Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 17. 10. 2013 10:02:12

kvasovsky
Člen
Registrace: 17. 10. 2013

Menu s výběrem - VYŘEŠENO

Zdravím.

Potřeboval bych poměrně jednoduchou věc, leč googlováním ani zde na fóru se mi nepodařilo najít odpověď.

V menu sloupce, např. B1, bych potřeboval vložit rozbalovací menu s výběrem buněk např. B2:B100, abych si mohl data filtrovat. Např. tam budou: tričko, mikina atd.

Když zvolím "tričko", aby se mi ukázaly pouze řádky s tímto výrazem.

Snad jsem vysvětlil správně smile

Editoval kvasovsky (18. 10. 2013 16:40:42)

#2 17. 10. 2013 12:16:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Re: Menu s výběrem - VYŘEŠENO

To je docela snadné. Jedná se o funkci autofiltr. Sloupec naplněný nějakými daty vyberete klepnutím na záhlaví sloupce - vyberete celý sloupec, který zmodrá. Následně zavoláte z hlavní nabídky "Data" > "Filtr" > Automatický filtr. Vytvoří se Vám taková ta roletka a stačí na ni klepnout. Je tam několik možností výběru.

Pozor pokud by jste chtěl závislé filtrování, je to možné. Běžně v tom uživatelé dělají základní chybu. Zvolí jednotlivé sloupce, nebo úseky ze sloupce a dají autofiltr. Filtrování je pak navzájem nezávislé a proto nemůžete například k výrobku dovyfiltrovat ještě výrobce, nebo barvu ap. Získáte vždy jen data z jediného sloupce a těch bývá někdy hodně.

Když vyberete naráz všechny sloupce a naráz jim přidělíte autofiltr, můžete filtrovat postupně. Nejdříve například podle výrobku, a vedle ve sloupci zadáte barvu. Výběr se zmrskne podle obou voleb. Takhle to sice funguje dobře, ale musíte si pamatovat který sloupec jste pro výběr použil jako první (je jedno který použijete jako první). Když to zapomenete, tak nejste schopni otevřít plnou nabídku (bez výběru). Bývá rychlejší autofitry odstranit a přidělit je znova :-)

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#3 18. 10. 2013 16:41:54

kvasovsky
Člen
Registrace: 17. 10. 2013

Re: Menu s výběrem - VYŘEŠENO

Hmmm, moc děkuji. Filtr, filtr - tak to slovo mě původně vůbec při hldání nenapadlo. Funguje to bezvadně. smile

Zápatí