Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 18. 2. 2010 16:03:29

tdrozd
Člen
Registrace: 6. 2. 2010
Příspěvků: 13

Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Dobrý den,
mám problém, že když do Calcu z našeho účetního programu vyexportuji soubor, tak Calc všechny datumy naimportuje jako text, pak to sice vypadá jako datum, ale má na začátku nějaký apostorf '9.9.2008 a nelze podle toho nic setřídit.
Prosím o radu, jak nějak rychle a jednoduše převést slouce s datumy na skutečná datumy, aby šlo podle nich třídit data.

Tom

Offline

#2 18. 2. 2010 19:14:15

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 558

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Prosím o odpověď, mám naprosto stejný problém.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 18. 2. 2010 19:42:43

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Třeba funkce

VALUE nebo DATEVALUE

Je jen potřebné nastavit správně formát

Offline

#4 18. 2. 2010 19:53:36

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Nebo lze vybrat oblast s datumy, dále ctrl-f (najít nahradit) a nahradit tečku za tečku

Offline

#5 19. 2. 2010 10:00:56

tdrozd
Člen
Registrace: 6. 2. 2010
Příspěvků: 13

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Díky, DATEVALUE funguje, teď by potřeboval poradit ještě nějakou fintu, jak to vše přeměnit v jednom sloupci, abych v souboru neměl navíc sloupec se skutečným datumem ke každému sloupci, který takto opravím. Já samozřejmě vím, že to lze zkopírovat a vložit jinak a přepsat tím původní sloupec, ale přijde mi to jako spousta úkonů navíc a štve mě, že to excel bezproblému naimportuje jako datum, bez dalších úprav.
Napadlo mě také řešení, které funguje a to, že když do nového listu zkopíruji pouze sloupce s datem a uložím jako CSV a zpětně je zase nahraji, tak si zde zvolím tyto sloupce jako datum a ony se nahrají správně. Pak těmti sloupci přepíši původní sloupce s textovými datumy a je to. Ale i to mi přijde zbytečně moc úkonů. Jde to udělat najednou s celým soubor, ale při zpětném nahrávání CSV souboru CALC mrší češtinu, tak je to lepší dělat pouze s datovými sloupci.

Offline

#6 19. 2. 2010 10:20:59

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Viz výše. Vybrat sloupec -- ctrl-f --  vyhledat: . (tečka) --  nahradit: . (tečka) -- nahradit vše.

Je stále něco nesrozumitelné?

Pokud data převádíte častěji, tak se zamyslete nad způsobem předávání dat (Jaké formáty souborů umí účetní program, jestli lze jednoduše upravit výstup z účetního programu, ...), nebo si přepravte makro, které importovaná data patřičně upraví.

Offline

#7 19. 2. 2010 10:36:18

tdrozd
Člen
Registrace: 6. 2. 2010
Příspěvků: 13

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Díky skvělé, ono to funguje, já si prvně myslel, že jste nepochopil můj problém, že s tečkou jsem žádný problém neměl, tak jsem to ani nezkoušel, protože se mi to zdálo nelogicé, ale koukám, že jsem to nepochopil já. :-)) Díky.

Offline

#8 30. 11. 2010 23:39:20

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

nechápu jak,ale funguje to - to nahradit tečku tečkou,ale nechápu to, vždyt tam je apostrofa která to datum mrší na text a ne tečky...


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#9 1. 12. 2010 10:39:56

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Jak převést textový datum na skutečný datum ?

Apostrof tam není, jen se zobrazuje. Předpokládám, že po úspěšném nahrazení se znovu spouští stejná rutina, která interpretuje text jako při běžném zadávání. Stejného efektu lze dosáhnout přepsáním libovolného znaku. A protože jsem dost líný, chci to udělat co nejrychleji. Ta tečka je zpravidla v každém českém datumu. Pokud by to bylo v americe, tak bych nahrazoval nejspíš "/", jinde možná "-". Univerzálně to funguje i pomocí regulárních výrazů - šlo by konvertovat selektivně podle šablony, ale ani verze 3.3. neumí zpracovávat regulární výrazy korektně.

Offline

Zápatí