No on pan Trnka to napsal poměrně správně. Mne ale spíš zarazilo řazení podle první položky. To je poměrně nelogické. nemělo by to být náhodou podle nejmenší položky?.
Proto jsem chtěl vidět tabulku : V jedné tabulce se mi generují data na řádky a pokud se některá z nich shodují (např. podle stejného číselného kódu) potřebuji generovat řádky do další tabulky.
-----Já z toho usuzuji, že pokud zde nejsou shodné položky nic se s původní tabulkou dělat nemá. nebo také možná to, že druhá tabulka vůbec být nemusí. A jestli ano tak se jen opíšou data, nebo se i seřadí například podle číselného kódu ap.
Také je dost alarmující toto :(např. podle stejného číselného kódu). Co když nepůjde o čísla, ale o text? To by vyžadovalo jinou konstrukci i když podobnou.
Takže když se nad tím zamyslím dostanu odpověď na dotaz : ?
1. Je druhá tabulka potřeba vždy, nebo jen tehdy když se ve zdrojové objeví shoda porovnávaného parametru?
2. Když tedy je důvod aby se vytvářela druhá tabulka vždy neměla by být upravena například tříděním? A když tak podle jakého kriteria (1., 2. a tak dál).
3. Pokud tedy existuje předpoklad ad2 nebyla by výhodnější kontingenční tabulka nežli systémy vzorců?
4. Když by bylo primárně důležité pořadí prvního výskytu stejné hodnoty tak by mohla být zdrojová tabulka vybavena skutečným pořadím (například datum a čas, nebo jen pořadí)? Zde bych hovořil o iniciačním pořadí, které by přepisovalo u stejných položek pořadí na nejnižší hodnotu. Tím by došlo ke snížení počtu pořadí.
Prostě mne napadá, že některé případy možností lze řešit snadno přetříděním pomocí autofiltru. Stačí druhou tabulku nalinkovat z té první pomocí absolutních adres a přetřídit závislým autofiltrem.
V případě potřeby je možné pomocí RANK (RANK.AVG, RANK.EQ) například ve sloupci "E" zadat data pro vyhledávání do druhé tabulky a vyhledávat pomocí SMAL, či jinak.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ