Dobrý den,
potřeboval bych poradit s následujícím problémem.
Mám list s tabulkou s daty (tabulka firem). Do tohoto listu pomocí dialogu skrz makra přidávám nové položky - nové firmy a současně je hned po vložení třídím dle abecedy. Tato tabulka by v konečném výsledku neměla být vidět (uživatelem a neměl by jí můct přímo měnit).
V dalším listu mám formulářový prvek Seznam, do kterého potřebuji načíst položky z oné tabulky firem. Nicméně mi nestačí nastavit přes vlastnosti určitý rozsah, ale potřebuji, aby se ten rozsah měnil v závislosti na počtu firem za běhu.
Problém je v tom, že nevím jak získat přístup k danému seznamu a především jak měnit/přidávat položky seznamu pomocí maker. Tedy neznám metodu, která umožňuje přidávat nové položky do seznamu za běhu (aby to nemuselo být nastaveno napevno).
Pro získání přístupu k formulářovému prvku Seznam na listu sem zkoušel tento návod a k jiným prvkům (jako je třeba textové pole) se lze dostat a měnit je (u textového pole například přes pole.text="obsah"). Ale u seznamu nevím jakou proměnou/mětodu použít k přidání položek.
Zkoušel jsem i vytvořit dialog, který by obsahoval pouze ListBox a který by se otevřel po kliknutí na například Textové pole (umístěního v listu). Po otevření toho dialogu by se tedy makrem načetly položky seznamu, uživatel si vybral a po kliknutí by se vybraná položka přesunula do textového pole v listu. Nicméně ani zde nevím, jak přidat nové položky do seznamu za běhu.
Vím o možnosti ve Vlastnostech->Data->Rozsah zdrojové buňky při umístění seznamu přímo do dokumentu, ale zde se to nastavuje napevno (což mi nevyhovuje), jelikož nevím, jestli těch firem bude 10, nebo 50 a nechci nastavovat takový rozsah.
Tedy jsou asi dvě možnosti
Buď nějak makrem změnit položku ListBox->Vlastnosti->Data->Rozsah zdrojové buňky a prostě jí vždy makrem nastavit tak, aby pokrývala celou tabulku s daty(a tak se vlastně přidávaly nové hodnoty) a nebo pomocí makra a cyklu přímo projít řádek po řádku v tabulce s daty a vkládat je do seznamu takto.
Ale ani u jednoho nevím název proměnné/metody, kterou k tomu u listboxu menit/volat.
Snad jsem to popsal co nejvíce pochopitelně.
Editoval sedlacekdan (23. 12. 2012 14:28:15)