Tohle je problém, který lze zřejmě řešit jenom pomocným sloupcem pro každou buňku samostatně. Sečíst pak výsledky pomocného sloupce.
Vyhledávat jen část obsahu buňky lze pomocí SAERCH, nebo FIND. Ovšem toto jsou textové funkce, které sami o sobě prohledávají buňku už jako řetězec, tedy jako pole s jedním rozměrem. Tohle nejde postavit tak, aby se hledalo ve dvou rozměrném poli. Tohle totiž dělá také COUNTIF, ale nad polem buněk. Je sice možné, že by se našlo řešení pomocí maticového vzorce, ale to bych musel testovat dost dlouho a myslím, že zbytečně. Možná odpoví lp., ale já to nevím.
Zato vím, ře lze snadno postavit pomocný sloupec ze vzorců FIND, nebo SEARCH.
Například hledaný text v buňce A5 - vzorec v buňce B5
tato verze vrací logické hodnoty 0/1 (nebo logické PRAVDA/NEPRAVDA), ale nelogicky opačně. Pokud tam je "R10" vypíše "0" (NEPRAVDA). Potom musíme pomocí COUNTIF hledat počet "nul" - například :
a podobně.
Vzorec SEARCH, nebo FIND lze ponechat samostatně a pak hledat hodnotu větší než nula. Vzorce bez ošetření chyby vyhazují chybu (#VALUE) pokud se tam řetězec nenalézá. Pokud se tam nalézá vypíšou pozici. To je číslo nejméně s jedničkou. (FIND hledá CASE SENSITIVE) takže odlišuje velikost písmen, SEARCH najde každý tvar například r10 i R10.
Také se dají tyto textové vzorce použít ve funkci IF a jejich hodnotu negovat, ale to je zbytečné pokud budete používat COUNTIF kde můžete zadat hledání nuly - ale musíte vědět, že hledáte nulu (NEPRAVDA) jako pozitivní výsledek. To není moc dobré, ale je možné to udělat z principu jinak.
PS : Pro klid duše jsem otestoval matici s textovým vyhledáváním a výsledek je stejný jako pomocný sloupec. Rozdíl je v tom, že matici zadáme jenom jednu a ona se rozbalí do sloupce. Nad tím stejně musíme udělat nějakou sumaci. To někdy umožní skutečně součet za pole v jediné buňce při použití matice. Ne vše ale jde udělat. Musel bych opravdu hledat a bylo by to nejspíš krkolomné řešení.
Editoval neutr (2. 2. 2015 16:44:26)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ