Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 8. 11. 2013 19:42:07

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013

Filtrace údajů

Ahoj,
prosím o radu.
Mám tabulku, list1, sloupec A2 až A50 tvoří názvy zboží. Další sloupec je cena za ks, a potom v řádku A5 až postupně se přidává mám jména lidí a pod ně zapisuji číslem kolik ks jednotlivého zboží odebrali.
Další list mám seznam lidí v sloupci A2 až A30 zatím
Další list, zde mám opět seznam zboží a vedle dva sloupce , nad kterými mám pole rozevírací seznam , kde vybírám ze jmen lidí a po výběru používám funkci v jednotlivých bunkách funkci sumif , kterou na listu jedna projedu řádek a hledám vybrané jméno a zobrazím celkový počet odebraných kusů.
Problém je , že by se mě líbilo, kdyby po výběru jména bylo videt jen to co daný člověk vzal a ne ty prázdné řádky a na toto jsem nepřišel.
Díky za radu.

#2 9. 11. 2013 09:14:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Re: Filtrace údajů

Nejspíš to půjde jen makrem. SumIf jak jsem rozuměl je spuštěno "roletkou". Ta má ovládací prvek ke kterému je možné přiřadit právě makro. Výhodou je, že se makro spustí spolu s výběrem jména a "skryje" prázdné řádky.
   Tedy šlo by to i konstrukcí vzorců, nebo klasickým filtrem (autofiltrem). Filtrování by si vyžádalo úkon navíc, vzorce by fungovaly jen pro relativně malý počet položek. Když by se jednalo tak o těch cca 100 položek, tak by to bylo vzorci schůdné. Je to ale relativně složité.

Postup:
- Do prvního sloupce zadáme podmínku =IF("buňka se jménem" <> "", ROW();""). Na začátku vybraného řádku se jménem se objeví číslo řádku.
- Do jiné buňky (například D1) dáte vzorec =COUNTA("úsek") a do "úseku" zadáte sloupec s údaji, které se objeví (Například A1:A100).
- Ještě v jiném sloupci zadáte od první buňky (například E1) vzorce
=IF(D1-ROW()+1<0;"";Large(A1:A100;D1-ROW())
Tak dostane sestupný seznam čísel řádků se záznamy a na ty odkážete ve vedlejším vzorci - například vzorcem který vrací obsah buňky za pomoci "INDIRECT", nebo "OFFSET" a nebo některým ".lokUp". Za číslo řádku samozřejmě dáte odkaz na buňku se vzorcem kde je "Large".

Snadnější je použít autofiltr. Je možné užít nahrávané makro k přetřídání a jistě i další možnosti.
   Nejlepší je právě makro s tou roletkou. K tomu musíte prostudovat vlastnosti a zacházení s ovládacím prvkem toho seznamu. Navíc ještě seriál Dana Sedláčka, kde myslím je právě makro, které skrývá prázdné řádky. Pokud by tam nebylo - pošlu Vám ho.

Editoval neutr (9. 11. 2013 09:46:50)

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#3 9. 11. 2013 21:22:33

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013

Re: Filtrace údajů

Díky moc jdu to vyzkoušet a články pohledám

Zápatí