I když uvádíte na začátku "Poslední úvahy jsem nepochopil.", tak hned v následujícím odstavci mi dáváte nepřímo za pravdu.
- Ano jsou to pozůstatky z prehistorie programování, ale
1. - Existují pro některé záležitosti jiné příkazy (funkce), ale ne pro všechny. To je pravda v rámci cyklů (smyček). Existují ale potřeby, na které DO..LOOP nestačí. Skoky prostě být musí.
2. - Když už skoky být musí, a také jsou, pak je potřeba je dobře popsat. A jeden z důvodů je právě to, že pro 'některé případy možného užití' jsou vhodnější smyčky. - To by mělo být popsáno možná i názorným příkladem kódu.
3. - Variantnost skoků je veliká jak ve smyslu syntaxe, tak i užití. Tím nemám na mysli možné podmíněčné spuštění ON [parametr] GoSub + až 255 větvení. To co jsem 'kritizoval' bylo vyjádření : -
"co takhle k ní přidat něco ve smyslu "před každým návěštím by proto mělo být Exit sub/fun nebo Return"?. To je nesmyslné. To by sice asi šlo udělat, ale u druhého a každého dalšího návěští by to nikdy program nepoužil. Z toho důvodu je tam RETURN. Takže mezi prvním Return a druhým návěštím je prostor, kam program nikdy 'nevkročí' - totéž mezi všemi dalšími Return-návěští.
4. - Variantnost tak jak mám na mysli je právě způsob ukončení GoSub. GoSub musí bez zastavení skončit chybou vždy, protože pokud tam není zastavení nutně dojde ke srážce kód - Return. Připodobnit se to dá k trychtýři, který má výpustní místo v prostředku - tedy mezi kódem a returny. Tohle není vysvětleno správně.
Vlastní ukončení - jakým prostředkem se to udělá je jiná věc. Možností je více a rozhodnutí kterou možnost použít záleží na účelu. Jedním druhem možných ukončení jsou skoky (GoTo) zejména na konec za poslední Return. (On Local ERROR GoTO, ON ERROR GoTo, ON Proměnná GoTo a GoTo)
Na první pohled je nesmyslné volat chybové 'ERROR', ale v programátor může předpokládat, že pokud není chyba, bude GoSub ukončena v rámci provádění kódu (volaných procedur). Takže když chyba vznikne, skočí program někam (nejspíš na konec). Šlo by pak o 'nasimulování' ELSE.
Mimo rodinu GoTo je to STOP, EXIT SUB, nebo zavolání podprogramu, nebo funkce kde dojde k ukončení pomocí STOP. A tyto varianty by chtělo jak zdůvodnít, tak dát vhodný příklad ve formě kódu.
Ono to není v originální nápovědě, a v rámci kontinuity by se to mělo navrhnout pro balík obecně. V rámci české nápovědy snadno dojde k tomu, že se toto v příští verzi vypustí dík změně na originálu. Takže tohle je moje motivace ale nejdříve pro 'lp.' :
Já Vám musím znovu poděkovat. Byly časy, kdy jsem dík nápovědě neuměl najít způsob práce v array. Jde zase o nedostatečnost nápovědy. To, že existuje rychlé vykonávání kódu jsem věděl. Nevěděl jsem jak to napsat, nebo zjistit. Angličtinu jen čtu a ještě mizerně a i s překladačem nejsou výsledky hledání dobré. Dochází k promíchání pojmů CellArray, Array, ArrayFormula.
Jediný Vy jste mi pomohl k pochopení jak na to. Ono to není až tak moc dávno a tak si to dobře pamatuju. A mojí motivací v tomto příspěvku (ale i v jiných) je pomoc uživatelům, kteří jsou na nápovědu odkázáni. (I v české nápovědě jde o tak ořezané vyjádření, že tomu může porozumět zcela a možná hned i napoprvé jen programátor - ale ne začátečník. A co potom asi s anglickou nápovědou - že? Ta je na tom stejně a i dobrý angličtinář by se neměl dočíst v anglické verzi více, nežli v té české. Dohledání z netu nemá atribut jistoty - je to přesně to co hledám?)
Takže já si myslím, že když už v nápovědě něco je, mělo by to být výstižné a příklady použitelné. Nejen tedy z pohledu znalého uživatele (programátora), ale zejména začátečníka. Proto jsem připsal poslední větu.
Strepon napsal v článcích výzvu ke spolupráci na překladech - zejména chyby a podobně. Tak jsem pár věcí napsal, ale zase je jen mým problémem dojem, že by to mělo být provedeno nad rámec holých vět tak aby to pochopil alespoň průměrný uživatel. Ale nelíbí se mi, že by tam měly zůstávat nesmysly a chyby jen proto, že je to moc práce - ověřit si to, popřípadě upravit. Navíc akceptuji potřebu koncepce v rámci originální nápovědy - a to může být problém.
Abych nebyl zaujatý. Vyšla nová verze LO 4.3 a tam je už něco z toho, co jsem zde uváděl zahrnuto. Za to musím streponovi poděkovat a pochválit ho.
Tato rubrika "připomínky k překladu" myslím může být využívána i k dotazům typu 'co to znamená', 'tohle nefunguje', a nebo jednoduše 'tomuhe nerozumín'.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ