Arabský text samozřejmě beru jako normální font (konkrétně u mě Traditional Arabic nebo Scheherazade), problém však je, že arabština umísťuje různé znaky (např. samohlásky) nad/pod souhlásky a když chcete obarvit např. pouze samohlásku, podaří se vám jí označit pouze se souhláskou, nad/pod kterou je umístěna. Jde sice nějak označit i samotnou samohlásku (našel jsem to dříve v nápovědě, ale už nevím kde), ale když ji dáte obarvit, obarví se i příslušná souhláska. Nebo je problém s tím, jak arabština spojuje písmena a s tím, že většina písmen má trochu jinou podobu, když jsou na začátku/uprostřed/konci slova -> a když donutíte systém, aby vykresloval po jednotlivých písmenech, kterým dáte každému jinou barvu, tak se již arabský text nespojí tak jak má a písmeno veprostřed je pak vykreslené jako například počáteční (to jsem zkoušel v HTML, kde to bylo mnohem snažší na provedení). Podbarvení písmen je to samé, opět to vybere třeba tři znaky jako jeden, když se nachází nad/pod sebou. Navíc podbarvení mám určené pro specifickou výslovnost (např. slabičný důraz, větší prodloužení délky samohlásek apod.)
Vytušil jste správně, že jde o cosi jako překladový slovník, ale v této fázi spíše jen o transliteraci s vykreslením jednotlivých písmen. Možná lépe by to bylo vidět z obrázku, ale nepřišel jsem na to, jak sem vložit obrázek z mého HDD. Výsledkem je černý arabský text, obrázkový objekt s obarvením skutečně jednotlivých arabských písmen a transliterovaný latinkový text též s obarvením jednotlivých písmen.
Takže pokud chci mít skutečně každé arabské písmeno jinou barvou, nezbývá mi než to dělat přes ten Draw a převedení na křivky a obarvení křivek a vložit zpět jako obrázkový objekt, s tím, že v transliteraci obarvuji ručně každé písmenko zvlášť, což jsem si chtěl zjednodušit. Napadlo mně též nadefinovat hromadu maker pro každé zmáčknutí klávesy, ale klávesové zkratky jdou nadefinovat jen pro stisk s Ctrl/Shift/Alt a navíc samozřejmě potřebuji psát i normálně (např. překlad a popis překladu), takže i kdybych měl klávesové zkratky bez Ctrl/Shift/Alt, tak bych je pořád musel nějak vypínat/zapínat, podle toho, kdybych zrovna psal transliteraci či normální text. Navíc mít asi 35 klávesových zkratek jen pro psaný text, to bych už nepoužil klávesové zkratky pro nic jiného a asi bych si ani nebyl schopen zapamatovat všechny ty kombinace :-). Napadlo mě zkusit se naučit vytvářet doplňky, neboť s programováním zkušenosti mám, ale nevím, zda-li by to v možnostech doplňků vůbec bylo.