Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 11. 10. 2009 22:41:39

sorell
Člen
Registrace: 11. 10. 2009
Příspěvků: 4

Formátování výsledků z funkcí

Zdravím,

Mám pro mě naprosto neřešitelný problém, mám dva listy, list 1 a list 2
na list 1 mám data které využívám v jiných listech.

KDyž se v list 2 odkážu na bunku v listu 1 třeba =list1.A4 tak mi to tam tu hodnotu hodí,
vše je ok.
Ale ted přichází problém. Potřebuju aby ta hodnota (třeba mi to hodí jméno Jitka) měla formát
J  i  t  k  a
Za boha nevím jak to udělat protože at dělám cokoliv, vždy mi to hodí prostě jen Jitka a to já nepotřebuju:(
Nevíte někdo jak z toho ven?
Třeba by to šlo nějakou funkcí které z bunky Jitka udělá formát J  I  T  K  A
Ale fakt nevím jak na to, budu moc rád za každou, jakoukoliv radu
Děkuju moc

Offline

#2 11. 10. 2009 23:00:55

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Formátování výsledků z funkcí

"JITKA" z "Jitka" uděláte snadno pomocí funkce UPPER, např. =UPPER(list1.A4)
Ale vložit tam ty mezery, to podle mě nepůjde snadno. Napadá mě otrocky písmeno po písmenu pomocí MID a vkládat mezi to mezery. Nebo si na to naprogramovat funkci.

Offline

#3 11. 10. 2009 23:07:14

sorell
Člen
Registrace: 11. 10. 2009
Příspěvků: 4

Re: Formátování výsledků z funkcí

Jde mi právě hlavně o ty mezery, potřebuju to abych mohl vytisknout poštovní složenku a trefil se do políček na ní

Offline

#4 12. 10. 2009 16:06:06

jiji1
Člen
Registrace: 25. 8. 2009
Příspěvků: 13

Re: Formátování výsledků z funkcí

Vůbec nechápu jak prokládaní písmen ve jménu mezerama souvisí s trefováním se do políčka na předtištěné složence.
Pokud potřebujete jméno nějak zvýraznit tak zvolte jiný font písma.
Pokud se potřebujete trefovat do políčka a opakovaně tisknout složenky, tak bych šel přes hromadnou korespondenci (aspoň tak se tomu říkalo u MS Office). Takže uděláte jednu šablonu ve Wordu/Writeru (s vyladěnými pozicemi kam budete chtít tisknout) a pak to sloučíte s datovým zdrojem (v Excelu/Calcu). Já jsem takto kdysi tisknul obálky (tehdy ještě v MS Office).
Juknul jsem teď do nápovědy OO a "hromadnou korespondenci" umí taky.

Offline

#5 12. 10. 2009 17:40:50

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Formátování výsledků z funkcí

Ve Writeru lze ve stylu nastavit zvětšený odstup znaků, je to na kartě "Umístění" v části "Vzdálenost".
Calc toto umí taky, ale nikoliv v rámci stylu. Musíte vyvolat editaci textu v buňce, text označit a dát Formát->Znak a tam karta "Pozice písma". Bohužel to lze nastavit jen pro fixně vložený text. Jakmile do buňky taháte údaje přes vzorec, toto nastavit nelze.

Zkuste tedy tu hromadnou korespondenci ve Writeru, tam by to mělo jít i s tím větším rozestupem znaků.

Nebo se můžete pokusit vyrobit tu šablonu tedy v Calcu, ale s tím, že každé písmenu bude v samostatné buňce - tak budete moci přesně nastavid jejich rozestup. Náznak řešení je v souboru
http://ooo.e-hanus.cz/slozenka.01.ods

Editoval hanus (12. 10. 2009 18:00:15)

Offline

#6 12. 10. 2009 22:36:27

sorell
Člen
Registrace: 11. 10. 2009
Příspěvků: 4

Re: Formátování výsledků z funkcí

děkuju moc za odpovědi. viděl bych to asi na funkci MID a mezi každý znak si vložím mezeru co potřebuju..snad to bude fungovat aspon tak..každopádně jste mi ušetřili spoustu času. děkuju moc.

Offline

#7 13. 10. 2009 11:55:19

sorell
Člen
Registrace: 11. 10. 2009
Příspěvků: 4

Re: Formátování výsledků z funkcí

Tak jsem to vyřešil uplně jinak, excelově
Pro náhled tady www.nostyx.cz/ftp/nahled.xls
Ale ještě to není hotové...třeba v listu podací arch musím stále používat pomocný řádek C2-H2 z kterého si to kopíruju do řádků C15 a musím používat -ctrl shift v- pro vložit jinak( jen text, ne funkce)
Nešlo by to pánové udělat nějak lépe? Třeba abych místo pomocného řádku mohl používat stejnou funkci rovnou na řádek 15 až 30, ale aby se mi neměnily hodnoty předtím.
Prostě=> jedna adresa se vloží do listu data=>načte se do podacího archu řádek 15=> automaticky tam skočí řádek níž=> načte se druhá adresa z "data" (překopíruju si tam vygenerovanou fakturu z shopu), ale první řádek a hodnoty v něm se při tom nezmění...
Používám open office a nepřišel jsem na to jak to udělat a ani nevím jestli je něco takového vůbec možné.
Kdyby tu tak náhodou byl nějaký odborník přes Excely..

Offline

#8 13. 10. 2009 21:36:15

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Formátování výsledků z funkcí

1) pokud chcete Excel, doporučuji fórum M$ Office (ale neznám adresu) :-)
2) co tady používáte z Excelu co Calc neumí? proč jste sáhnul po XLS?
3) moc jsem nepochopil, čeho chcete docílit, jak to má fungovat a z kterého listu vlastně tisknete na tu složenku

Editoval hanus (13. 10. 2009 21:37:03)

Offline

#9 13. 10. 2009 23:33:33

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Formátování výsledků z funkcí

Pokud tedy potřebujete jen rozhodit nějaký text po znacích do sloupců, lze použít

{=TRANSPOSE(MID(a1;ROW(INDIRECT("b1:b20"));1))}

(maticový vzorec, - vybere se v řádku oblast pro uložení znaků, vloží se vzorec bez {}, a uloží se  trojhmatem ctrl+alt+enter)
Max počet znaků se zadá před v části INDIRECT("b1:b<max znaků>")
Že v a1 je text je snad jasné.

Offline

#10 14. 10. 2009 01:48:16

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Formátování výsledků z funkcí

Vyplňování pole lze provést např:

a1 : vkládaný text
b1 : 1 nebo 0 (vložení 1 smaže seznam)
c1 : pomocné počítání (kolik buňek jsme vyplnili. (v excelu není nutné, v calcu ano kvůli chybám)

vzorec:
=COUNTIF(A4:A31;">")+ROW(A4)

A4:A31 bude oblast, kam se vkládají texty

do a3 vložíme nějaký text (kvůli zjednodušení)
do a4 vložíme vzorec:

=IF($B$1=1;"";IF(AND(ROW(A4)=$C$1;COUNTIF($A$3:A3;$A$1)=0);$A$1;A4))

a zkopírujeme ho do sběrné oblasti

Povolíme iterace. Seznam vymažeme zadáním 1 do b1, vkládání povolíme třeba 0.

Text (mimo mezeru) vložený do a1 se zkopíruje na konec seznamu a tam zůstane.

Offline

#11 14. 10. 2009 01:54:34

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Formátování výsledků z funkcí

Zapoměl jsem dodat, že text se přidá do seznamu jen jednou, a nepřidá se obsah buňky a3, ale to je snad jasné.
Druhé omezení se dá obejít další podmínkou. A mezera se vkládá.

Offline

Zápatí