Problém vyřešíte snadno. Použijte pomocné pole, do kterého jen vynásobíte jednotlivé základní vzorce bez podmínky IF. Vejde - li se například do jedné buňky 20 vzorců ze 100, budete potřebovat 5 pomocných buněk. V 6. buňce pak už bude jen součin těch 5-ti pomocných - ve vzorci IF.
Takže příklad: Vše je jak bylo původně, jen v E1 je vzorec =IF(F1*G1*H1*I1*J1=0;"PRAVDA";"NEPRAVDA").
Do pomocné buňky F1 dáte součin =ISERR(FIND($C$1;A1;1))*,,,,*ISERR(FIND($C$20;A1;1))
Do pomocné buňky G1 dáte součin =ISERR(FIND($C$21;A1;1))*,,,,*ISERR(FIND($C$40;A1;1))
a tak dál. Takhle můžete i snadno přidávat hledané pojmy. Pomocné sloupce (ty s pomocnými buňkami) jednoduše skryjete, aly to nerušilo estetický dojem, nebo je dáte až na konec listu (Vložíte mezi E1 a F1 větší počet prázdných sloupců.
Je otázkou zda v případě velkého počtu hledaných pojmů nebude lepší vytvořit makro. Lze to udělat i snadno nahráváním. Návod jak na makra je v Danově seriálu, nebo i v nápovědě. Pokud bude zájem napíšu postup jak bezpečně nahrát makro s užitím mnoha vzorců. Nahrát vzorce lze, ale musíte pár triků znát. V podstatě se vše spočítá tak jako je to popsáno výše, ale pro každý řádek samostatně. Na konci již zůstane jen text "PRAVDA"......
Makro toto udělá automaticky na každém řádku. Takže tlačítko - 1 stsknutí a můžete vyhodnotit relaci milion pojmů ve sloupci A proti milionu hesel ve sloupci C. Nejspíš by to netrvalo déle než pár minut
Trošku odlišnou cestou by bylo užití maticových vzorců, nebo jinak koncipovaných vzorců, ale myslím, že to, co uvádím výše by Vám mohlo stačit. Tedy nedavno jsem něco dělal pro jednoho člověka a ten si liboval v co nejsložitějším řešení - tedy zřejmě pro to, aby někomu dokázal jaký je odborník, nebo odstrašovat kolegy složitostí. Nakonec mi ani nepoděkoval, ani nenapsal, že už to vyřešil. To nic, jen chci říct, že požadavek může být i na super složité maticové řešení doplněné makrem ap.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ