Existují takové funkce, ale mají jiný chrakter něžli různé "LOOKUP-y". Raději to popíšu :
HLOOKUP = složení "H" - jako horizontal + LOOKUP
VLOOKUP = složení "V" - jako vertical + LOOKUP
LOOKUP = v "nesprávním překladu" něco jako podívat se, nebo navštívit, ale tohle se správně překládat nedá. Oproti ostatním LOOKUP-ům má výhody, ale také značnou nevýhodu. Musí být seřazen. Za to ale nemusí být vyhledávací oblast kompaktní pole. Jsou to buď 2 sloupce, nebo řádky a tyto nemusí být sousední. Zato musí být stejně "dlouhé". Také by měly odpovídat jednotlivé indexy - asi jako když mezi kompaktní úsek A1:B50 vložíme nějaké sloupce. Index A1 tak odpovídá indexem původnímu B1 - což po vložení sloupce mezi dva sousední může být například C1. Tak tohle umí jen LOOKUP. V těch dvou ostatních případech musí být oblast hledání kompaktní. Za to naopak umožňují také vyhledávat v "nesetříděném" úseku. Primárně kvůli hledání je lepší úsek seřadit, ale při výběru podmínky "False" toto není potřeba (když by tato možnost nebyla, tak by asi nemusely HLOOKUP ani VLOOKUP existovat).
Jenže tyto vzorce jsou všechny typické tím, že vyhladají jen určitou relaci "=". Když je podmínka splněna vrátí hodnotu ze sousedního sloupce. A v Tom je ten problém. Tyto funkce nedělají sumaci jako takovou. Prohledávají a vracejí "něco" na základě vyhodnocení TRUE - ale relací "=".
To co pohledáváte jsou vzorce pro =COUNTIF(A1:A100;"<=10"), nebo =SUMIF(A1:A100;"<=10"). Konkrétně asi COUNTIF vyhovuje Vašim potřebám - vrací počet takových hodnot. SUMIF zase sečte všechny takové hodnoty - což je asi od věci daleko.
Jestli ovšem nehledáte sumaci jako výsledek, ale přímo vrácené položky, tak jak dělají originálně LOOKUP-y, tak existují zřejmě 2 cesty. Buď zadávat maticovým vzorcem, nebo vyhodnocovat každý řádek samostatně - tedy v pomocném sloupci a nejlépe asi pomocí vykopírování vzorce =IF(A1 <= 10;B1;"").
Maticové vzorce popisuje nejlépe uživatel .lp a vyhledáte si to ve fóru. Já to mám také někde poznamenané, ale většinou raději také spustím vyhledávíní - karta na téhle stránce. Zadejte "Maticové vzorce", nebo "Matice". Můžete také zadat hledání podle autora (.lp = .LP ale malými písmeny).
Editoval neutr (5. 3. 2014 06:56:48)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ