Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 16. 12. 2011 09:13:43

Billlly_Samotar
Člen
Registrace: 26. 8. 2011
Příspěvků: 18

Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

Dobrý den.

Chtěl bych Vás požádat o radu. Mám databázi, kde mám tabulky jako "seznam firem", "kontakty", "zásilky" aj. a dělám formulář (nad tabulkou zásilek), kde bych rád použil "Kombinované pole" zobrazující prvně hodnoty z tabulky firmy (ID nebo Název firmy) a níže druhé "Kombinované pole" zobrazující kontakty, které této firmě jsou podřízeny -> abych viděl jen lidi spadající pod firmu zadanou v prvním "Kombinovaném poli".
Nevím, zda je možné to řešit jakoby podformulářem, který by byl závislý na hodnotě zadané firmy, ale aby když si následně ten kontakt vyberu jej to uložilo pod tu původní tabulku (např. zásilky).

Budu rád za každou možnou radu a v případě, že by jste něco nevěděli, klidně zodpovím přesněji.

Děkuji předem. cool

Offline

#2 6. 1. 2012 14:36:54

nezapamatovatelnejmeno
Člen
Registrace: 15. 7. 2010
Příspěvků: 24

Re: Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

Přesně tak: Vytvořit formulář, např. SeznamFirem, s požadovanými poli (název, adresa...), v Navigátoru formuláře (Zobrazit->Panely nástrojů->Návrh formuláře) vytvořit podformulář, ve vlastnostech podformuláře nastavit nadřazené a svázané pole. Samozřejmě je před tím nutné nastavit v nadřazené tabulce primární klíč, v podřízené pole, které bude k primárnímu klíči odkazovat.

Offline

#3 6. 1. 2012 16:26:58

Billlly_Samotar
Člen
Registrace: 26. 8. 2011
Příspěvků: 18

Re: Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

Možná jsem se špatně vyjádřil v původním příspěvku, ale bylo to myšleno, že mám formulář kde jsou pole např: ID záznamu, ID firmy, Název firmy, Adresa aj., poté pole Jméno, telefon, mail atd., které se bude filtrovat a zobrazí jen kontakty, které patří dané firmě.
.
Když ale založím nový záznam, byl bych rád, kdyby tyto hodnoty (včetně jmen) byly v jedné finální tabulce např. "zásilky". Takto dle pod-formulářů bych vytvořil nový záznam v tabulce zásilky kde by byly základní informace a poté pod-formulář by zobrazil jen ty kontakty pro daný záznam, ale už by to bylo uloženo v jiné tabulce než té "zásilky". Abych poté nemusel přes SQL příkaz/dotaz slučovat tyto hodnoty k sobě a poté je teprve vyhodnotí.
Sice by to možné bylo, ale raději bych aby bylo možno vytvořit kombinované pole, které mi zobrazí už jen kontakty k výběru dle nadřazeného pole.
.
Pevně věřím, že jsem to snad nyní napsal trochu srozumitelně. Jestliže ne, všem se omlouvám.

Offline

#4 1. 3. 2012 22:26:23

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 98

Re: Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

asi tiež tomu veľmi nerozumiem, ale z toho mi vychádza, že dáta, ktoré máte už niekde v tabuľkách sa budú znovu ukladať v nejakej spoločnej tabuľky.... pokiaľ je to tak.... tak to nie je najlepšie riešenie a bolo by dobré sa zameyslieť nad štruktúrou celej databázy a výstupmi, ktoré má poskytnúť.

Offline

#5 2. 3. 2012 08:19:22

Billlly_Samotar
Člen
Registrace: 26. 8. 2011
Příspěvků: 18

Re: Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

Nejde přesně o znovu-ukládání stejných dat v nové tabulce. Pokusím se to ještě jednou nějak namodelovat:
1) mám tabulku firmy (IDFirmy, název firmy, adresa, telefonní spojení a jiné kontaktní údaje aj.)
2) mám tabulku kontakty (IDOsoby totožné jako IDFirmy a navíc pořadové číslo aby mohlo být více osob, příjmení, jméno aj.)
3) tabulka zásilky - na tuto tabulku je udělán formulář, který by měl mít pole jako IDZasilky, DatumOdeslani, Predmet aj. a mimo to aby se vždy uložilo na jakou firmu se to odesílá + na jakou osobu je to odesláno. Takže dvě rozeviratelné nabídky. V první si zadavatel vybere firmu kam zásilku odeslat a jakmile si ji vybere tak v druhém rozeviratelném okně mu to nabídlo jen osoby, které mají na začátku totožné ID jako vybraná firma. Do tabulky Zasilky aby se neukladaly nazvy té firmy a její údaje, stejně jako jméno, příjmení kontaktu, ale vždy jen IDFirmy a IDOsoby. Dle dotazu poté uvidím, jak se to propárovalo a mimo IDček uvidím i údaje o firmě a o osobě.
.
Pevně věřím, že jsem to snad nyní napsal už trošku polopaticky.
.
PS: Aby se právě do tabulky Zasilky neukladaly udaje o firmach a osobach chtel bych aby se ve formulari tyto udaje ukazali, ale do tabulky se ulozily IDcka. Jinak receno abych v rozeviratelnem poli vybral dle nazvu firmy a do tabulky se mi ulozilo jeji ID a jak k tomu jeste nastavit, aby se mi nasledne dle toho v rozeviratelnem okne zobrazily uz jen osoby spadajici pod tuto firmu.
Diky predem za reakci.

Offline

#6 2. 3. 2012 09:13:57

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 98

Re: Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

tomu už rozumiem, nie je to až taký probném.... robil som niečo podobné... pošta na odoslanie, aj som to tu niekedy dal, myslím že sa to volalo post.odb, išlo o evidenciu odoslaných zásielok + výtlač poštovných obálok + poštového hárku, akurát adresát sa priamo vyplňoval ... ale dá sa to urobiť. Teraz nemám čas, ale večer sa na to pozriem a niečo vytvorím.

Offline

#7 2. 3. 2012 09:15:43

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 98

Re: Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

http://www.openoffice.cz/doplnky/sablon … po%C5%A1ta
tu je to čo som tu niekedy zverejnil... možno pomôže aj to dá sa z toho vychádzať.

Offline

#8 2. 3. 2012 22:28:17

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006
Příspěvků: 98

Re: Pole zobrazující jen hodnoty příslušné nadřazenému poli

niečo som vyrobil.... len riešim ako vyfiltrovať "len" zamestnancov danej firmy pri zadávaní zásielky.

niekedy dávno som to riešil, ale neviem to nájsť... možno to budete vedieť... pošlite mi mail a ja Vám pošlem súbor "zasielka.odb" čo som vytvoril.

Offline

Zápatí