Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 28. 12. 2016 09:17:24

Mirka
Člen
Registrace: 28. 12. 2016
Příspěvků: 5

Místo čísel se mi ukazují slova

Mám tu menší problé, který jsem sice vyřešila na jiném počítači, ale ne u sebe.
Když to na jiném pc otevřu svuj soubor v libreofficu, tak se mi normálně ukáží čísla stránek i grafy a vše je v pořádku, ale když ten samý soubor otevřu v open officu tak jsou grafy, aj. sice v pořádku, ale není v pořádku to číslování stránek - to sice není na prvních 6 stránkách, jak jsem chtěla, ale od 7 stránky je to slovy - Čísla stránek - a ne čísly. Nevíte co to může být?
Předem děkuji za Vaši odpověď
Mirka

A teď se mi dokončují čísla 7,8,7,8 ale já potřebuju 7,8,9,10 atd.
Už si s tím opravdu nevím rady.

Editoval Mirka (28. 12. 2016 09:27:21)

Offline

#2 28. 12. 2016 10:01:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Tohle je dané stylem. Styly upravují různé věci. Například odrážky, ale také číslování a nejen stránek. ..otevřu v open officu.. - prosím v jakém? Libre Office, nebo Apache OpenOffice?


     Také je důležitá verze toho kterého "open officu" a někdy záleží také na OS (operační systém). Jinak je zřejmé, že máte nastavený nějaký vlastní styl číslovaných stránek. Ten problém je v tom, že na jednom počítači to chodí správně, ale ten další to nerozpozná. Doufám že si rozumíme v tom že jde o původní formát ODF (koncovka .odt) a ne nějakou verzi načtenou z MSO (.doc a podobně).


     Problém může být zejména v tom že na jednom počítači je LibreOffice a na druhém Apache Open Office. Pokud by byly systémy stejné a ve stejné verzi (číslo) tak by se to dít nemělo. Podívejte se prosím na ty systémy a zamyslete se zda to chcete doma upravit přeinstalováním, nebo nastavením formátů. Může zde být více zádrhelů - například makra která pochopitelně u Vás nejsou, nebo naopak - makra které fungují nechtěně. Například z nějaké nadřazené knihovny. Tomu odpovídá ta změna čísel na slovní výraz. Je ale možné že to má některá verze LO zabudované už z instalace. netestovala jste tohle nebo něco podobného?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 28. 12. 2016 10:10:31

Mirka
Člen
Registrace: 28. 12. 2016
Příspěvků: 5

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Mám Apache OpenOffice a ano, program má koncovku odt.
Nene, nic jsem netestovala. Šlo o to, že jsem věděla, že na stolním pc je LO, tak jsem to v tom zkusila otevřít a dát tam vložit-pole-číslo stránky. A tam to šlo úplně v pořádku. Už přesně nevím jak, myslím, že jsem prvních 6 stránek nastavila jako úvodní, hlavní stránku, nebo jak se tomu má správně říkat, a pak jsem od 7 stránky dala to číslo stránek, a pak už to bylo v pořádku. Úplně všechno, i grafy, byli v pořádku.
Mě jde o to, jak to můžu přenastavit, aby se tam objevovali čísla stránek jdoucí správně po sobě, 7.8.9.10...atd.
Už to řeším od včerejška a až dneska se mi naskytl problém se slovy - Čísla stránek -.
Už jsem přemýšlela, že bych si Apache OpenOffice na tomto pc naistalovala znova, ale s tím mi bude pomáhat známý, protože já se bojím, že bych ještě něco zkazila a ten přijede až okolo 3-4 hodiny. Já tak nemůžu pracovat dál, protože tohle je poslední věc a já bych jí ráda už dokončila.

Offline

#4 28. 12. 2016 10:29:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Malý moment - podívám se na AOO. Zatím sem jenom posílám pasáž z LO která se týká textového číslování :
Druhá část příkladu popisuje jak definovat podmínku, která musí být splněna, a jak vložit zástupný znak pro podmíněný text, který chcete zobrazit ve svém dokumentu.
1. Umístěte kurzor do textu tam, kam si přejete vložit podmíněný text.
2. Zvolte Vložit - Pole - Další pole a klepněte na kartu Funkce.
3. V seznamu Typ klepněte na "Podmíněný text".
4. Zadejte Připomínka EQ "3" v poli Podmínka. Jinými slovy, podmíněný text se zobrazí, pokud proměnná uvedená v první části tohoto příkladu bude rovna třem.
Uvozovky uzavírající "3" signalizují, že proměnná, kterou jste definovali v prvním kroku, je textový řetězec.
5. Do pole Potom vepište text, který chcete aby byl zobrazen, pokud bude splněna podmínka. Délka vloženého textu není téměř omezena, do pole můžete vložit i celý odstavec.
6. Klepněte na tlačítko Vložit a potom klepněte na Zavřít.

      Takhle se nastavuje ta textová forma v LibreOffice. V Aoo je jistě podobné, ale musím se podívat.

Editoval neutr (28. 12. 2016 10:29:48)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 28. 12. 2016 10:38:34

Mirka
Člen
Registrace: 28. 12. 2016
Příspěvků: 5

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Zkoužím to, ale furt se opakují jenom dvě varianty. Třeba
1)Připomínka EQ "3" - Do pole Potom vepište text - napsala jsem třeba číslo 9
2)Připomínka EQ "3" - Do pole Potom vepište text - napsala jsem třeba číslo 10
Jiné varianty se neopakují.
A nebylo by tedy lepší neinstalovat znovu AOO ale rovnou nainstalovat LibreOffice?

Offline

#6 28. 12. 2016 11:21:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

To ne jen by mělo stačit zadat normální styl číslování. Tohle co děláte je podmíněný text který je zřejmě příčinou toho slovního tvaru. Musela byste mít stanoveny všechny "Equal" od 1 do "x" stránek aby tam byla forma textu příklad:
EQ "1" = "první"
EQ "2" = "druhá"
EQ "3" = "třetí"
EQ "4" = "čtvrtá"
     Vložte tam normální číslování. Ty první stránky mají mít jiný formát - bez záhlaví a řeknu "standard". Potom udělejte Váš styl pro ty další a nastavte číslování (od jedné, nebo od 8 a podobně). Nebo také opravte původní číslování.


     Zajímavé je že já hledám v nejnovější verzi AOO a nevidím odkud by se to automaticky vzalo. Ovšem asi jde o to, že jste nastavila to EQ (equal) už v LibreOffice.
     Najděte položku náhrad a doplňte potřebné. Zřejmě jste číslování postavila od té sedmičky. Jako druhá podmínka byla nastavena číslo 8, nebo opačně. Těch EQ tam může být více.

Editoval neutr (28. 12. 2016 11:22:13)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 28. 12. 2016 11:41:58

Mirka
Člen
Registrace: 28. 12. 2016
Příspěvků: 5

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Zkusila jsem tedy dát jen to číslo, ale stejně se mi tam slovně ukáže podmíněný text.
Bohužel nevím, jak najít položku náhrad. S pc moc neumím. Jedině tedy zkusit odinstalovat AOO a nainstalovat. Akorát, já když jsem zkoušela to číslování, tak pokaždé změně jsem soubor neukládala, proto mě to zarazilo, že to teď blbne.
Zatím jsem si sedla ke stolnímu počítači kde je LO a dodělávám práci zde. Horší to ale bude do budoucna.

Offline

#8 28. 12. 2016 11:45:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Tedy je pravdou, že LibreOffice je v mnoha věcech pokročilejší. AOO je konzervativnější ale to nyní s postupem času pozbývá důležitosti. AOO se také vyvýjí, ale má mnohem větší potíže s vývojem nažli LO. Takže z tohoto pohledu odpovím ano. Jinak z pohledu jen tohoto řešeného problému musím odpovědět nikoliv.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 28. 12. 2016 11:58:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,132

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Uložte si původní soubor pod jiným názvem - například název_1. Původní zavřete a otevřete si jen ten nový. Najeďte si na to pole kde máte číslo stránky (bývá to v záhlaví nebo zápatí, ale může být i kdekoliv jinde).
     Postavte se před to pole, nebo to celé pole vyberte (zmodrá). Potom klepněte pravým tlačítkem myši - zavoláte kontextové menu a podávejte se na všechny položky. Vyberte Pole. Odtud byste se měla dopracovat k tomu podmíněnému textu - je to pod názvem nebo také "podmínka".
     Když tam budete - zavolejte si nápovědu. Je to tam poměrně dobře popsané.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 28. 12. 2016 12:27:00

Mirka
Člen
Registrace: 28. 12. 2016
Příspěvků: 5

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Instalací LO jsem myslela i více věcí. Do budoucna, hlavně při pracích, si myslím, že se mi s ním bude líp pracovat. Máme ho totiž i na škole a tam v něm taktéž dělám lepší práci a celkově se lépe orientuji.
A ani toto mi bohužel nevyšlo. Nemám v tom menu žádné pole je tam jenom: Výchozí formátování, písmo, velikost, styl, zarovnání, řádkování, znak, odstavec, strana, číslování/odrážky, velikost/znaky, upravit styl odstavce a vložit.
Zkusím, jak mi radíte, tuto metody i po přeinstalaci. Tedy, pokud nebudu mít v pc rovnou LO.
Ale určitě Vám za vaše rady a Váš čas děkuji. Mirka

Offline

#11 30. 12. 2016 16:32:12

janek-m
Člen
Registrace: 25. 4. 2013
Příspěvků: 21

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Mám presne rovnaký problém. V LibreOffice 5.2.3.2 je pravdepodobne niečo domrvené. Keď sa snažím vložiť číslo strany - je jedno, či cez Vložiť → Číslo strany alebo Vložiť → Polia → Číslo strany, tak sa mi miesto čísla vloží "Čísla strán" a keď zvolím napr. Vložiť → Pole → Počet strán, tak mi vloží slovo "Štatistika". V starších verziách LO toto ale nebolo a otázkou je, čo s tým??

Offline

#12 31. 12. 2016 11:24:15

janek-m
Člen
Registrace: 25. 4. 2013
Příspěvků: 21

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Tak som prišiel na možné riešenie, ak by mal niekto podobný problém, avšak ide o riešenie pod OS Kubuntu- v Správcovi súborov si nechať zobraziť skryté súbory, v priečinku .config vyhľadať adresár s libreoffice a ten buď zmazať alebo ho premenovať napr. na libreoffice_bak.

Offline

#13 20. 2. 2017 17:56:31

JKr
Člen
Registrace: 20. 2. 2017
Příspěvků: 1

Re: Místo čísel se mi ukazují slova

Já  bych řekl, že je to přepnutím zobrazování obsahu pole na název pole.

Offline

Zápatí