Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 2. 2012 08:24:35

jirijoura
Člen
Registrace: 7. 2. 2012
Příspěvků: 4

Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

Jde prosím po vzoru Excelu (CTRL-D) zkopírovat pomocí nějaké klávesové zkratky obsah buňky z řádku nad aktuální buňkou . V nástrojích-přizpůsobit-klávesové zkratky jsem takový příkaz nenašel.Děkuji

Editoval jirijoura (8. 2. 2012 08:08:40)

Offline

#2 7. 2. 2012 09:22:46

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

Vítejte na fóru,


když použiji CTRL + D rozbalí se mi nabídka s obsahem veškerých buněk nad a pod aktuální buńkou automaticky bez jakéhokoliv dalšího nastavování klávesových zkratek.
Stačí že máte v buňkách jakýkoliv text.


Funguje jen u textových záznamů, ne čísel.


Lze také tuto funkci nastavit pomocí Kontroly vstupních dat. To najdete pod Data | Kontrola vstupních dat. Nastavíte si v povolit Rozsah buněk a zadáte adresu buněk, ze kterých se má obsah čerpat. Následně se v buňce vpravo objeví šipečka, po jejím výběru se nabídne obsah (i zde funguje CTRL + D). Toto funguje i na číselné záznamy.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 7. 2. 2012 09:32:00

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

Zkuste Nástroje- Přizpůsobit- Klávesnice...
Zde si můžete požadované CtrlD nastavit...
(akorát mám pocit, že to maká trochu jinak- myslim že v excelu nemá být označena vzorová buňka, tady ano...)

Editoval luka7 (7. 2. 2012 09:32:31)

Offline

#4 7. 2. 2012 09:50:39

jirijoura
Člen
Registrace: 7. 2. 2012
Příspěvků: 4

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

Zatím díky, k první odpovědi: Potřebuji kopírovat pokaždé něco jiného a hlavně i čísla, práci se seznamem znám, ale to je stejně zdlouhavé, zvlášť pokud je rozsáhlý. To už mohu dát CTRL C+ CTRL V. A k té druhé odpovědi: do přizpůsobení klávesových zkratek jsem se dostal, to jsem psal,uměl bych i novou přiřadit, jen jsem požadovanou možnost nenašel v nabízených, přehlédl jsem se?  Popíšu situaci: vypisuji v řádku třeba 5 sloupečků, střídá se text i čísla. Při editaci dalšího řádku se občas některý údaj opakuje a ten bych potřeboval jednoduše zkopírovat.
Děkuji.

Offline

#5 7. 2. 2012 10:20:37

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

v okně klávesové zkratky najděte "Ctrl + d"
v okně kategorie "upravit"
v okně funkce "vyplnit dolů"
:-)
možná budete muset zlikvidovat původní přiřazení (už si to nepamatuji)

Offline

#6 7. 2. 2012 11:21:01

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

CTRL + D funguje vždy jen v jednom sloupci.


tzn. nabídka obsahu je vždy z buněk nad a pod aktuální buňkou. Jak brát obsah i z jiných sloupců netuším.

;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 7. 2. 2012 11:29:49

jirijoura
Člen
Registrace: 7. 2. 2012
Příspěvků: 4

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

Díky. Mně samozřejmě jde vždy jen o aktuální buňku v aktuálním sloupci, ale nastavení podle Luka7 mi nejde, sice se ukazuje v seznamu zkratek pod CTRl-D "vyplnit dolů", ale při použití v tabulce se nic nestane.

Offline

#8 7. 2. 2012 15:28:29

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

A máte označené obě buňky? (vyplněný originál i prázdnou buňku?)

Editoval luka7 (7. 2. 2012 15:28:57)

Offline

#9 7. 2. 2012 15:43:54

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

Moc nechápu, na co se ptáte. Pokud odkazujete na Excel, tak buňky z předchozího řádku kopíruje zkratka ctrl-". To v calcu nejspíš není, ale vhodné makro to zvládne. Zkratka ctrl-d vyplňuje výběr (i více sloupců) obsahem buněk na horním okraji výběru. Tato zkratka v calcu (LO 3.5) funguje stejně. Protože jde o vyplnění výběru, je třeba napřed něco vybrat, a pak teprve můžete vyplňovat. Pokud tedy vyberete jen jednu buňku, tak ta už je vyplněná a změna tedy není vidět.

Protože nastavení kláves se u jednotlivých klonů i verzí calcu liší, pomohlo by, kdyby jste doplnil s čím pracujete.

Offline

#10 7. 2. 2012 15:56:08

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

ano, jenže ( myslím ) v excelu stačí mít označenou jednu buňku, tzn kliknu pod tu, kterou kopíruji a zmáčknu ctrlD. V calcu musim mít označen originál i buňky do nichž má přijít zkopírovaný text...

Offline

#11 7. 2. 2012 17:40:46

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

tak koukám, že odpovídám na zcela něco jiného než byl dotaz ;o))))


luka7 má pravdu, musíte si označit obě buňky "zdroj" i "cíl" a musí být buňky přímo pod sebou. Pak funguje funkce vyplnit dolů správně.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 7. 2. 2012 21:45:17

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

luka7 napsal(a)

ano, jenže ( myslím ) v excelu stačí mít označenou jednu buňku, tzn kliknu pod tu, kterou kopíruji a zmáčknu ctrlD.

Máte pravdu. Ke stejné funkcionalitě asi pomůže jen makro. (Nebo je funkce někde dovedně ukrytá.)

Offline

#13 8. 2. 2012 08:07:00

jirijoura
Člen
Registrace: 7. 2. 2012
Příspěvků: 4

Re: Kopírování buňky - klávesová zkratka - VYŘEŠENO

Děkuji všem, Luka7 má pravdu, v excelu stačilo stát pod buňkou a zmáčknout zkratku, v calcu musím označit obě, to jsem netušil a proto mi to nešlo. Zjednodušit to asi nepůjde, takže ještě jednou děkuji a uzavírám. Hezký den všem

Offline

Zápatí