Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 4. 2016 06:02:57

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Dobrý den, mám tabulku s fotkami, kde ve sloupci a je sériové číslo, a ve sloupci b je k němu fotka - často však jsou fotky 2 nebo 3, potom má každá ve sloupci a shodné číslo. Potřeboval bych to spojit, aby bylo jen jedno číslo a v dalším sloupci fotky ve formátu foto1,foto2,foto3. Děkuji za rady

Offline

#2 6. 4. 2016 07:59:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Tak nějak to asi půjde, ale nevím jestli Vám jde přesně o toto:
- Vyberete všechny buňky se stejným číslem a necháte je sloučit FORMÁT > SLOUČIT BUŇKY.
     To co nechápu je poznámka s těmi fotkami. Mají být také v jediné buňce? Pak by to chtělo buď také sloučit a kotvy obrázků dát do stejného místa, nebo jen přizpůsobit výšku řádku pro oba případy. Jednoduše byste asi měl napsat k čemu to potřebujete. Má to být například přístupné pomocí hyperliku od někud z venčí?
     Pokud by se měly zobrazit ty vícenásobné fotky současně, tak by se asi musely technicky sloučit zřejmě v externím editoru. Tedy šlo by to i v DRAW, ale pak je zase otázka co se s tím bude dít dál.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 6. 4. 2016 14:52:57

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

je to pouze název fotky ve složce v textovém formátu

z tohoto:
produkt|foto
1      |foto1a
1      |foto1b
1      |foto1c
2      |foto2a
2      |foto2b
3      |foto3a
4      |foto4a
4      |foto4b

bych chtěl dostat toto:
produkt|foto
1      |foto1a,foto1b,foto1c
2      |foto2a,foto2b
3      |foto3a
4      |foto4a,foto4b

Offline

#4 6. 4. 2016 15:13:06

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Ano to jde, ale pokud je to jen "textový formát" tak je to hyperlink? (Tedy klikačka která otevře obrázek? - nebo jen info bez akce?)
Vzor


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 6. 4. 2016 15:17:15

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

ano je to čistý text, a pro import je nutné aby fotky k jednomu produktu byly v jedné buňce odděleny čárkou např. pro 1. produkt tedy buňka 1B="foto1a.png, foto1b.jpg, foto1c.gif"

Offline

#6 6. 4. 2016 15:26:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Zase nějak nerozumím - na to stačí udělat jen správně široký sloupec. V tom vzoru máte názvy udělané jako klikačky. Postavte se nad název a stiskněte Ctrl. Když je dáte vedle sebe a správně tak budou fungovat stejně jako v různých buňkách.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 6. 4. 2016 15:34:43

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

zkusím to popsat na čistém csv kde je oddělovač středník:
mám:
produkt;foto
1;foto1a
1;foto1b
1;foto1c
2;foto2a
2;foto2b
3;foto3a
4;foto4a
4;foto4b
bych chtěl dostat toto:
produkt;foto
1;foto1a,foto1b,foto1c
2;foto2a,foto2b
3;foto3a
4;foto4a,foto4b

nyní to je co fotka, tak řádek
a cílem je co produkt to řádek a v druhé buňce toho řádku všechny textové řetězce oddělené čárkou

pokud by to pomohlo mohu zaslat ukázku dat, ale jedná se přesně o toto

Editoval idp (6. 4. 2016 15:36:38)

Offline

#8 6. 4. 2016 15:36:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Nějak takhle? Snad je to ono?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 6. 4. 2016 15:39:34

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

No když hovoříte o CSV, tak to může být v různých buňkách. Po exportu se tam udělají ty čárky automaticky - tedy podle filtru. Ten může být také jen jako mezera, nebo TAB ap.



PS udělejte si to do buněk vedle sebe : foto1a do buňky B1, foto1b do Buňky C1, a foto1c do buňky D1. podobně všechny ostatní. Pak dejte uložit jako CSV. Ukládá se jen aktuální list - no a pak to opět otevřete.



     Když to uděláte s čárkou, tak nemusíte ani nic dělat s šířkou sloupce :-) Mně spíš připadá podivný obsah dotazu. Nic co by vyžadovalo nějakou úpravu. Jen vědět co dělá export.

Editoval neutr (6. 4. 2016 15:47:53)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 6. 4. 2016 15:50:29

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

zde je krátká ukázka csv: http://uloz.to/xrsZgNcu/ukazka-csv

Offline

#11 6. 4. 2016 16:13:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

No ano - nevidím problém. Používáte separátor středník. Takže čárka být separátorem může a nemusí. Zřejmě nemá fungovat jako separátor přímo v CSV, ale až v nějakém načtení sekundárním programem. Do té doby se to má chovat jako 1 nerozdělená buňka.
     Když by to mělo být v různých buňkách na výstupu - tak stačí zadat také středník, ale to evidentně nechcete. Přenos má být číslo buňky - text který je oddělený čárkou, ale ta bude separátorem až v jiném prostředí. Stejně dobře tam může být cokoliv jiného, ale to další prostředí čte čárku jako separátor zatímco středník možná jako adresu (folder).


     Ale já nevidím na straně uživatelské potřeby exportu z Calcu nic zvláštního. Nanejvýě například udělat text do uvozovek, nebo třeba sloučit separátory - ale to je důležité až po načtení vyexportovaného souboru. Respektive tak jak to podáváte, tak stačí napsat do jediné buňky ty výrazy a mezi ně dát čárku s mezerou, nebo i bez mezery - nic co by vyžadovalo nějakou úpravu. Jo když byste chtěl nějaké hromadné sloučení více řádků (buněk) do jediného výrazu - to by bylo jiné kafe.


     Takhle mi ale uniká co potřebujete vyřešit.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 6. 4. 2016 16:24:11

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

jde o to, že import počítá pouze s jedním řádkem na produkt
tzn., že při importu tu načte pouze poslední obrázek - předchozí stejného produktu se přepíší, cílem je tedy mít v prvním sloupci produkt pouze jednou a všechny fota k němu náležející vedle oddělené čárkou, představuji si to nějak takto: (když A2 = A1;(CONCATEATE(A2;B2) "a odstranit řádek A2"))

Offline

#13 6. 4. 2016 16:49:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Aha - takže to je něco jiného. Potřebujete zautomatizovat sloučení do jediného řádku. Jde to vzorcem, ale makro je lepší.


- Potvrďte že ve sloupci A jsou data s opakováním (čísla za sebou), ale mohou být i na různých pozicích přetržitě - na tom moc nesejde, ale je dobré to vědět. Jen je důležité aby byly ve sloupci A.


- Data slučovaná mají být při startu jen ce sloupci "B" relevantně k identifikátoru ve sloupci "A".


- Jsou data bez mezer? Tedy zda nejsou data proložena prázdnými řádky.


- Chcete makro jako "vzorec"?, spouštění klávesovou zkratkou?, nebo tlačítkem? Umíte trošku s makry, nebo chcete raději vzor respektive šablonu?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 6. 4. 2016 17:36:51

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

ve sloupci A je kód produktu - jde o různé znaky, zpravidla: AB.0012.X1 a jiný má zase CD.00013.X2, ano slučovat B relevantně k A, mezery se v souboru nevyskytují, s makry jsem zatím nepracoval

Offline

#15 6. 4. 2016 18:39:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Otestujte tohle :

Slučování buněk


Není to nic moc. Stále mi to hází čárky za výsledky. Navíc kvůli kontrole nechávám původní řádky aby to bylo vidět. Na druhém listu je mustr který kopíruji do 1. listu tak abych mohl testy opakovat.


     Jinak makro startuje na každém listu - tak raději dejte pozor - stůjte jenom v listu kde chcete sjednotit výrazy.


     Ovládání se dělá z lišty hlavní nabídky - "Sloučit". Když by to takhle stačilo upravím to tak aby zůstaly jen řádky se záznamy ve sloupci "B".
     Mělo by to chodit i když by nebyly stejné výrazy u sebe. prostě se vysbírají stejné výrazy od začátku do konce a "napřeskáčku".

Editoval neutr (6. 4. 2016 18:41:59)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 10. 4. 2016 12:09:58

idp
Člen
Registrace: 18. 9. 2015
Příspěvků: 16

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

bohužel se mi nepodařilo makro použít ani u testovacích dat - po spuštění NajdiShodu není vidět žádná akce - doplním, že jsem nastavil bezpečnost maker na nízkou a stále nic, není to tím, že se jej pokouším pouštět v LibreOffice Verze: 5.1.2.2 ?

Offline

#17 10. 4. 2016 15:58:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,718

Re: Spojení textu dle schodných buněk a přiřazení

Ne není to verzí LO. Musí to být v Povoleném adresáři (karta Důvěryhodné zdroje - vedle karty ůroveň zabezpečení) - úroveň by měla stačit střední.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí