Na Linuxu se musíte podívat nahoru vpravé straně kde je ikonka s nastavením klávesnice (alespoň je tomu tak v Ubuntu). U Windows by mělo fungovat přepínání pomocí Shift+Alt(levý). Vidět sice nic není ale když tam nebude čeština tak se Vám nepovedou české znaky s diakritikou.
Takže když vyzkoušíte například "š" tak čeština ho tam má a ostatné jazyky ne. Přepínání Shift+Alt funguje pro přepínání "do" a "z" stejně. Zase jde ale o to kolik máte nainstalovaných jazyků. Já mám ještě mimo angličtiny němčinu a tak na jedno kliknutí Shift+Alt skočím do anglické klávesnice, ale abych se vrátil musím to udělat 2x jinak skončím v němčině.
To jsou takové návody pro vlastní použití. Pokud byste potřeboval detekovat nastavení klávesnici na jiném stroji tak byste potřeboval otestovat v cyklu alespoň znaky s českou diakritikou protože problém se týká nejen SW, ale i HW.
Makra mohou detekovat národní prostředí. To se děje například při programování rozšíření kde je podpora pro více jazyků. Naproti tomu nevím jak si to poradí když bude sice určena sada ANSI (respektive UTF-8) a uživatel přepne manuálně režim na jinou klávesnici.
Předpokládám že spíš potřebujete programátorské "jednorázová" přepínání. Například zavináč @ (=Alt+64), logický operátor < (=Alt+60), > (=Alt+62) a podobně. Najděte si všechny znaky které nejčastěji potřebujete a napište si tahák. Za pár dní to budete umět z paměti.
PS - jazyk pro Basic je UTF-8.
Editoval neutr (3. 10. 2016 12:46:51)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ