Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 15. 2. 2012 14:00:34

Pavel99
Člen
Registrace: 15. 2. 2012

Primární klíč

Dobrý den. Původně jsem měl databázi zákazníků (cca 1500 záznamů) v aplikaci Works. Podařilo se mi soubor této databáze převést na sešit opendokument. Tabulku databáze jsem vytvořil použitím dat tohoto sešitu, ale problém je v tom, že data nejdou editovat, jsou jen pro čtení, protože tabulka nemá specifikovaný primární klíč. Prosím o radu jak dodatečně klíč vytvořit, případně kde jsem udělal chybu při převodu dat. Děkuji.

#2 1. 3. 2012 20:43:20

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006

Re: Primární klíč

Takéto dáta sa dajú upraviť len v zošite. Ak ich chcete upravovať priamo v Base, doporučujem dáta "dostať" priamo do databázy a to tak, že vytvorte z danej tabuľky "pohľad". V tomto prípade by to znamenalo vytvorenie identickej tabuľky s dátami, ktoré potom je možné využiť ako zdroj údajov.
Pozor ale údaje zmenené v takto vytvorenej tabuľke sa už neprejavia nijako v pôvodnom zošite, ale ani v tabuľke, z ktorej pohľad bol vytvorený.
Po odskúšaní a odzálohovaní by som pôvodnú "tabuľku previazanú so zošitom" z databázy vymazal a tým prerušil prepojenie kokrétnej databázy s daným zošitom..... ak by po vymazaní pôvodnej tabuľky nastal problém, stačí sa vrátiť k zálohe.

#3 1. 3. 2012 21:14:26

student
Člen
Registrace: 27. 2. 2006

PARDÓN. Práve som zistil, že ak databáz je založená na dátach zo zošita, nedá sa vytvoriť pohľad... ale dajú sa vytvárať dotazy, formuláre a zostavy. Ak by ani to nepomohlo, skopírujte tabuľku z databázy s údajmi zo zošita a vložte ich do novej (čistej) databázy aj s údajmi. A takto sa až preruší spojenie so zošitom. Treba sa rozhodnúť čo je výhodnejšie (jednoduchšie), možnosť  úpravy v Calc alebo v Base.

#4 1. 3. 2012 21:30:48

Schinagl
Člen
Registrace: 14. 2. 2007

Sešit připojený jako databáze lze použít jen pro čtení viz. nápověda. Osobně používám překopírování dat ze sešitu do db tabulky, které je popsané na různých fórech. V sešitě označíte tabulku s daty a jmény sloupců a nakopírujete do schránky. Otevřete Base-tabulky a pravým tlačítkem myší z menu vyberete vložit. Tím vlastně zakládáte novou tabulku se jmény sloupců dle sešitu a případně upravíte nabízené datové typy. Po vytvoření tabulky dejte ještě jednou vložit, ve výběru seřaďte jména sloupců, aby měly shodné pořadí v obou tabulkách a tím dokončíte kopírování. Pozor, nejde přidávat data, tabulky do databáze kde je připojen sešit nebo textový soubor, ta je jen pro čtení.

Zápatí