Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#51 2. 2. 2009 21:36:24

fajkie
Člen
Místo Neratovice
Registrace: 10. 5. 2006
Příspěvků: 29
Web

Re: Pridat slovo do slovniku

Ještě přidávám poznámku k mému příspěvku v této rubrice z listopadu 2008. Přes veškerou snahu se mi dosud nepodařilo na mém pracovním desktopu s Win XP v OO 3 vytvořit uživatelský slovník (ani s administrátorskými právy), přiznávám ovšem, že jsem vzhledem k vážným rodinným problémům neměl na superdetailní zkoumání problému příliš času. Proto jsem zmíněnou záležitost před pár dny dočasně ukončil s tím, že jsem standardní české OO 3 odinstaloval, stáhnul si anglickou portable verzi OO 3 a uvedl do provozu, abych mohl dále pracovat se stovkami souborů ve formátech OO v nativním prostředí. Obvyklým způsobem jsem doinstaloval českou kontrolu pravopisu a moje oblíbené TypoJTB a kupodivu všechno funguje, tak jak má, na stejném počítači, bez jakékoliv další změny. Třeba by to mohlo být jakési vodítko pro odhalení chyby. Ještě bych chtěl vyzkoušet distribuci OO 3 pro Win od Novellu, zda je problém i zde. Právě instalační soubor stahuji, je to cca 0,5 Giga, příští týden budu informovat.
Na závěr, doma provozuji již několik měsíců Linux UBUNTU 8.10 na notebooku ASUS F7L a ani s UBUNTU, ani s OO 3 nejsou absolutně žádné problémy, slovníky jsou zde integrální součástí distribuce.

Offline

#52 3. 2. 2009 09:37:36

Termiter
Člen
Registrace: 18. 12. 2008
Příspěvků: 4

Re: Pridat slovo do slovniku

Já to nakonec vyřešil. Odinstaloval jsem verzi 3 a nainstaloval 2. Pak jsem našel v konfiguraci standard.dic a zazálohoval jsem si ho. Dále jsem nainstaloval verzi 3 a při tom odebral 2. Standard.dic jsem nakopíroval do stejného adresáře, ale v konfigurační větvi verze 3, kde nebyl.
A jede to.
Pokud to čte někdo z vývojářů, dejte prosím echo, ať to v příští verzi opraví. Nemožnost přidat slovo do slovníku je pro mnoho lidí problém s vysokou prioritou.

Offline

#53 3. 2. 2009 21:36:07

fajkie
Člen
Místo Neratovice
Registrace: 10. 5. 2006
Příspěvků: 29
Web

Re: Pridat slovo do slovniku

Doplnění včerejší informace ve fóru - nainstaloval jsem OO 3 ve verzi od firmy Novell, ale zjistil jsem, že ani zde není po instalaci k dispozici uživatelský slovník a adresář "wordbook" je prázdný, takže chyba je naprosto stejná v obou distribucích (SUN a Novell). Ještě upozorňuji, že instalace byla provedena v XP s administrátorskými právy, aby byl vyloučen jakýkoliv další vliv.
Protože v portable verzi je všechno v pořádku, našel jsem v adresáři "wordbook" na flash disku uživatelský slovník s názvem standard.dic (skrytý), který jsem zkusil zkopírovat do %APPDATA%, konkrétně do prázného adresáře wordbook a k mému milému překvapení se ihned v OO 3 objevil jako uživatelský slovník a najednou všechno fungovalo jak má, nakonec o něčem podobném se již dříve jeden z přispěvatelů fóra zmínil.
Když se odvážím výše uvedené zobecnit, v OO 3 je bug, který způsobí, že se uživatelské slovníky v %APPDATA% nevytvoří a tudíž nejsou k dispozici. Řešením je prosté nakopírování existujícího uživatelského slovníku xxx.dic (nebo více slovníků) vytvořeného jinde do adresáře wordbook v %APPDATA%. Je zde ale problém, protože tato úloha je bohužel pro většinu méně zkušených uživatelů evidentně nad jejich síly. Proto si dovoluji navrhnout následující řešení, než bude provedena oprava, stačil by jen jednoduchý skript, který by po stažení uživatelem ze zdejších stránek příslušný xxx.dic na správné místo nakopíroval.
Na závěr si dovoluji požádat účastníky fóra, aby výše uvedený postup vyzkoušeli, protože byl zatím vyzkoušen pouze na jednom počítači s XP a to samozřejmě není a nemůže být dostatečně průkazné. Uživatelský slovník "standard.dic" v případě potřeby a zájmu zašlu (jaf@quick.cz).

Offline

#54 4. 2. 2009 17:04:01

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Pridat slovo do slovniku

RE fajkie: po nainštalovaní OO.o je adresár "wordbook" prázdny - to je v poriadku, lebo som zistil, že až pri prvom pokuse o kontrolu gramatiky sa vytvorí súbor "standard.dic" (ak neexistuje). Toto nie je teda bug, ale normálne správanie. To, prečo ho nechce niekedy vytvoriť naozaj nechápem, mne sa vytvoril zatiaľ vždy - takže to nevyzerá na chybu OO.o, ale na nejakú kolíziu s prístupovými právami v OS.

Offline

#55 4. 2. 2009 18:23:32

fajkie
Člen
Místo Neratovice
Registrace: 10. 5. 2006
Příspěvků: 29
Web

Re: Pridat slovo do slovniku

Jenom doplňuji k poznámce p. Pastierika - na stejném počítači, se stejnou výbavou a se stejnými právy jsem úspěšně provozoval několik předchozích verzí OO, minimálně od verze 2.0 a nikdy nebyl s uživatelským slovníkem problém. A ještě střídavě s balíky od Sunu a Novellu.
Protože jsem technik, jsem nucen pracovat s technickou slovní zásobou, která je v obecném slovníku obsažena minimálně a kterou tedy musím vždy přidat do uživatelského slovníku. Protože si nemohu dovolit odevzdat dokument s chybami a překlepy. je pro mne uživatelský slovník tudíž zásadní potřebou a to platí určitě pro všechny, kteří používají OO k vážné práci.
Pro sebe jsem to vyřešil, ovšem má-li být OO důstojným soupeřem Microsoftu a zasloužil by si to velmi, pak ale nemůže uživatele odrazovat jakoukoliv nepřívětivostí.
Ještě mne napadlo, nevíte někdo, jak je to v 602Office?

Editoval fajkie (4. 2. 2009 20:28:45)

Offline

#56 5. 2. 2009 05:32:00

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Pridat slovo do slovniku

RE fajkie: však práve, sám mám vlastné slovníky, kde sú slová, ktoré nie sú v štandardnom slovníku a preto neviem, aká je chyba, lebo mi to funguje - a slovníky nemienim pri každej reinštalácii vytvárať nanovo, vždy sa mi skopírovali a fungujem ďalej. Robil som makrá pre pridávanie slov do týchto slovníkov (import alebo priame vloženie z textového dokumentu a všetko mi to funguje. Ešte otázka k systému - nie je totiž WXP ako WXP, čo keď je zádrhel v nejakej záplate alebo SP?

Offline

#57 12. 2. 2009 23:08:17

fajkie
Člen
Místo Neratovice
Registrace: 10. 5. 2006
Příspěvků: 29
Web

Re: Pridat slovo do slovniku

Slovníky do "woordbook" nakopírovat jdou, ale to jsou věci, které běžní uživatelé vůbec nebudou řešit, ani vliv záplat. Prostě budou konstatovat, že OO není to pravé ořechové a jednoduše půjdou k MSOffice, ať již legálně nebo si případně něco upirátí. V UBUNTU 8.10 problémy s OO naštěstí žádné nejsou, slovníky jsou implemetovány již v základní instalaci
Tím chci říci, že má-li mít OO pro Win v budoucnu šanci, musí být plně funkční kdekoliv a kdykoliv, resp. odstranění chyby musí být promptní.

Offline

#58 13. 2. 2009 06:29:33

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Pridat slovo do slovniku

RE fajkie: ja do vo wordbook nič nekopírujem, skopíruje mi to tam automaticky OO.o, ak som mal predtým vlastné slovníky (a urobil mi to aj pri prechode z verzie 2 na verziu 3) a to ako v Mandrive, tak aj WXP. Preto opakovane tvrdím, že chybu vidím v systéme a nie v OO.o. Inak som inštaloval tieto verzie OO.o z ftp.linux.cz: 32 bit CZ verziu Mandriva, CZ verziu Win, 64 bit SK verziu Mandriva a všetko mi šlo. Pritom na Win som to inštaloval na niekoľko strojov, pričom niekde boli staršie verzie OO.o, ale robil som aj inštaláciu na úplne nový stroj (kde žiaden OO.o nikdy nebol) a naozaj som sa ani jeden jediný krát nestretol som žiadnym problémom v oblasti slovníkov.

Offline

#59 21. 2. 2009 18:26:31

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Pridat slovo do slovniku

RE fajkie: Pre ľudí odchovaných na DOSovských systémoch, kde čo si človek neurobil sám to nemal, by to nemal byť žiadny problém. Aj keď na druhú stranu beriem aj to, že dnešní užívatelia PC sú tak trochu rozmaznaní a nechce sa im rozmýšľať nad tým ako by to mohlo fungovať.
RE j-pastierik: Myslím že to v záplatách nebude. Mal som nainštalovanú OOo 3 na xpcz sp2 a tam mi to takisto nefungovalo ako mi to nefungovalo ani na xpcz sp3. Ale už funguje.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Po určitom experimentovaní som dospel k nasledujúcemu riešeniu. Je veľmi jednoduché. Stačí do zložky [Document and settings\užívateľ\data aplikací\Open office.org\3\user\wordbook\] (pod "užívateľom" si treba predstaviť svoj účet v PC) skopírovať z adresára [..\openoffice.org 3\basis\share\wordbook\cs\] jeden z prítomných slovníkov (sun.dic alebo soffice.dic). Tento skopírovaný slovník je treba premenovať podľa svojho uváženia napr. na obligátny "standard.dic". Potom stačí skopírovať aj oba zostávajúce slovníky k tomu vami vytvorenému. POZOR adresár "Data aplikací(aplication data)" je SKRYTÝ. POZOR túto operáciu je treba robiť pri deaktivovanom "rýchlom spustení Open Office" nesmie byť spustená žiadna aplikácie z tohoto kancelárskeho balíka. Po spustení WRITERU sa stane zaujímavá vec. Otvorte nejaký súbor a pustite kontrolu pravopisu, a klepnite na <Volby>. Keď si pozriete zoznam slovníkov nájdete tam toto: soffice, standard, sun a ignorelist. Zaujímavé že sú tam po jednom, lebo soffice a sun by tam mali byť vlastne dvakrát.

Postreh: napadlo ma, že to by mohla byť tá chyba a síce, že WRITER ignoruje celý adresár WORDBOOK, ktorý sa nachádza v adresári, kde je nainštalovaný kancelársky balík. Totiž ani jeden slovník, ktorý tam je nefunguje a môže ich tam byť aj tisíc. Na druhú stranu síce program používa slovníky z užívateľského adresára aj do nich zapisuje slová cez tlačítko <Přidat>, ale neuloží tam a ani inam žiadny nový slovník vytvorený cez WRITER.

Ale to je nepodstatné. Podstatné je to, že teraz pri klepnutí na tlačidlo <Přidat> fungujú všetky povolené slovníky. Z toho vyplýva, že jediným spôsobom, aspoň zatiaľ, zostáva vytvoriť slovník manuálne skopírovaním cez súborového managera. Cez office to nejde. Po vytvorení sa síce zobrazí v zozname, ale nefunguje ani keď je povolený a ani sa nezapíše na disk. Toto je odskúšané na OOo 3.0.1 CZ.

Zopár poznámok:

1. Novovytvorený slovník je treba vyčistiť od slov čo sú vňom, cez <kontrolu pravopisu>/<volby>/<upravit>". Takto vyčistený slovník je možné nakopírovať koľkokrát chcete (samozrejme pod iným názvom) a všetky slovníky budú po povolení fungovať.

2. Neviem, či je nutné mať pri týchto operáciách administrátorské práva, ja som tieto úpravy robil s týmito právami. Treba vyskúšať, či to funguje aj s obmedzenými právami.

Ak niekto vymyslí niečo lepšie dajte vedieť! Dík.

Editoval Roman Toman (25. 2. 2009 19:43:22)


Win XP Pro SP3, LibreOffice 5.0.5

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#60 12. 6. 2009 08:20:14

hejkrlik
Člen
Registrace: 12. 6. 2009
Příspěvků: 1

Re: Pridat slovo do slovniku

Roman Toman napsal(a)

RE fajkie:

Po určitom experimentovaní som dospel k nasledujúcemu riešeniu. Je veľmi jednoduché. Stačí do zložky [Document and settings\užívateľ\data aplikací\Open office.org\3\user\wordbook\] (pod "užívateľom" si treba predstaviť svoj účet v PC) skopírovať z adresára [..\openoffice.org 3\basis\share\wordbook\cs\] jeden z prítomných slovníkov (sun.dic alebo soffice.dic). Tento skopírovaný slovník je treba premenovať podľa svojho uváženia napr. na obligátny "standard.dic". Potom stačí skopírovať aj oba zostávajúce slovníky k tomu vami vytvorenému. POZOR adresár "Data aplikací(aplication data)" je SKRYTÝ. POZOR túto operáciu je treba robiť pri deaktivovanom "rýchlom spustení Open Office" nesmie byť spustená žiadna aplikácie z tohoto kancelárskeho balíka. Po spustení WRITERU sa stane zaujímavá vec. Otvorte nejaký súbor a pustite kontrolu pravopisu, a klepnite na <Volby>. Keď si pozriete zoznam slovníkov nájdete tam toto: soffice, standard, sun a ignorelist. Zaujímavé že sú tam po jednom, lebo soffice a sun by tam mali byť vlastne dvakrát.

Postreh: napadlo ma, že to by mohla byť tá chyba a síce, že WRITER ignoruje celý adresár WORDBOOK, ktorý sa nachádza v adresári, kde je nainštalovaný kancelársky balík. Totiž ani jeden slovník, ktorý tam je nefunguje a môže ich tam byť aj tisíc. Na druhú stranu síce program používa slovníky z užívateľského adresára aj do nich zapisuje slová cez tlačítko <Přidat>, ale neuloží tam a ani inam žiadny nový slovník vytvorený cez WRITER.

Ale to je nepodstatné. Podstatné je to, že teraz pri klepnutí na tlačidlo <Přidat> fungujú všetky povolené slovníky. Z toho vyplýva, že jediným spôsobom, aspoň zatiaľ, zostáva vytvoriť slovník manuálne skopírovaním cez súborového managera. Cez office to nejde. Po vytvorení sa síce zobrazí v zozname, ale nefunguje ani keď je povolený a ani sa nezapíše na disk. Toto je odskúšané na OOo 3.0.1 CZ.

Zopár poznámok:

1. Novovytvorený slovník je treba vyčistiť od slov čo sú vňom, cez <kontrolu pravopisu>/<volby>/<upravit>". Takto vyčistený slovník je možné nakopírovať koľkokrát chcete (samozrejme pod iným názvom) a všetky slovníky budú po povolení fungovať.

2. Neviem, či je nutné mať pri týchto operáciách administrátorské práva, ja som tieto úpravy robil s týmito právami. Treba vyskúšať, či to funguje aj s obmedzenými právami.

Ak niekto vymyslí niečo lepšie dajte vedieť! Dík.

Super: Měl jsem dlouhodobě stejné problémy s nemožností přidávat do slovníků. Vše začalo právě s cs verzí OOo3 (instalace na mnoha PC - většinou s WinXP SP3), snažil jsem se to dle různých návodů řešit, ale vždy neúspěšně, tak jsem to přestal řešit) Bláhově jsem se domníval, že s novější verzí to autory napadne opravit (když už jsou o tomto problému - zjevně pouze v cs verzi - stovky vět v diskuzích a nic). V těchto dnech jsem tedy nainstaloval verzi OOo 3.1  a byl pln naděje...a ono zase nic.... Opět mi to tedy nedalo a jal jsem se hledat pomoc v diskuzním fóru až jsem našel tento váš postup ... a světe div se ... ONO TO FUNGUJE ...A DOKONCE I POD OOo 3.1
Takže ještě jednou díky a tento postup jsem si dal do zlatého fondu ;-)

Jen tajně doufám, že už napadne někoho to opravit v istalačním balíku....

Offline

#61 12. 6. 2009 08:41:15

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Pridat slovo do slovniku

hejkrlik napsal(a)

... Bláhově jsem se domníval, že s novější verzí to autory napadne opravit (když už jsou o tomto problému - zjevně pouze v cs verzi - stovky vět v diskuzích a nic) ...

To bude tím, že toto je web pro uživatele a ne pro vývojáře a z lidí aktivně přispívajících do diskuze není vývojář ani jeden (aspoň co vím). Pokud chcete aby byl nějaký bug vyřešen, je třeba ho reportovat do bugzilly, nebo si ho tam najít a hlasovat pro jeho řešení ... je to běh na dlouhou trať.

Offline

#62 2. 8. 2009 20:26:59

marshall
Člen
Registrace: 15. 10. 2004
Příspěvků: 7

Re: Pridat slovo do slovniku

díky za návod

Offline

#63 16. 11. 2009 10:00:55

Vodehnal
Člen
Registrace: 10. 11. 2006
Příspěvků: 1

Re: Pridat slovo do slovniku

Díky za návod,moc mi to pomohlo. Chci se zeptat,přece jenom to je čtvrt roku,už ten problém je vyřešen, nebo si mám slovník radši zálohovat?

Offline

#64 16. 11. 2009 13:41:05

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: Pridat slovo do slovniku

Podle mých posledních informací problém vyřešen není. sad
Zálohujte. Tím nikdy nic nezkazíte.


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#65 16. 11. 2009 17:41:05

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Pridat slovo do slovniku

Podrobný návod aj s nejakými obrázkami je na WIKI.

Ako na nefunkčné slovníky

Editoval Roman Toman (16. 11. 2009 17:41:28)


Win XP Pro SP3, LibreOffice 5.0.5

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#66 16. 11. 2009 22:12:42

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: Pridat slovo do slovniku

Děkuji za zápis návodu do Wiki - je to opravdu potřeba!


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#67 20. 10. 2010 14:46:54

Bitrich
Člen
Registrace: 3. 12. 2008
Příspěvků: 1

Re: Pridat slovo do slovniku

Tohle funguje na XP ale na Win7 jsem musel najít jiný postup. Tam totiž není \Dokument and settings\, takže jsem po řadě pokusů přišel na tohle.
Pracoval jsem jako uživatel (protože nevím, jestli a jak se mám chovat jako správce), použil jsem vyhledávání adresáře wordbook a počítadlo mi našlo tyhle níže uvedené cesty. (Zajimávé wordbook se tam neukazuje, asi tam je, ale je skrytý ??)


C:\Program Files(x86)\Open Office.org 3\basis\presets
C:\Program Files(x86)\Open Office.org 3\basis\share\                                cs\ soffice.dic a sun.dic
C:\Users\uživatel\AppData\Roaming\Open Office.org\3\user

V adresáři …..\share se po otevření ukáže \cs\ a po otevření \cs\ se ukáže soubor soffice.dic a sun.dic.

Jeden z nich jsem si vytáhl (zkopíroval) na plochu, tam přejmenoval na standard.dic, zkopíroval a vložil do
C:\Users\uživatel\AppData\Roaming\Open Office.org\3\user. Další postup už je popsán v předchozím a důležité !!! Funguje to, můžu do uživatelského slovníku vkládat, mazat prostě slovník je tam a maká.

Offline

#68 9. 8. 2011 18:51:28

Tomix
Člen
Registrace: 19. 10. 2004
Příspěvků: 9

Re: Pridat slovo do slovniku

Mám stejný problém na
LibreOffice 3.3.3
OOO330m19 (Build:301)


I když mám přidaný vlastní slovník a zaškrtnutý, tlačítko přidat nic nedělá.

A navíc - když označím slovo, dám F7, v okně se objeví celý odstavec a červeně
označí slovo úplně jiné, pravda také vlnovkou podtržené. Mě ale zajímá oprava
mnou původně označeného slova.

Edit:
Tak jsem našel scriptíky p. Macha a v nich je třeba pro LO upravit cesty.
"OpenOffice.org" nahradit "LibreOffice" a slovníky fungují.

Díky

Editoval Tomix (9. 8. 2011 19:33:26)

Offline

Zápatí