecnou adresu, protoze ne vsechny adresy mi koncily cislem popisnym, nektere mely vicero radku atp (napr. Firma s.r.o.\npan Vomacka\nUlice 10\npsc mesto kde \n je novy radek)

Nasledujici priklad da pred kazdy konec radku v souboru strednik, ale muze to byt jakykoliv jiny oddelovac, podle toho, co se da do sedu:

unzip -p adresy.ods content.xml | sed -e 's/<\/text:p><text:p>/;<\/text:p><text:p>/g' > content.xml
zip -u adresy.ods content.xml
rm content.xml

Samozrejme nesmi byt soubor otevren, aby s nim slo manipulovat. Bohuzel v praci musim delat na windowsech, tak to pouzivam v cygwinu, ale na linuxu by to melo makat taky bez problemu .-)

Offline

#20 12. 6. 2009 07:36:45

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

Cygwin je na takovou úpravu kapku velké kladivo :-) Asi by šlo to XML odeditovat nějakým txt editorem a použít Najít/Nahradit. Pravda, nebude to tak automatické.

Napadlo mě ještě uložit sešit jako HTML a tam to takto nějak nahradit. Ovšem může dojít ke ztrátě některých údajů konverzí do HTML.

Editoval hanus (12. 6. 2009 07:37:04)

Offline

#21 12. 6. 2009 08:42:23

Zirafka
Člen
Registrace: 12. 2. 2007
Příspěvků: 22

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

To, co popisuje hanus (hledat - nahradit) mi připadá pro mé účely mnohem jednodušší (protože mi druhý řádek vždy začíná PSČ), ještě jednou děkuji, ušetří mi to hodně času a práce.

Offline

#22 12. 6. 2009 18:24:19

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: rozdělení buňky na dva sloupce

To, ze windowsy neumeji ani nejzakladnejsi replace, neni problem ani calcu ani cygwinu :-) Ja si teda spostu veci na windows bez cygwinu teda nedokazu predstavit :-) Na druhou stranu, ve windows script hostu to jde urcite taky vyresit (ovsem ne jednim radkem kodu:-) Ja sel cestou nejmensiho odporu a funguje to bezva. Tady pak clovek teprve pozna krasu open formatu a textoveho xml.

Je pravda, ze pokud clovek potrebuje jen neco nahradit, tak je cygwin trochu kanon na vrabce, ale moc bych se nedivil, kdyby existoval port sedu "sed.exe" i pro prikazovou radku windows a bylo by to vyresene stejnym skriptem i bez cygwinu ;-)

Offline

Zápatí