Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 10. 2008 08:01:43

simm.tm
Člen
Registrace: 23. 10. 2008
Příspěvků: 2

Pokročilá práca s poliami

Pozdravujem komunitu.
Spracúvam rozsiahle odborné texty (technické normy). Na niektorých miestach v dokumente potrebujem používať rovnaké frázy, ktoré si chcem vopred nadefinovať na prvých stránkach toho istého dokumentu. Viem, že je možnosť databázového prepojenia (napríklad s Calc/hromadná korešpondencia), ale to mi príde zbytočne zložité a komplikované.
Vie mi niekto poradiť, kde by som sa mohol o tomto dočítať viac? Žiaľ, angličtine príliš neholdujem, preto otravujem tu na tomto fóre. Vďaka.

Offline

#2 23. 10. 2008 10:15:35

Plastique
Učím lidi pracovat s počítači
Místo Opava
Registrace: 9. 10. 2004
Příspěvků: 176
Web

Re: Pokročilá práca s poliami

Automatický text?

1. Označte si text,, který se má vkládat.
2. Úpravy | Automatický text
3. Do políčka Název zadejte jeho název a vyberte kategorii (My AutoText např.). Všimněte si zkratky, která se vytvořila.
4. Stiskněte tlačítko Automatický text, vyberte Nový (pouze text) nebo Nový (text, tabulky, obázky apod.)
5. Okno uzavřete.
6. Zadejte patřičnou zkratku a stiskněte F3, měl by se doplnit váš text.


Kniha, která odhalí 10 nejčastějších chyb webových stránek.

Stáhněte si zdarma: www.zlatywordpress.cz

Offline

#3 23. 10. 2008 10:52:59

simm.tm
Člen
Registrace: 23. 10. 2008
Příspěvků: 2

Re: Pokročilá práca s poliami

Ďakujem, tento postup určite tiež využijem. Je vhodný pre frázy, ktoré sú nemenné. Ja však hľadám niečo, čím by som obišiel prepojenie s databázou. Uvediem to na príklade:
Norma, ktorú spracúvam pre klienta A má cca 120 strán. 75% obsahu sa nemení (výklady pojmov a podobne) a je teda tento text zhodný aj pre normu klienta B, C ... 25% obsahu je však premenný. Ak zakaždým prechádzam celý dokument a mením to ručne, je to otravné a môže dôjsť k chybe. Preto si chcem niekde nadefinovať tieto premenné (napr Firma.Nazov, Firma.Meno.Konatel ... atd). Hmm, len čím ďalej sa v tom vŕtam, zisťujem, že prepojeniu s Base sa asi nevyhnem. Tých premenných totižto sú snáď stovky.

Offline

#4 31. 10. 2008 13:51:08

kk.ace
Člen
Registrace: 15. 10. 2008
Příspěvků: 8

Re: Pokročilá práca s poliami

Navrhoval bych použít proměnné - v menu -> Vložit pole, pak záložka Proměnné. Je to trochu nepřehledné, protože nejdřív se musí vložit pole pro nastavení hodnoty proměnné a pak další pole, které tu proměnnou bude zobrazovat... Výhodou je, že hodnotu proměnné lze postupně měnit. Nevýhodou je, že pole pro nastavení hodnoty proměnné, pokud je jich víc jsou nepřehledné - kterou proměnou pole nastavuje je vidět až po najetí myší nad toto pole...

Další alternativou je použít uživatelský definované vlastnosti dokumentu, které se nastavují přímo přes dialog vlastností dokumentu (Soubor -> Vlastnosti) a dají se kdekoli vložit do dokumentu jako pole (fungují skoro stejně jako vlastnosti dokumentu ve Wordu). Poměrně nešťastné je, že je zatím možné nastavit pouze 4 takovéto vlastnosti (alespoň v mé instalaci trojkového Writeru*) - je to přitom pouze otázka změny samotného dialogu, protože Writer jako takový podporuje těchto uživatelsky definovaných vlastností podstatně více (ověřeno importem Wordového dokumentu)


*  Podle tohoto postu http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/cus … and_fields by už v trojkové verzi měl být dialog nový (poslední obrázek), ale já vid(m pořád ten původní - tímto prosím ostatní o potvrzení, zda mají ve své instalaci trojkové verzi také "starý" dialog, nebo už ten slibovaný nový... Děkuji.

Offline

#5 27. 11. 2008 11:13:10

Goro
Člen
Registrace: 1. 2. 2007
Příspěvků: 8

Re: Pokročilá práca s poliami

Podle tohoto postu http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/cus … and_fields by už v trojkové verzi měl být dialog nový (poslední obrázek), ale já vid(m pořád ten původní - tímto prosím ostatní o potvrzení, zda mají ve své instalaci trojkové verzi také "starý" dialog, nebo už ten slibovaný nový...

-vidím taky jen 4 políčka

Offline

#6 2. 12. 2008 21:44:23

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: Pokročilá práca s poliami

Goro napsal(a)

Podle tohoto postu http://blogs.sun.com/GullFOSS/entry/cus … and_fields by už v trojkové verzi měl být dialog nový (poslední obrázek), ale já vid(m pořád ten původní - tímto prosím ostatní o potvrzení, zda mají ve své instalaci trojkové verzi také "starý" dialog, nebo už ten slibovaný nový...

-vidím taky jen 4 políčka

Zdravím
mám taky pouze 4 políčka - je to málo. Využila bych více.
Ira


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#7 25. 4. 2009 04:33:01

Pavel Reznicek
Člen
Registrace: 31. 8. 2006
Příspěvků: 1

Re: Pokročilá práca s poliami

Mám podobný dotaz.

Potřebovali bychom něco jako je pole s odkazem DDE, ale něco podobného, jako má Calc:
Když napíšu v Calcu:
='cesta k souboru.ods'#List1.B4
tak se mi vloží přesně obsah zmíněné buňky ze sešitu 'cesta k souboru.ods'.

Vím, že Writer umí vkládat sekce s obsahem jiného dokumentu, ale jak na obsah calcového sešitu?

Ano, pole s DDE nebo tabulka s DDE je jistým řešením, ale pouze pro národy bez diakritiky - tu DDE spolehlivě pomrší sad

Offline

Zápatí