Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 15. 1. 2010 11:41:29

LubosP
Člen
Registrace: 13. 8. 2007
Příspěvků: 8

Jak na vybírací seznam?

Poraďte prosím, kdo víte, pokusím se popsat svůj problém (současně prohledávám fórum, ale odpověď jsem ještě nenašel, třeba jsem jenom slepejš):

mám tabulku o dvou sloupcích, v prvnímsloupci je seznam "názvů" a ve druhém seznam "hodnot". To, po čem toužím, je vyrobit funkci ve dvou buňkách, kde by v první byl rozevírací seznam s výběrem jednoho z názvů, po jeho vybrání by se mi v sousední buňce automaticky vyplnila přiřazená hodnota.

Díky z každý nápad.

Luboš

Offline

#2 15. 1. 2010 11:46:57

P07
Člen
Registrace: 18. 1. 2008
Příspěvků: 42

Re: Jak na vybírací seznam?

Nerozumiem čo je to "rozevírací seznam" je to combo pole?

Offline

#3 15. 1. 2010 12:05:53

LubosP
Člen
Registrace: 13. 8. 2007
Příspěvků: 8

Re: Jak na vybírací seznam?

Vzhledem k tomu, že nejsem programátor, tak nevím přesně, co je Combo pole, ale tuším, že by se to tak mohlo jmenovat = v jedné buňce je zobrazena jediná hodnota, po kliknutí na rozbalovací ikonu se zobrazí seznam hodnot. ... dělám nějaký výpočet, na jednom listu budu několikrát chtít odkazovat na různé hodnoty z různých tabulek, které jsou na jiném listě.

Offline

#4 15. 1. 2010 13:39:53

P07
Člen
Registrace: 18. 1. 2008
Příspěvků: 42

Re: Jak na vybírací seznam?

Daj si Zobraziť-Panel nástrojov-Ovládacie prvky formulára (1)
Z panelu (1) formulára vlož si do zošita Combo pole.
Na paneli (1) zapni režim návrhu
Označ Combo pole a stlač na (1) ovládací prvok
Na karte Data vyplň oblasť zdrojových dát- to je ten stĺpec s názvami napr: A1:A100
a ešte si urči prepojenú bunku - bunka kam sa bude ukladať čo si vybral napr. C1
Do bunky D1 zapíš
   

=VLOOKUP(C1;A1:B100;2;0)

a to za predpokladu že hodnoty sú v stĺpci B

Offline

#5 15. 1. 2010 14:00:02

LubosP
Člen
Registrace: 13. 8. 2007
Příspěvků: 8

Re: Jak na vybírací seznam?

Diky moc smile

Offline

#6 9. 5. 2010 11:39:32

revida
Člen
Místo Trenčín
Registrace: 9. 5. 2010
Příspěvků: 10
Web

Re: Jak na vybírací seznam?

P07 napsal(a)

Daj si Zobraziť-Panel nástrojov-Ovládacie prvky formulára (1)
Z panelu (1) formulára vlož si do zošita Combo pole.
Na paneli (1) zapni režim návrhu
Označ Combo pole a stlač na (1) ovládací prvok
Na karte Data vyplň oblasť zdrojových dát- to je ten stĺpec s názvami napr: A1:A100
a ešte si urči prepojenú bunku - bunka kam sa bude ukladať čo si vybral napr. C1
Do bunky D1 zapíš
   

=VLOOKUP(C1;A1:B100;2;0)

a to za predpokladu že hodnoty sú v stĺpci B

Ide to i bez formulára.
1. označ bunku v ktorej chceš otvoriť zoznam (postav na ňu kurzor - napr. C1)

2. volba Data-Kontrola vstupných dát, záložka Kritérim v parametri "Povolit" vybrať "Rozsah buniek" a v parametri "Zdroj" vyplň rozsah dat napr A1:A100

3. Tak ako kolega predo mnou radil, spracuj výsledok napr. do bunky D1 pomocou vlookup.

Pozor pri vyhladávaní textu funkciou vlookup. ktorá sa mi od verzie 3.2 správa čudne a textové hodnoty mi nenachádza.
Príklad: v zozname miest hľadám vzdialenosť v km; Hľadám podľa mena mesta, ale vlookup mi už kilometre nenájde. Preto som volil číselník tak, že v jednom stĺpci mám poradové číslo mesta, v druhom meno mesta, v treťom spojený 1. a 2. stlpec a v 4. kilometre.
List "Ciselnik" vyzerá asi takto:
10 | Bratislava | =a1&" "&b1 | 128
11 | Žilina     | =a2&" "&b2 | 80
atd.

Rozsah dát pre vstupnú bunku napr. (DATA.A1) zadávam pre kontrolu dát tretí stĺpec číselníka (Ciselnik.A3:A90 pričom v zozname vidím napr.
10 Bratislava
11 Žilina

a do DATA.B1 vložím vzorec pre vyhladanie kilometráže
=vlookup(value(left(a1;2);Ciselnik.A1:D100;4;true())

Císelník je vďaka 1. stlpcu utriedený, i keď názvy miest utriedené nemusia byť. Vyhľadáva sa numerická hodnota.
Pri kontrole dat mám v záložke "Chybové hlásenie" výzvu uživateľovi aby číselník doplnil, pokiaľ do vstupného poľa (DATA.A1) pokiaľ nič nevyberie ale vloží inú hodnotu než aká sa vyskytuje v číselníku.

Editoval revida (9. 5. 2010 11:42:02)


Selže-li všechno, podívej se do manuálu.

Offline

#7 9. 5. 2010 22:21:57

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Jak na vybírací seznam?

revida napsal(a)

Pozor pri vyhladávaní textu funkciou vlookup. ktorá sa mi od verzie 3.2 správa čudne a textové hodnoty mi nenachádza.
Príklad: v zozname miest hľadám vzdialenosť v km; Hľadám podľa mena mesta, ale vlookup mi už kilometre nenájde.

Můžete popsat Váš problém podrobněji? Ničeho zásadního jsem si zatím nevšiml.

Offline

#8 17. 9. 2011 20:34:25

revida
Člen
Místo Trenčín
Registrace: 9. 5. 2010
Příspěvků: 10
Web

Re: Jak na vybírací seznam?

Používal som ako posledný parameter hodnotu FALSE()
Teraz používam LibreOffice 3.4.2 a ako posledný parameter hodnotu 0
a je po problémoch smile


Selže-li všechno, podívej se do manuálu.

Offline

#9 17. 9. 2011 21:36:45

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Jak na vybírací seznam?

To je jedno, jak je to zadáno
False = 0
True = 1


Téma uzavírám pro jeho stáří


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí