Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 9. 2016 14:35:11

Cardello
Člen
Registrace: 11. 10. 2010
Příspěvků: 43

Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Dobrý den,
rád bych v Calcu OO 4.1.2 nastavil ukotvení prvních dvou řádků, tak aby se stále zobrazovaly nahoře v okně i při rolování (nadpisy jednotlivých sloupců). Volba Formát / ukotvit je ale neaktivní. Stejně tak podle dalších dvou vláken, které jsem tu na foru našel (pro LO) to nefunguje. Jakým způsobem lze prosím toto nastavit?
Děkuji

Editoval Cardello (2. 1. 2017 11:20:19)

Offline

#2 2. 9. 2016 15:30:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

V Calcu AOO je tato volba pod původní nabídkou - OKNO > ROZDĚLIT/UKOTVIT


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 24. 9. 2016 12:21:35

vikinx
Člen
Registrace: 24. 1. 2015
Příspěvků: 36

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

V LO 4.3.52 tato volba funguje. Staci, abych vybral 2. a 3. radek soucasne, OKNO -> UKOTVIT a mám první 2 radky fixovane ;-)

Offline

#4 24. 9. 2016 14:39:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Pro vikinx:


Tazatel se evidentně vyptával na Apache OpenOffice - což je poslední verze AOO. Také popisovaný problém souhlasí, ale jde o úplně původní řešení společné od dob kdy ještě LO neexistovalo.
     LO začalo různě míchat od nějaké verze (tuším 5.x.y) obsahy nabídek a pár lidí se vyptávalo také na totéž ale to bylo vzápětí po změnách u LO - prostě novinka s pochybným důvodem.


     Nyní už se pokládá asi za samozřejmé řešení nabídky podle LO a na to původní se zapomělo. Bohu žel chápu Vaši snahu. Cardello se od té doby neozval aby potvrdil, nebo vyvrátil nabídnuté řešení i když napsal heslo Vyřešený. Ale ten kdo sem chodí pravidelně zná chování takových tazatelů kteří neodpoví vůbec. Není to nic neobvyklého, ale jistě to není to co bychom nazvali korektním přístupem.
     Ti slušnější si to uvědomí až když znovu něco potřebují a napíšou, že zapoměli, nebo si vymyslí jiný důvod. Jsou ale také asi tací, kteří se raději přihlásí pod novým nickem - zřejmě ego, nebo nechuť ukázet že zase něco nevím. Raději tak budou nekorektní jen aby si někdo nemohl myslet že jsou hlupáci.

Editoval neutr (24. 9. 2016 15:17:24)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 25. 9. 2016 08:54:57

Cardello
Člen
Registrace: 11. 10. 2010
Příspěvků: 43

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Dobrý den,
potvrzuji, že problém byl vyřešen již první odpovědí, která byla zcela jasná a přesná a proto jsem již více nereagoval, pouze jsem označil příspěvek jako vyřešený. Jak píšete v další reakci, šlo pouze o to, že jsem tuto volbu čekal na jiném místě. Ještě jednou děkuji.

Offline

#6 25. 9. 2016 11:47:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Já za sebe můžu říct, že mi to bylo jasné a když vidím "vyřešeno" jsem spokojen. Pro mne to znamená, že bylo vše zodpovězeno správně. Ale podle všeho to vikinx-ovi nestačilo, nebo si spíš nevšiml toho "vyřešení".
     Já jsem to napsal trošku neohrabaně. Za to se Vám omlouvám. Měl jsem na mysli uživatele kteří nenapíšou vůbec nic. Ale na vysvětlení : Existovala dříve často praktikovaná zkušenost. Moderátor často označil příspěvek za vyřešený i když vlastní tazatel nezareagoval. Nic takového se od dob Dana Sedláčka neděje. Ale ani Dan by neoznačil příspěvek za "Vyřešený" ještě týž den. Nevím přesně - ale čekal hodně dlouho určitě více než týden.


     Ne vždy byl moderátor schopen posoudit problém, takže ani Dan nemohl všechny staré a neoznačené příspěvky označit sám. Dělal to zejména pro velmi staré příspěvky. Nevím proč Dan nepokračuje, ale nyní to vypadá, že by to mohl dělat "snad" jiný uživatel ale nechci to zakřiknout.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 4. 10. 2016 16:33:06

vikinx
Člen
Registrace: 24. 1. 2015
Příspěvků: 36

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Omlouvam se Vsem... Nevsiml jsem si VYRESENO ani ze uzivatel psal OO a ne LO. ;-)

Offline

#8 2. 1. 2017 09:38:10

Cardello
Člen
Registrace: 11. 10. 2010
Příspěvků: 43

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Dobrý den,
s odstupem času řeším znovu podobný problém a sice se sloupcem. Lze totéž - tedy ukotvení krajních buněk, tak aby zůstaly viditelné při rolování - učinit s krajním sloupcem A ?
Děkuji

Offline

#9 2. 1. 2017 11:05:52

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,262

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Funguje. Musíte si ale uvědomit že postavíte na druhý sloupec (B) a zvolíte buď ukotvit (řádky, sloupce), nebo podobně rozdělit (okno).
     Když to uděláte například tak že zadáte jenom buňku B1 (zadáte uktotvit/rozdělit) rozdělí (ukotví) se vám to na 4 části :
1. část A1
2. část B1 : AMJ1
3. část B1 : B1048576
4. zbytek B2 : AMJ1048576
     Když vyberete celý sloupec B a necháte ukotvit/rozdělit budete mít rozděleno na sloupec A + zbytek. Tam zůstane ukotvení viditelné jenom v případě že budete posouvat doprava.


     Volba pro LibreOffice je na ZOBRAZIT > VOLBY > (ROZDĚLIT / UKOTVIT). U Apache OpenOffice je tato nabídka pod OKNO > (ROZDĚLIT / UKOTVIT).

Editoval neutr (2. 1. 2017 11:06:58)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 2. 1. 2017 11:19:37

Cardello
Člen
Registrace: 11. 10. 2010
Příspěvků: 43

Re: Ukotvení řádku nebo sloupce - VYŘEŠENÝ

Velice děkuji za pomoc, neuvědomil jsem si, že bych měl označit sloupec B a na sloupec A mi to nefungovalo...

Offline

Zápatí