Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 11. 3. 2016 17:40:36

LenkaC
Člen
Registrace: 23. 5. 2014
Příspěvků: 14

Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Dobrý den,

potřebovala bych si vytvořit šablonu na smlouvy (resp. aktualizovat jeden starý firemní dokument takto vyrobený) tak, aby jednotlivé odstavce smlouvy byly vždy nadepsány v 1. sloupci a obsah byl v 2. sloupci a bylo propojené číslování ve 2 úrovních propojené jak v rámci řádků, tak v rámci sloupců. Mělo by to pak fungovat tak, že když vložím nový řádek tabulky, bude zařazen v řadě číslování, když nějaký smažu, řada číslování řádků se přečísluje.
Příklad:
1. řádek, 1. sloupec:
1. definice pojmů
1. řádek, 2. sloupec:
1.1 obchodní podmínky jsou ...
1.2 platnost obchodních podmínek je ...

2. řádek, 1. sloupec:
2. povinnosti a závazky
2. řádek, 2. sloupec:
2.1 povinnosti jsou ...
2.2 závazky jsou ...

Nevím, jestli popisuji srozumitelně, případně, jestli se to zde ve fóru někde řešilo, pod mnou zadávanými klíčovými slovy nic nevypadlo.

Pak bych ještě měla dotaz, k čemu přesně slouží Oddělovač ve Writeru - Formát - Odrážky a číslování - Možnosti a jak na této kartě využít Znakový styl?

Díky moc za případné reakce, Lenka C.

Editoval LenkaC (21. 12. 2016 12:46:48)

Offline

#2 13. 3. 2016 21:07:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Já se Lenko omlouvám, nějak jsem Váš příspěvek přehlédl. Reději se ale zeptám. Jde Vám jen o to číslování v řádcích tabulky, nebo to mohou být "téměř netabulkové odstavce"? problém to není technicky tak ani tak.
     Například to mohou být buňky klasické tabulky, které se přizpůsobí podle textu. První sloupec s číslem vlevo a zřetelně užší sloupec - jak? Napevno stejný? Nebo by bylo potřeba individuální rozmístění. Na jedné stránce bývá takových odstavců málo a često nebude srovnání.
     Dále to může být tabulka s jedním řádkem a dvěma sloupci, nebo 1 tabulková buňka v jiné buňce (tabulka s jednou buňkou v tabulce = 1 buňka).


     Tedy rámec, nebo tabulka s jednou buňkou která obsahuje tabulku s jednou tabulkou, nebo rámcem ap. Toto se lepší přesouvá a je to možné přidávat například makrem. Pak je možné udělat hlavní "Tabulku - vnější" stejnou, ale "vnitřní" je možné měnit podle potřeby a může to být třeba rámce nebo i pačně. V levé straně by "nejaký prostor zbyl" a tam by v levém horním rohu bylo číslo.


    Ovšem to se dá nasimulovat i rámci, nebo sekcemi. Číslování se dělá různě, ale nejlépe jako položky rejstříku. Prostě nějak vytvořený rámec se vloží a sám si přidá číslo.


    Tohle se dá udělat stylem a vložíte vždy stejný korpus - jeden řádek - jedna tabulka. Ovšem já bych řekl že zrovna ta čárka může být kotvou nebo tz. paragrafem (normální lidé říkají odstavec). Ten paragraf může být skutečným znakem paragrafu a vedle číslo (ve speciálním políčku které nemusí být vidět) ap.
    Existují i viditelné záložky, ale mám to v nějakém rozšíření které bych musel preparovat - je to ale možnost.


    Tohle by Vám asi uměli poradit i jiní, ale jde o to, že je potřeba individuálně nastavovat to aby například byl jeden odstavec na jedná staně - to aby se další tabulka neroztrhla do dvou stran. Pak je právě potřeba. To se dá udělat zalomením strany, nebo kotvou a i jinak, ale je potřeba kliknout dostat k hornímu okraji tabulku a sázet jednu za druhou. teprve nakonec je potřeba uspořádat - zalomit stránky (umístit kotvy) ap.


    Dalčí problém - pokud by to byl právní text takto roztrhaný, nebo podobný text bylo by potřeba aby existovala tabulka typu "T" - v prvním řádku je citace subordinace, v levém sloupci specifikace a číslo a vpravo vlastní text.
    Pro každý typ i v jednom sešitě může být pro každý původní nadpis (podnadpis) jiný styl. Například by se hodilo kvůli rozložení měnit tloušťku textu (na úkor prázdného sloupce). Ale Writer umí pomocí sekcí roztrhnout dlouhý text do různých míst. Článek psal Lukáš Jelínek - najdete ho ve vyhledávání. Také myslím něco psali další autoři určitě Petr Valach. Zadejte do vyhledávání na stránce články (v modrém pruhu pravá strana) Otestujte jména, nebo sekce, tabulky Writer ap.
     To číslování není problém. Problém je reprografické formátování. Například rozpalem, nebo velikostí písma ap. V těch článcích se dozvíte víc.


    Na tohle jsou nejlepší makra. Lze také podobnou záležitost nahrát záznamníkem, ale to se také musí trošku umět. Složité to není tak jak to popisujete, ale to jak to udělat i hezké a ne obrovská tabulka roztrhaná do 10-ti stran.
    Faktem je že to může být požadavek podle předdefinovaného vzoru z roku 1956. Pak bch to ale já nebo kdokoliv jiný musel přímo vidět - aby se dodržely poměry ap. V takovém případě sem dejte vzor, nebo alespoň obrázek s kótami - odkud kam ap.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 14. 3. 2016 15:48:17

LenkaC
Člen
Registrace: 23. 5. 2014
Příspěvků: 14

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Dobrý den, neutr,
moc díky za komentář. Obávám se, že jo to na mě trochu nesrozumitelné, nicméně jsem se pokusila nahrát ukázku šablony, jak by asi měla vypadat, ale je bez automatického číslování, které právě nevím, jak tam dostat.
Šablona by měla být v knihovně, pokud se mi to podařilo správně nahrát a jestli jde i odt soubor (nejen jpg, to jsem nějak nevyčetla):
http://wiki.openoffice.cz/wiki/Soubor:% … abulka.odt
Plus připojuji odpovědi na některé Vaše dotazy:
Tabulka by tam měla být, ale obsah buněk bude vždy jen textový, žádné vzorce.
První sloupec tabulky bude na všech stránkách dokumentu vždy pevně široký, zřetelně užší než druhý sloupec tabulky.
Druhý sloupec tabulky v zásadě také pevná šířka a v buňkách ve 2. sloupci pak budou v některých řádcích vnořené další samostatné tabuličky.
LC

Offline

#4 14. 3. 2016 15:58:32

LenkaC
Člen
Registrace: 23. 5. 2014
Příspěvků: 14

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Ještě jednou ukázka šablony bez automatického číslování (přes wiki se nenahrála).
Heslo: sablona.
http://ulozto.cz/xzgvWTQp/sablona-smlouvy-tabulka-odt

Offline

#5 14. 3. 2016 17:30:43

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Lenko to je úplně jednoduché. Vyberte ta čísla jednotlivě každé, nebo ho rovnou smažte ale tečku nechte. Následně :
1. vložit > pole
2. vybrat další pole (úplně dole)
3. Objeví se tabulka > karta proměnné
4. sloupec > typ > interval číslování
5. sloupec > vybrat > tabulka
6. sloupec formát (číslování) > arabské (123)
7. pod sloupcem formát > úroveň > vyberte první.
Tlačítkem vložit je očíslování provedeno a dialog se nemusí zavírat. prostě vyberte druhý řádek a už stačí jen zadat "vložit" a je to tam.


     Místo čísla které jste tam dala ručně se objeví číslo v šedivém rámečku. Můžete začít od prostředka, nebo konce abyste viděla jak to funguje. Dále doporučuji například udělat první 3 řádky a přidat ještě jednou k již existujícímu číslování (těsně za první ap.) další "vklad". To abyste viděla co se s tím dá dělat.
     Testoval jsem také tečku, nebo čárku jako oddělovač (tečka je tam i připravená - je to aktivované hned jak vyberete úroveň) ale v mojí verzi LO toto nefungovalo. Ale vy tam už tečku máte tak je to i celkem jedno. To číslo stačí protože za něj můžete dát už co chcete.
     Takhle snadné je to pro jednu tabulku. Když byste měla tabulek více, musela byste vytvořit také extra pojmenované styly - i když funkčně totožné. Jinak by mohl vzniknout problém. Originálně by mělo jít nastavit číslování v každé nové (jiné) tabulce od začátku. To ale může a nemusí fungovat. V každém případě by to mělo fungovat pokud to uložíte jako svůj pojmenovaný styl.


Přeji úspěch - ale nevím jestli nšco nezlobí také ve Vaší verzi. Když tak sem napište.

Editoval neutr (14. 3. 2016 17:40:20)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 30. 3. 2016 16:34:24

LenkaC
Člen
Registrace: 23. 5. 2014
Příspěvků: 14

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Dobrý den, neutr. Tak jsem tam dostala v 1. sloupci tabulky proměnné pole. Ale nevím, jak mám vložit do druhého sloupce tabulky tak, aby to bylo automaticky propojené s číslováním v 1. sloupci tabulky? Jestli se toho týkal Vámi uvedený postup od odstavce 2 do konce, tak tomu už moc nerozumím.
Díky, s pozdravem LČ

Offline

#7 30. 3. 2016 20:17:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Tam v tom 2. sloupci se jedná o číslování 2. úrovně. Bohu žel dnes nejsem doma abych se na to podíval. Myslím že tam se muselo číslovádí ručně nastavit aby bylo v relaci s řádkem a bez problému.
     Pak jsem testoval nezávislé číslování v odstavcích. Vy jste se pak neozvala a já toho nechal aniž bych se někam rozumně dopátral jednoznačné návaznosti.


     Číslování v tabulce sice nějak chodilo i na druhé úrovni (levý sloupec 1. úroveň řádky (1...9..20..xy). Druhá úroveň prvního řádku 1.1....1.2..1.3.
V dalším řádku podobně 2.1...2.2..2.xy. Byl ale problém když jsem některý střední řádek smazal. Tak jsem začal testovat nezávislou úroveň 2. stupně (ten typ číslování odstavce).


     Problém je spíš na úrovni nastavení správných parametrů - typů které se do druhu objektu (tabulka, odstavec ap.) načítají. V základu se totiž i druhá úroveň načítala z té co byla nad ní a nikoliv z té co je vedlení


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 31. 3. 2016 14:05:06

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Podívejte se jestli Vám to bude vyhovovat :
Vzor šablona smlouvy


     V prvním sloupci je shodný systém jako jsem poslal v té první verzi. Ve druhém sloupci je to ale jinak. Tam jsou vkládány registry odrážek a číslování jednotlivě (nenavazují na sebe). Jinak je to také jen 1. úroveň. Na rozdíl od levého sloupce je sem ale vsunuta "tvrdá" předpona - tedy číslo řádku.
     Z toho plyne, že pokud přidáte další řádek, vykopíruje předchozí předponu a je problém. Ty dva (nebo více řádků) jsou pak spolu svázány. Takže cestou jak přidat další (22. řádek) je tento :


1. Poslednímu řádku (21.) smažete číslování ve druhém sloupci.
2. Vložíte potřebný počet dalších řádků. Číslování v prvním sloupci normálně funguje a přidá se.
3. Následně se postavíte do každého řádku bez číslování ve druhém sloupci (tedy od řádku 21 dál) samostatně.
     - Zadáte vložit ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ (podívejte se kde a jak je to udělané v těch předchozích).
     - (karta - UMÍSTĚNÍ) Zadáte nuly do všech odsazení a za číslováním dáte mezeru (je tam originálně TAB) nebo nic.
     - (karta - MOŽNOSTI) nejprve vlevo - vložíte číslo konkrétního řádku a tečku
     - (karta - MOŽNOSTI) následně zaškrtnete volbu postupné číslování + potvrdit OK.
     - Nakonec vyberete styl OBSAH TABULKY (roletka úplně vlevo nahoře .. vedle je písmo).
     Ten styl OBSAH TABULKY ovlivňuje zejéna velikost písma a typ. Takže si musíte pohrát s tímto stylem pokud budete chtít jiný design. Já jsem pro levý sloupec zadal Arial Bold. pro levý jsem nechal obyčejný Arial. V obou případech je velikost 12. Můžete ale rychle přetypovat například na nějaký jiný - (běžný text, název ap.).


     Já jsem udělal raději 21 řádků aby se jen popřípadě mazaly. Ale je možné že to někdy nebude stačit. Takže si tam nějak poznamenejte Vámi ověřený postup vkládání řádků.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 1. 4. 2016 10:09:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Tedy pro zájemce o toto téma uvedu, že jsem si to značně usnadnil. Správný postup je vytvořit pro ručně přidávanou předponu ve druhém sloupci vzorec výpočtu, respektive podmíněný text. Pak by to chodilo úplně normálně - přidat řádek a je to i se správnou předponou (číslo z vedlejší buňky).


     Mám dokonce i makra, které vygenerují tabulku a přiřadí do ní názvy buněk. Pak se volají stejně jako v sešitě Calcu. Vzorec potom může s těmito názvy pracovat. To jsem ale netestoval. Takže bude - li zájem postnu sem makro pro vytvoření tabulky se jmény buněk a dokonce bych měl mít i vložení speciálních polí (tedy včetně číslování a i vytvoření předpon, či vzorců ap.).

Editoval neutr (1. 4. 2016 10:10:40)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 20. 12. 2016 16:28:10

LenkaC
Člen
Registrace: 23. 5. 2014
Příspěvků: 14

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Zdravím, bylo to trošku nad moji momentální mozkou kapacitu, tak jsem to zase na chvíli dala k ledu. Ozkoušela jsem Vaši tabulku a přidávám-li na konec, je to ok. Ale jakmile odeberu řádek např. ze středu, dole to mohu zase přepisovat. Takže to by bylo asi řešitelné jedině těmi makry (se kterými tedy vůbec neumím pracovat :-(.
Díky.

Offline

#11 20. 12. 2016 17:54:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Lenko tohle je určeno jako šablona. To znamená že nemusíte nic přepisovat a mazat.
     Když děláte novou smlouvu otevřete vždy tento prázdný nový sešit (uložený jako šablona) a začnete od začátku. K tomu šablony slouží. Potom není potřeba nic předělávat, jen nenajvýš přidat pokud by 21 řádků nestačilo - a to jsem Vám popisoval. Mimochodem stejným způsobem se dá číslování přepsat. Když totiž smažete řádek číslování je vynechané. Musíte přepsat všechny následující řádky.


     Raději napíšu jak na to :
A - Stáhněte si znovu prázdnou šablonu.
B - Upravte hlavičkové údaje které se budou opakovat.
C - 1 - buď Zavolejte SOUBOR > ULOŽIT JAKO > Vyberte šablonu (koncovka .ott)
C - 2 - nebo Zavolejte SOUBOR > ŠABLONY > Vyberte Uložit jako šablonu.
ad C2 = je vhodnější protože se to uloží hned mezi šablony.
ad C1 = vhodné pro uložení jinam nežli do složky šablony.


     Až to budete mít uloženo jako šablonu tak kdykoliv potřebujete zavoláte SOUBOR > ŠABLONY > Otevřít šablonu. Když to nechcete mezi systémově spravované šablony, tak to můžete otevírat například z plochy (aby to bylo na očích - je to malinko rychlejší). při tom musíte "Otevřít = Nový". Nebo "Upravit" ale to upravujete vlastní šablonu.
    Když otevřete šablonu otevře se Vám to jako Nový soubor bez názvu ale obsahuje vše co jste předem připravila.


    Při takovém systému pak jen vkládáte. Když uděláte chybu je lepší začít znovu - to se ale profíkovi stává jen vzácně a může obětovat čas na přepis. Oprava by mohla být pracnější nežli začít znovu od začátku.
    Postup případné opravy je shodný s postupem uvedeným v příspěvku #8, jen na vadné číslo klepnete aby bylo vybráno, zvolíte v kontextovém menu (pod pravým tlačítkem) nebo hlavním menu ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ. Ve druhém sloupci ČÍSLOVÁNÍ najdete položku Vlevo : - přepíšete znak na správný.


PS : Také existuje volba "restartovat číslování", to funguje jen pro první sloupec a ne pro zadané konstanty. Restartují se hodnoty vpravo - za tečkou, ale vlevo to automaticky nejde.

Editoval neutr (20. 12. 2016 18:07:20)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 20. 12. 2016 18:23:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,381

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Ještě mne napadlo, že Vy to vypracujete a předložíte šéfovi. Ten to pak pročeše. To ale dělejte raději sama. Postup :


A - Máte smazat jeden nebo více řádků :
     Smažte jen obsah tak aby tam zůstalo číslování na začátku - například 1.1, 2.1, 3.1 a podobně. To stačí protože pak bude číslování pod tím bude navazovat 1.2,..1.3 a tak dál. Do toho potom zkopírujte (vystříhněte) obsah odstavce který má následovat - zase bez toho prvního iniciačního tvaru číslování.


B - Máte vložit jeden nebo více řádků :
     Začnete od konce kopírovat o potřebný počet řádků. Dopracujete se až k tomu odstavci který zůstává. Všechna iniciační čísla (první v řádku) musí zůstat zachována.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 21. 12. 2016 12:44:35

LenkaC
Člen
Registrace: 23. 5. 2014
Příspěvků: 14

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Díky, není to úplně user friendly, ale považuji tímto za vyřešené.

Offline

#14 29. 12. 2016 08:36:11

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 30

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Lenko,

teď jsem na to koukal a nesouhlasím s neutrem. Řekl bych, že tohle je typický příklad pro použití stylů nadpisů. V prvním sloupci se jedná o nadpis první úrovně, ve druhém sloupci je to nadpis druhé úrovně. Pokud se použijí styly, pak přidávání a odebírání řádků tabulky funguje správně jak má. Pokud se k tomu ještě chceš vrátit, mohu poslat šablonu, jak si myslím, že byto mělo vypadat. Myslím, že neutr je moc vědec a všude chce používat makra - s tím moc nesouhlasím, pokud to jde řešit snadněji.
Přeji všem krásný zbytek roku a vše nejlepší do toho nového:-)
Netwalker

Offline

#15 29. 12. 2016 14:19:38

LenkaC
Člen
Registrace: 23. 5. 2014
Příspěvků: 14

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Zdravím, Netwalkere, určitě budu ráda za šablonu! Díky moc, L.

Offline

#16 30. 12. 2016 09:15:16

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015
Příspěvků: 30

Re: Číslování sloupců+řádků v tab.Writeru,oddělovač,znak.styl - VYŘEŠENO

Lenko,
šablonu jsem uložil zde: https://uloz.to/!JWLXNIOdvvi1/sablona-s … ulka-n-odt
Pokud by bylo cokoliv nejasného, napiš, pokusím se odpovědět.
Netwalker

Offline

Zápatí