Základní věcí je "VLOŽIT" > "HYPERTEXTOVÝ ODKAZ". Následně vybrat zda síť internet, nebo dokument.
Ve Vašem případě jde asi o soubor v počítači. Pokud chcete jen složku také to jde. Následně zadáte buď tlačítko, nebo text (klasická klikačka) a zadáte TEXT = text který se zobrazí v sešitě "název je tam pro jiné účely - ten můžete vynechat" (v jiném případě se Vám tam zobrazí ta cesta). Potvrdíte a ukončíte dialog.
Jinou cestou je vzorec =HYPERLINK("#List1.A1";"Na začátek listu"), nebo jen do adresáře například =HYPERLINK("file:///C:/Users/intel/Documents/";"Přejít do dokumentů").
Když chcete udělat HYPERTEXTOVÝ ODKAZ (tedy nikoliv vzorec) tak asi budete muset zvolit konkrétní soubor v odkázaném adresáři (jinak to dialog neveme). Ale ten název souboru a koncovku můžete následně smazat v tom řádku kde se objeví a bude to fungovat.
Problém je i s těmi hyperlinky (vzorci). Musí mít uvedenu URL například "file:///C:/Users/intel/Documents/". jde tedy o text uzavřený v uvozovkách a nestačí obyčejné "C:\Users\intel\Documents\". Právě kvůli tvaru URL je lepší použít systémový HYPERTEXTOVÝ ODKAZ. Tam vyberete pomocí dialogu (file picker) a ono se to samo převede na URL.
TIP :
URL je potřeba velmi často i jinde (například DDE ap.). Já osobně nejprve vytvořím HYPERTEXTOVÝ ODKAZ a z něj zkopíruji URL. Pokud dělám například odkazy vzorcem a jsou hluboko zapouzdřené v adresáři, tak URL zjistím takto a pak k tomu už jenom přilepím název a koncovku soubroru. (Pak už to jde velice rychle.)
Trik je v tom, že stejně by se měl URL odkaz odzkoušet alespoň po napsání - jestli je správně. Já místo toho udělám ověřeně odkaz a pak ho upravuji textovými funkcemi - vím že je správně.
Snad je to pro Vaše potřeby popsáno uspokojivě.
Editoval neutr (18. 8. 2015 15:26:25)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ