lp.: diky, bohuzel ve sloupci B ve skutečnosti nemám čísla,ale jiný text, určující, ze kterého sloupce číst data - tím by se vzoreček opět zkomplikoval o vnořené fce IF...což mě vede už k jednodušší variantě a to jen a pouze fce IF s fcemi VLOOKUP a několikrát vnořených do sebe. každopádně diky. - toto by mohlo být řešení pro čtení dat z jedné oblasti (což v mém zjednodušeném případu tak je-obl. K2:M1000 v druhém souboru), ale můj opravdový problém je takový, že těch oblastí mám několik-proto jsem preferoval opravdovou volbu vzorce-každý vzorec může vypadat naprosto jinak.
neutr:
v tvém souboru jsi použil mou první variantu dotazu, když si otevřeš druhou variantu(správnější)(v 8. příspěvku),tak tam bude možná leccos jasnější než z toho souboru co jsi právěpoužil.
každopádně k tvým dotazům v tvém souboru:
z těch 3 tabuleček, které jsi tam nakreslil by odpovídala ta uplně vrchní. Je to zdrojová tabulka, ze které se čtou data a tyto čísla se měly objevit ve žlutém sloupci.
1)zdrojové pole(pole odkud se tahají hodnoty) je ve skutečnosti J2:M100 (neberu-li v úvahu sloupec I - podle kterého se určí řádek, ve kterém se má vyhledávat-sloupec I není výsledkem-výsledkem je nějká hodnota z pole J2:M100). Písmena se v této zdrojové tabulce nepakují. Opakují se jen v tabulce kde má být výsledek(A2:B1000)
2)nejsou proměnné
3)žádné změny, jde jen o přenesení hodnot z pole o více sloupců, do pole o jednom sloupci - z pole J2:M100 do B2:B1000
4)
5)...joo to by šlo! ano tak toto je nejbližší způsob jak udělat z textu vzorec!! sice pokaždé,když člověk očekává změnu vzorce, tak ho musí aktualizovat...ale aspoň to jde udělat všecko hromadně-roztáhnout vzorec na 1000 řádků-vložit jako text a nahradit "=". Ideální v případech kdy se vzorec nebude často měnit - což je můj případ
6)ono se právě v tom sloupci některá písmena objevují vícekrát(A,B,D) - proto je tam cca 1000 řádku oproti zdrojovému poli, kde je jen cca 100 řádku,které jsou ale unikátní.
-celý muj kompletni priklad je slozitejsi. V tomto zjednodusenem priklade se zdá(tedy opravdu tomu tak je), že se některé řádky opakují...jenže moje opravdova tabulka má více sloupců a ty pak dávají, zdánlivě duplicitním řádkům, svou jedinečnost.
7)hodnoty se nemění
8)no v mém zjednodušeném případě jsou parametry (v mém druhém souboru-8.příspěvek)čísla v sloupci B, ve skutečnosti tam je ale text, který říká, který sloupec se má použít jako zdroj čtení dat z pole K2:M100 - což by vedlo k dalším vnořeným fcím IF, aby to fungovalo podle lp.
pánové díky! bod 5) anebo několik vnořených fcí IF s VLOOKUP dosebe tento problém "volby vzorce" řeší-sice ne elegantně,ale řeší!
...škoda že neexistuje ta opačná fce k fci FORMULA - aby udělala z textu vzorec
LO 6.1.2.1. (x64) WIn 8 64bit 16GB RAM