Udělejte vzor sešitu s několika příklady. Jde spíš o hlavičky (začátek seznamů na listech), nebo to co by se v budoucnu mohlo vyskytovat (další sloupce ap.). Také by to chtělo určit buňku, která bude oznamovat, že seznam není aktualizovaný (při zápisu nové položky ap.).
U řešení vzorcem je důležité, zda bude seznam na 1. listu setříděný a podle čeho. Dále například názvy listů. Také je důležité zda to má být systém, kterému porozumí a bude umět upravovat běžný uživatel (například dílčí nápověda : přidejte položku do listu2...), nebo to má být komfortní řešení na tlačítko, či dokonce řešení pro sdílený dokument - více naráz přihlášených uživatelů do jediného listu (sešitu).
Snad se mi povede utrhnout chvíli a udělat podle vzoru několik příkladů řešení. Jde o 2-3 případy řešení vzorcem, 2-3 případy makrem a kontingenční tabulkou. Oni se podobné dotazy objevují dost často. Nejspíš byste našel nejaké řešení v archivu : Tato stránka, karta "Hledat" - zadat správný termín pro vyhledávání a vybrat Calc.
PS:- Makra se v LibreOffice musí povolit aby chodila. Jde o nabídku Nástroje > Možnosti > LibreOffice > Zabezpečení > Zabezpečení maker > Karta důvěryhodné zdroje > Důvěryhodné umístění - (přidat). Zabezpečení se doporučuje nastavit na střední. Vybraný adresář pro spouštění maker může být i celý disk, ale doporučuji jen Dokumenty, nebo speciální foldr.
Pro možnost nahrávání maker záznamníkem : Nástroje > Možnosti > LibreOffice > Pokročilé > Volitelné (nestabilní) možnosti > Zaškrtnout "Povolit záznam maker" (také můžete povolit experimentální funkce).
Nakonec restartovat LibreOffice Calc, zavolat Nástroje > Makra > Zaznamenat makro. S tím byste se měl naučit pracovat. Pomáhá to hlavně při podobných automatizacích úloh. Nahrajete postup, uložíte a otestujete, jestli to dělá co má. Ovšem tak snadné to také není. Často to dělá něco jiného. Umět nahrát makro je sice uživatelská znalost, ale musíte znát co ještě jde nahrát a jak, a co už se nahrát nepodaří. Často to chce manuální zásah do kódu - a to je podle mne dobrý začátek k tomu naučit se programovat.
Editoval neutr (8. 4. 2015 06:53:59)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ