Nějak mi uniká proč to nejde v jednom políčku. Ve více buňkách to funguje?
Napadá mne, že odkazujete v podmíněném formátu pomocí vzorce na porovnání jedná startovní buňky a porovnáváte to pomocí aktuálního data.
Podle mne by se to mělo odkazovat vzorcem který postupně vyvolává nějaké hlášení. Například "ještě 2 měsíce", nebo ještě měsíc ap. Podmíněný formát může reagovat právě na tu hlášku.
Podobně vzorec může vyhodnocovat jen číslo a podmínka formátu se postaví jednoduše na číslo v buňce (tedy volba "buňka obsahuje"). To má výhodu při kopírování podmíněného formátu. Vzorce vyžadují někdy absolutní a jindy relativní odkazy a to při kopírování blbne.
Vlastní vzorec může mít několik variant vyhodnocení času, ale vždy asi bude základem TODAY(). Takže Například někde umístíte funkci TODAY - do jediné buňky. Tu pak odkazujete absolutní adresou. Bude li například v buňce D1[=TODAY()] bude ve vzorci (třeba C1) odkazováno na buňku A1 (v té je datum nákupu) a referenční buňku D1. Například :
C1 vzorec[=INT(($D$1 - A1)/30]
--- výraz $D$1 je absolutní adresa a z každé buňky se vloží údaj z této buňky.
--- výraz A1 je relativní adresa a při kopírování se přepisuje
Když tedy takový vzorec zkopírujeme do sloupce C, bude každá z buněk načítat právě jen buňku D1, ale bude ji porovnávat s příslušnou buňkou ve sloupci A.
Rozdíl "$D$1 - A1" vyjádří číslo jako počet dní mezi startovním a aktuálním datem. Možná je to divné, ale jsou to čísla i když to tak nevypadá. Když by to nefungovalo tak je to zadáno jako "Text @".Podíl ($D$1 - A1)/30 zajistí počet průměrných měsíců. A vzorec INT() zajistí zaokrouhlení na celé násobky 30-ti dolů. Když bude podíl například 6,95 tak INT(6,95) = 6.
No a na tohle číslo můžeme postavit podmíněný formát například
"obsah buňky C4" < 0 - potom barva šedivá (už má hajzlík zase nárok :-),
"obsah buňky C4" = 0 - potom barva zelená,
"obsah buňky C4" = 1 - potom barva modrá,
Pokud používáte Apache OpenOffice tak tam jsou jen 3 možnosti formátu - tuto skutečnost akceptuje předcházející příklad, ale s tím si jistě poradíte.
Je to ale možné vyladit vzorcem :
=IF(INT(($D$1 - A1)/30)>1;"zbývá "&INT(($D$1 - A1)/30)&" měsíců";INT(($D$1 - A1)/30))
V buňkách bude buď hláška kolik měsíců zbývá, a když to bude 1 , 0 nebo to bude menší nežli 1 tak to bude jen obarvené - ale jen číslo.
Pokud jsem to pochopil nesprávně - pošlete raději ukázku (nejlépe pomocí "uložto.cz")
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ