P07 napsal(a)Daj si Zobraziť-Panel nástrojov-Ovládacie prvky formulára (1)
Z panelu (1) formulára vlož si do zošita Combo pole.
Na paneli (1) zapni režim návrhu
Označ Combo pole a stlač na (1) ovládací prvok
Na karte Data vyplň oblasť zdrojových dát- to je ten stĺpec s názvami napr: A1:A100
a ešte si urči prepojenú bunku - bunka kam sa bude ukladať čo si vybral napr. C1
Do bunky D1 zapíš
a to za predpokladu že hodnoty sú v stĺpci B
Ide to i bez formulára.
1. označ bunku v ktorej chceš otvoriť zoznam (postav na ňu kurzor - napr. C1)
2. volba Data-Kontrola vstupných dát, záložka Kritérim v parametri "Povolit" vybrať "Rozsah buniek" a v parametri "Zdroj" vyplň rozsah dat napr A1:A100
3. Tak ako kolega predo mnou radil, spracuj výsledok napr. do bunky D1 pomocou vlookup.
Pozor pri vyhladávaní textu funkciou vlookup. ktorá sa mi od verzie 3.2 správa čudne a textové hodnoty mi nenachádza.
Príklad: v zozname miest hľadám vzdialenosť v km; Hľadám podľa mena mesta, ale vlookup mi už kilometre nenájde. Preto som volil číselník tak, že v jednom stĺpci mám poradové číslo mesta, v druhom meno mesta, v treťom spojený 1. a 2. stlpec a v 4. kilometre.
List "Ciselnik" vyzerá asi takto:
10 | Bratislava | =a1&" "&b1 | 128
11 | Žilina | =a2&" "&b2 | 80
atd.
Rozsah dát pre vstupnú bunku napr. (DATA.A1) zadávam pre kontrolu dát tretí stĺpec číselníka (Ciselnik.A3:A90 pričom v zozname vidím napr.
10 Bratislava
11 Žilina
a do DATA.B1 vložím vzorec pre vyhladanie kilometráže
=vlookup(value(left(a1;2);Ciselnik.A1:D100;4;true())
Císelník je vďaka 1. stlpcu utriedený, i keď názvy miest utriedené nemusia byť. Vyhľadáva sa numerická hodnota.
Pri kontrole dat mám v záložke "Chybové hlásenie" výzvu uživateľovi aby číselník doplnil, pokiaľ do vstupného poľa (DATA.A1) pokiaľ nič nevyberie ale vloží inú hodnotu než aká sa vyskytuje v číselníku.
Editoval revida (9. 5. 2010 11:42:02)
Selže-li všechno, podívej se do manuálu.