Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 21. 10. 2008 16:20:57

svo
Člen
Registrace: 21. 10. 2008
Příspěvků: 6

změna záhlaví v dokumentu

Nevíte někdo, zda jde ve Writeru změnit v průběhu dokumentu záhlaví (to je ve Wordu možné a u delšího dokumentu s více kapitolami se to může hodit).
Myslím, že Writer to zatím neumožňuje (kromě různého záhlaví na sudých a lichých stránkách). Nebo to jde?
Pěkně Vás zdravím
Josef Svoboda

Offline

#2 21. 10. 2008 16:47:23

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: změna záhlaví v dokumentu

Přes styly stránek.

Složitější dokumenty používám takto:
1. první stránka: styl stránky: "první strana" - v něm určím že následuje styl " pravá stránka"
2. "druhá" stránka: ... má automaticky přiřazen styl "pravá stránky" - v něm určím že následuje styl "levá stránka"
3. "třetí" stránka : ... má automaticky určen styl "levá stránka" - v něm určím že následuje styl "pravá stránka"
4. další stránky cyklují styl pravá / levá stránka

Pro část se změněným záhlavím použijte jiné styly - např. "Levá strana 1" a "Pravá strana 1". Při přechodu mezi normálními a upravenými styly pak použijte ruční zalomení stránky a vyberte styl stránky za zalomením.

pozn. jistě jste si v úvodu všimli uvozovek u druhé a třetí stránky - jsou tam záměrně. Když totiž vytisknete takto stylovaný dokument oboustranně na volné listy a položíte je na sebe tak jak vyjednou z tiskárny tak dostanete:

list 1 strána 1:  První strana, v číslování stran je to strana 1
otočte vlevo
list 1 strana 2:  překvapivě prázdná stránka ... ale logicky je to správně protože mám určeno že po první stránce následuje strana PRAVÁ kdežto tohle je strana LEVÁ; v číslování stránek je to strana 2
list 2 strana 1:  původní "druhá" strana se stylem "pravá strana"; v číslování stran má číslo 3
list 2 strana 2: původní "třetí" strana, v číslování stran má číslo 4

Můžete namítnout že první list by se neměl číslovat ... jistě, na druhou stranu je i on součástí dokumentu a "úvodní strana" je prostě první stranou dokumentu.

... uf, koukám že jsme se rozepsal ... to abych to někdy upravil a hodil do wiki wink

Offline

#3 22. 10. 2008 15:33:15

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: změna záhlaví v dokumentu

Ale ide - stačí na to iný štýl strany. Pre inšpiráciu si prečítajte napríklad tento návod: http://www.602office.cz/nadpisy_kapitol … _dokumentu alebo tento: http://www.602office.cz/zmena_stylu_str … _dokumente

Offline

#4 23. 11. 2008 17:56:57

svo
Člen
Registrace: 21. 10. 2008
Příspěvků: 6

Re: změna záhlaví v dokumentu

Děkuji Vám moc za odpovědi. Vyzkoušel jsem a dodal bych "kuchařkový" návod postupu pro změnu záhlaví (zápatí), který se mi podle předchozích rad osvědčil:
1. Nejdřív se připravíme nový styl stránky, který bude pak obsahovat nové záhlaví. Postup: "Zobrazit okno Styly s nabídkou stylů odstavců ad. > v tomto okně kliknout nahoře na 4. ikonku zleva (Styly stránky) > pravou klávesou kliknout na styl Výchozí > vybrat volbu Nový... > zadat název nového stylu stránky (např. Styl2) a totéž asi vybrat v řádku Další styl > potvrdit". Nastavení stylu bych udělal až o něco později.
2. Před přechodem na stránku, která má mít nové záhlaví, vložíme ruční zalomení stránky, ale zároveň nastavíme nový styl stránky. Postup: "Vložit > Ruční zalomení... > v dialogovém okně nechat zatržené Zalomení stránky, ale zároveň v rozvinovacím řádku Styl vybereme nově vytvořený styl stránky (zde Styl2).
3. Hned zjistíme, že zatímco předchozí stránka zůstala nezměněna, nová stránka má výchozí formátování, to znamená že nemá žádné záhlaví ani zápatí a může se dost lišit od předchozích stránek, kde jsme styl už upravili.
4. Postupným porovnáním stylu předchozích stránek s novým stylem ho upravíme, aby se zřejmě nelišil, jen obsah záhlaví nebo zápatí už můžeme klidně změnit. Pokud ale např. zkopírujeme z předchozího záhlaví číslování stránek, bude navazovat plynule dál.
S pozdravem a chválou OpenOffice
J. Svoboda

Offline

Zápatí