Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 12. 2009 15:31:56

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

txt soubry a jejich změny v calcu

Mám problém.
Potřebuji provést určité změny (výpočty) ve vyexportovaných souborech (hodnoty oddělené tabelátorem) a nacpat je spátky do databáze- jenže calc si při uložení do souboru přidá vlastní znaky, které texťák původně neobsahoval. Úvozovky zruším, v tom není problém, ale dojde ke změně počtu řádků i  hodnot v řádku a to databáze nepřekouše.
Nevím, jak to provést a přepisovat databázi ručně se mi nechce...
Díky za tipy...

Offline

#2 23. 12. 2009 18:11:49

jiji1
Člen
Registrace: 25. 8. 2009
Příspěvků: 13

Re: txt soubry a jejich změny v calcu

nebylo by jednodussi pouzit SQL prikaz UPDATE nez tahle kostrbata cesta?

Offline

#3 23. 12. 2009 19:51:36

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: txt soubry a jejich změny v calcu

To by se mi líbilo, ale má to pár háčků...
1. do databáze mám přístup pouze přes klienta- jedná se o firemní informační systém, již bez podpory.
2. i kdy to šlo (změnit 19 na 20), nic to nemění, protože pro správné hodnoty výstupní  musím každou vstupní přepsat jiným číslem, potvrdit a napsat původní hodnotu- jinak k výpočtu nedojde...
- měnit takto cca 10 000 hodnot se mi doopravdy nechce. Proto to zkouším přes export/import.

Offline

#4 24. 12. 2009 10:28:30

jiji1
Člen
Registrace: 25. 8. 2009
Příspěvků: 13

Re: txt soubry a jejich změny v calcu

Se priznam, ze jsem z toho jelen. Protoze

>do databáze mám přístup pouze přes klienta-
>jedná se o firemní informační systém, již bez podpory.
Prece v kazde firme je databazovy spravce a ten by mel mit admin pristup pro kazdou databazi ve firme (aby je mohl spravovat)

>protože pro správné hodnoty výstupní  musím každou
>vstupní přepsat jiným číslem, potvrdit a napsat
>původní hodnotu- jinak k výpočtu nedojde...
Tomu popisu vubec nerozumim. 19ku zmenim na 20, potvrdim. Napisu puvodnich 19 a teprve ted se provede nejaky vypocet??? Ale neznam uzivatelske rozhrani toho klienta.

>jenže calc si při uložení do souboru přidá vlastní
>znaky, které texťák původně neobsahoval. Úvozovky
> zruším, v tom není problém,
>ale dojde ke změně počtu řádků
zkusil jsem si cvicne vyexportovat do csv 2000 zaznamu a nepridal mi zadny radek navic
Ke zmene poctu radku dojde v dusledku odstranovani uvozovek?

>i  hodnot v řádku
ani zadny hodnota nebyla prepsana nejakym hausnumerem
Ke zmene hodnot dojde v dusledku odstranovani uvozovek?

>a to databáze nepřekouše.
Pokud ten vyexportovany textak nema pozadovany format (sparvny format importovaneho txt souboru bude v dokumentaci) tak se neni co divit.
Jinak jeste poznamka k tomu importu nebo pouzivani SQL prikazu UPDATE, ze pokud nevite co delate tak muzete ten informacni system uplne rozhodit - narusit jeho integritu dat.

PS skoda, ze ta hromadna zmena (tipuju na sazbu DPH) nebyla vznesena jako pozadavek pri vzniku inf.systemu.

Offline

#5 26. 12. 2009 23:29:47

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: txt soubry a jejich změny v calcu

Omlouvám se, píšu zmateně...
Mám možnost přístupu pouze přes uživatelské rozhraní. Protože vím, že pokazit db není nemožné, pracuji systémem pokus omyl na záložním serveru (hloupej, ale ne blázen).
Správce databáze tu nikdy nebyl (externí pracovník- dodavatel softu)a podpora zkončila dřív než já nastoupil.

Co se výpočtu týče:

cenabez   DPH   cena s
1,00      19    1,19
po cca třech hodinách zkoušení lze změnit DPH na 20, ale:

1,00      20    1,19
teprve když změním vstupní hodnotu, databáze přepočítá:
2,00      20    2,40
a musím vrátit původní:
1,00      20    1,20
atd.
A jinak sem si všiml (otevřeno v poznámkovém bloku), že calc k textu přidal úvozovky(dobře), hlavička má mezi púvodními řádky řádky prázdné(netuším proč)- přemažu původní hlavičkou,
ale při pokusu o import napíše něco jako "špatný počet hodnot na řádku xy"(nejsem v praci:-) )-nejde o špatné hodnoty, a nad tím laboruju teď.
Jen pro pokus- otevřel jsem soubor v calcu, změnil jednu hodnotu, vrátil jí zpět, uložil a ve writeru spočítal znaky- rozíl cca 2000. Ačkoli předpokládám, že většinou šlo pouze o úpravu počtu nul, ke změně dochází.
Dík za ochotu zabývat se...

Offline

#6 27. 12. 2009 13:10:54

jiji1
Člen
Registrace: 25. 8. 2009
Příspěvků: 13

Re: txt soubry a jejich změny v calcu

>při pokusu o import napíše něco jako "špatný počet hodnot na řádku xy"
prvni zachytny bod :-) Nelibi se mu pocet hodnot na radku = kazda jedna hodnota prijde do jednoho sloupecku tabulky. Ty porad nevis jakej format dat je pozadovanej pri importu dat do databaze a nebo ten pozadovanej format neumis vymacknout z calcu. Takze si vyexportuj nejakou tabulku do csv a dukladne si prostuduj vznikly soubor. Zamer se na to jakym zpusobem jsou oddelovany jednotlivy hodnoty (je to pozici [tim myslim, ze vsechny hodnoty x-teho sloupecku zacinaji na urcite pozici/znaku na radku] nebo je tam oddelovaci znak [carka, strednik, tabelator], jestli prvni radek obsahuje popisky sloupcu, jesli textove hodnoty jsou v uvozovkach, apostrofech nebo uplne bez.
(On vlastne ten format csv souboru by Ti mel byt jasny ze zpusobu jakym importujes data do Calcu. Takze zbejva jen ten export z calcu zpet do csv.)
A pak si vezmes calc vyexportujes data do csv a nastavis si bud oddelovac hodnot a uvozovky ci apostrofy a nebo pevnou sirku sloupcu.
Pokud se ti stane, ze inf.syst. zchrousta treba prvnich 10 radku a zasekne se na 11., tak hledej chybu v hodnotach toho radku, muze se stat, ze mas v textu pouzitej znak, kterej oddeluje hodnoty na radky, treba takovejdle spek, zeje v popisu polozky pouzit znak {tabelator} a soucasne je tabelator oddelovacim znakem v cvs souboru ;-)
Pokud si to to uzivatelsky rozhrani nehlida, tak se tohle muze stat a databaze samotna s tim problem nebude mit dokud se nezacne export/immportovat
(CSV je http://en.wikipedia.org/wiki/Comma-separated_values)

PS
>Mám možnost přístupu pouze přes uživatelské rozhraní.
To bych se urcite snazil zmenit. Existuje program, bude se to jmenovat neco jako "spravce databaze", nutno hledat podle vyrobce databaze, a pres nej muzes kompletne spravovat databaze, uzivatele, prava, zalohovani apod. Je odtamtud mozno primo zadavat a provadet sql prikazy - coz by ti usetrilo tohle export - import dobrodruzstvi. Takze bych se snazil nalezt toho dodavatele inform. systemu avypacit z nej to admin heslo. Urcite je ve firme nekdo z dody kdy ten inf.syst. byl podporovat a nekdo si bude pamatovat jmeno, ci bude mit v poznamkach email, telefon, url. Adresa dodavatele jde take zjistit z faktury.

ad) ukazka vypoctu
tady mi blika cervena kontrolka, ze muze jit o chybu v navrhu databaze- duplicita dat. Proto tam mas ty nekonzsistentni data - hodnota DPH v Kc neodpovida sazbe. To vypada, ze hodnota DPH v Kc je u kazde polozky ulozena vedle zakl. ceny a sazby ackoliv ji jde jednoduse spocitat. To se dozvis ze struktury prislusne tabulky, ja tady muzu jen hadat.

>Ačkoli předpokládám, že většinou šlo pouze o úpravu počtu nul, ke změně dochází.
na tohle je dobrej nastroj "diff" (od anglickeho difference) ukaze ti rozdily mezi 2ma textovejma souborama, existuji verze i pro windows

Offline

#7 28. 12. 2009 14:41:06

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: txt soubry a jejich změny v calcu

Mám to.
Že mě to nenapadlo...
Calc při uložení zapsal všechny prázdné buňky na načaté stránce- tím zvýšil počet hodnot na řádku...
Stačí zmenšit šířku buňek tak, aby se celý dokument vešel na stránku a nebyla za původními hodnotami žádná prázdná buňka...
Díky za pomoc.

Offline

Zápatí