neutr napsal(a)Velice zajímavé a také alarmující. Důvodem bude hranice 10^18, za kterou už počítač zaokrouhluje. Ve sloupci "A" jako kdyby "odečítal" a ve sloupci "B" jako kdyby přičítal. Celkově 22 pozic je určitě za hranicí schopnosti počítat "přesně". To ale nevysvětluje proč se chová odlišně když použijeme vzorec, nebo tažení (kopírování tažením).
Bral by som to, keby vzorec obsahoval nejaký komplikovaný mnohooperačný výpočet, ale tu sa jedná len o pripočítanie jednej jedinej desatiny. Ešte na margo toho pripočítavania. Na obrázku je len časť tabuľky. Hodnoty pokračujú až do hodnoty 100 po jednej desatine. Odchýlka výpočtu v stĺpci "A" nie je rovnaká, niekde uberie, niekde pripočíta. V stĺpci "B", ktorý je tiahnutý myšou len pripočítava tú jednu stobiliontinu.
neutr napsal(a)Je tedy otázkou nač je potřeba tak velká čísla.
Nie sú potrebné. Formát čísiel som si nastavil len pre kontrolu, keď som NÁHODOU niekde uprostred tabuľky myšou klikol do bunky a táto divná hodnota sa mi objavila v zadávacom poli(v bunke bolo zobrazenie normálne). Bunky som mal pôvodne nastavené na základný číselný formát a až potom som ich nastavil na max. počet desatinných miest (20) a nestačil som sa diviť. A propó, nemám viacjadrový procesor, stále bežím na dedkovi Celeronovi a na 32-kových XP.
strepon napsal(a)Tohle se dá těžko považovat za chybu – číslo, v tomhle případě nejspíš typ double, je reprezentován určitým omezeným kusem paměti, a nemůže mít proto neomezenou přesnost, tady bude hranicí oněch 15 číslic. Vliv na výsledek bude mít určitě algoritmus výpočtu (proto asi rozdíly mezi oběma sloupci), kompilátor, procesor…
Ako som už napísal vyššie bral by som to pri delení, logaritmoch, odmocninách a podobných operáciách, ale rozhodne nie pri pripočítavaní jednej desatiny. S taku presnosťou to dokážem aj na guličkovom počítadle.
PetrValach napsal(a)Teď zkouším ještě jednou Calc a zdá se být vše OK. Nástroje|Možnosti|Calc|Vzorce|Podrobné nastavení výpočtů - není tohle řešením?
Toto nastavenie nemá na výsledok skoro nijaký vplyv. Skúšané aj so studeným reštartom LO.
Win 10 PRO 64, LibreOffice
Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému