Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 10. 2009 21:51:29

radovan127
Člen
Registrace: 8. 10. 2009
Příspěvků: 6

funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

s nákupem nového počítače jsem utekl k Open Office. Avšak nyní řeším problém, který se u Excelu neprojevoval. Když použiju funkci řadit podle určitého sloupce, v ostatních buňkách (vedle řazené hodnoty) se nepřesune vzorec buňky správně. Například, posune-li se řádek 10 na řádek 11, stále buňky se vzorcem tahají informace z původního řádku 10 (u Excelu automaticky přelinkují na buňky ve svém řádku). Lze nějak snadno a globálně nastavit tuto vlastnost? Může to souviset s přechodem z Excelu a je nějaká možnost toto vyřešit bez přepisu celé tabulky znovu v CALCu? Posílám konkrétní odkaz na mou (předem upozorňuji trochu neodborně zpracovanou) tabulku:
www.kulecnik.ic.cz/soubory/grand/tabulka_GP_.xls
Pro zájemce o pomoc ještě malé upozornění, že za samotnou tabulkou vpravo mám další jakési "oslí můstky" ve formě skrytých čísel (bílá barva), které mi pomáhají obejít mou neznalost funkcí.
Předem děkuji za pomoc

Offline

#2 8. 10. 2009 22:03:58

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

Co konkrétně řadíte a jak přesně vám to kazí výpočet?

Offline

#3 8. 10. 2009 22:05:40

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

Nejsem si jist, jestli rozumim, ale kdyz Vasi tabulku otevru a dam seradit, radi se mi vsechny radky jak maji - pokud jsem teda pochopil.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#4 8. 10. 2009 22:15:53

radovan127
Člen
Registrace: 8. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

chci seřadit tabulku podle hodnoty ve sloupci B - body GP. označím celou tabulku se jmény počínaje sloupcem "B" až po sloupec "BR". Řadím sestupně, ale to je v tuto chvíli jedno. A zaměříme-li se na body hráčky např. Neumannová Markéta (pro přehlednost má jen jeden turnaj), je vidět, že po seřazení nemá 10 bodů, jak by měla mít, ale 21 (což je hodnota, která se načte automaticky, když je pořadí hráče prázdné - "AA22"). Při kliknutí na modré okénko "AB23" je vidět chybný (nepřenesený) link na buňky ve svém řádku "23", nýbrž linkuje stále na původní umístění "22", což je dost nelogické. V celé tabulce tak vzniknou chyby a objeví se naprosto nesmyslná čísla.

Offline

#5 8. 10. 2009 22:36:44

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

Ja udelam Vse dle Vaseho postupu a Neumanova ma 10bodu a v AB23 vidim 21 - AA23


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#6 8. 10. 2009 22:41:52

radovan127
Člen
Registrace: 8. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

no tak to je pěkný :-) takže zkusím nainstalovat OO znovu, jestli neni chyba jinde. I mě se to zdálo divné. Proto jsem v bezradnosti napsal sem... každopádně děkuji za pomoc. Jiný další postup mě nenapadá, přestože mám počítač týden nainstalovaný.

Offline

#7 8. 10. 2009 23:45:00

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

Taky jsem si všiml, že třeba řazení dat s VLOOKUP způsobuje nesmysly - OOo se asi snaží držet odkazy ve vzorcích i po seřazení, takže ve finále vyjdou nesmysly. Ještě to budu muset prozkoumat a otestovat...

Offline

#8 9. 10. 2009 06:32:33

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

hanus napsal(a)

... řazení dat s VLOOKUP způsobuje nesmysly

u VLOOKUP pozor na to JAKÝ zvolíte parametr řazení, cituji z nápovědy:

PořadíŘazení je volitelný parametr, který ukazuje, zda je první sloupec v matici seřazen vzestupně. Vložte logickou hodnotu FALSE nebo 0, pokud sloupec není vzestupně seřazen. Seřazený sloupec může být prohledán mnohem rychleji a funkce vždy vrátí hodnotu, i když hledaná hodnota přesně neodpovídá, pokud je mezi nejmenší a největší hodnotou seřazeného seznamu. V neseřazeném seznamu, hledaná hodnota musí být odpovídat přesně, jinak funkce vrátí tuto zprávu: Chyba: Hodnota není dostupná.

Z uvedeného vyplývá že pokud potřebuji nalézt JEN A POUZE odpovídající hodnotu tak musím použít řazení 0. Hodnotu 1 mohu použít jen tehdy, když chci rychlejší hledání, mám sloupec seřazen a nevadí mi že se mi vrátí hodnotu odpovídající jiné (ale jí blízké) než hledané hodnotě.

Offline

#9 9. 10. 2009 17:02:03

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

Tím to není, toto jsem neměl na mysli (u VLOOKUP a HLOOKUP vždy používám čtvrtý parametr nastavený na 0, bez ohledu na výpočetní zátěž).

Myslel jsem toto: k datům na ř.1-100 jsem z jiného listu připojoval další údaje přes nějaké ID ve sl.A, takže VLOOKUP na ř. 50 měl jako první parametr A50. Po nějakých řazeních řádků 1-100 došlo k situaci, že ve VLOOKUP na ř.50 nebylo A50, ale např. A38, čímž mi k datům na ř. 50 připojil data, která patřila na ř.38. Nevím, jak se mi to povedlo, aby VLOOKUP zohlednil při řazení změnu pořadí buněk, ale chtěl jsem na to jen upozornit, protože v tomto případě je to krajně nežádoucí a nebezpečné. Ale je to vlastně to, co by chtěl radovan127, ale za boha to nedokážu zopakovat :-)

Editoval hanus (9. 10. 2009 19:52:53)

Offline

#10 9. 10. 2009 17:49:35

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

Pokud se týče problému radovan127:

1) mi se to taky seřadí správně, tj. Neumannová má pořád 10 bodů. Nezapomněl jste při řazení označit všechny potřebné buňky? stále vám to nefunguje?

2) tady je takový veselý příklad na řazení:
http://ooo.e-hanus.cz/razeni_dat.01.ods
zkuste řadit podle soupce B a pak koukněte, jak se změní vzorce oproti sloupci C. Poněkud se to rozpadne :-) to je problém kombinace odkazů a fixních hodnot.
A ještě větší prča je, když seřadíte podle sloupce B data v této tabulce:
http://ooo.e-hanus.cz/razeni_dat.02.ods
To se pak rozsypou nejen vzorce, ale i výsledné hodnoty :-) (srovnejte sloupec B s D před a po seřazení). A z toho mi vyplývá bod 4)

3) osobně jsem rád, že při řazení se nemění adresování buněk ve vzorcích; řadím jen data, kde se mi vzorce nekříží přes řádky a neřadím data, do nichž si sahají jiné vzorce

4) osobně doporučuju vyhýbat se řazení dat pomocí nabídky z menu - člověk nikdy neví, jak to ta aplikace seřadí (viz problémy s odkazy); navíc človek snadno zapomene označit všechna relevantní data, seřadí jen některé sloupce a neštěstí je na světě - v případě, že jde o nějaká důležitá data, která pak postoupíte dál, je to pěkný průšvih; a pokud jsou v řazené oblasti vzorce napříč řádky, rozlučte se taky se právností výsledků; PŘED POUŽITÍM ŘAZENÍ DAT SE PŘESVĚDČTE, CO VLASTNĚ ŘADÍTE !!!

5) ve vašem případě bych doporučil vkládat údaje do tabulek, které neřadíte, a připravit si extra tabulku jen s výsledným pořadím a jmény, která bude vypočítána přes vzorce, viz list Souhrn v souboru
http://ooo.e-hanus.cz/tabulka_GP_2.xls

Editoval hanus (9. 10. 2009 20:12:05)

Offline

#11 9. 10. 2009 19:52:35

radovan127
Člen
Registrace: 8. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

no tak to je přesně můj problém, díky za zjednodušený příklad mé tabulky. Chová se to pořád stejně i po přeinstalaci. Nevím co teď. Tahle tabulka mi dala dost práce a tím, že je trochu krkolomná se mi do jejího předělávání moc nechce :-) Proč to zrovna u mě nefunguje. V mé tabulce se také vzorce nekříží, vždy by měly fungovat v rámci jednoho řádku a přijde mi logické, že když se v rámci pořadí změní jeho poloha, upraví se i vzorec. Řazení provádím snad dobře - přes záložku "data" - "řadit" a zde nastavím sloupec "B" a sestupně. Nic víc, nic míň. Dokážete poradit? V pondělí zkusím OO na jiném počítači, ale do té doby bych s tím rád pohnul. Díky moc za pomoc.

Offline

#12 9. 10. 2009 20:02:52

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

K té úpravě http://ooo.e-hanus.cz/tabulka_GP_2.xls vaší tabulky:
1) v List1 jsem přidal sloupec A; pořadí ve sl.B se stanoví funkcí RANK podle počtu bodů ve sloupci C; tady je trochu obtíž v případě stejného počtu bodů - vizte řádky s 95 body (POZOR! někde jsem to vložil napevno kvůli otestování, nutno tam vrátIt vzorce!!!) - musel jsem tedy do sloupce A vložit vzorec pro korigované pořadí, kdy namísto 4x 3. místa v B bude 3, 4, 5, 6 v A; unikátnost pořadí je nutná kvůli bodu 2)

2) na listu Souhrn je napevno pořadí 1 až 20 a k němu se pomocí VLOOKUP dohledávají údaje z List1 podle korigovaného pořadí

Může to být takto? Tabulku v List1 už nemusíte řadit a riskovat problémy.

Jaký máte OpenOffice?

Editoval hanus (9. 10. 2009 20:13:33)

Offline

#13 9. 10. 2009 20:39:23

radovan127
Člen
Registrace: 8. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

děkuju za návrh v bodu 5 a jeho realizaci v zaslaném dokumentu, je to určitě cesta, jak to udělat čistší. Tuhle tabulku holt ještě upravím v Excelu a až budu mít chvilku doladím to v duchu Vašeho návrhu. Jen mě znepokojuje, že se moje OO (verze 3.1.0) chová jinak, než vaše. Díky všem za pomoc a Hanusovi za čas, který tomuto problému obětoval.

Offline

#14 11. 10. 2009 15:39:39

radovan127
Člen
Registrace: 8. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

tak jeste zajimavost, kdyz jsem nainstaloval tu samou verzi na muj stary dobry IBM notebook, zlobilo to stejne. Napadlo me zkusit ten samy problem ve verzi Portable a jde to bez problemu jako v Excelu, takze zustavam u OO, ale anglicke Portable verzi.... U Vasi tabulky ...razeni dat 01 je to ok, u tabulky razeni dat 02 je to rozhazene. Az budu mit vice casu, jeste se tim trochu proberu, ale kazdopadne portable funguje lepe a podobneji jako Excel a pro muj pripad na prvni pohled toto postaci. Kazdopadne diky za priklady.

Offline

#15 22. 10. 2009 08:46:21

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 146

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

hanus napsal(a)

Tím to není, toto jsem neměl na mysli (u VLOOKUP a HLOOKUP vždy používám čtvrtý parametr nastavený na 0, bez ohledu na výpočetní zátěž).

Myslel jsem toto: k datům na ř.1-100 jsem z jiného listu připojoval další údaje přes nějaké ID ve sl.A, takže VLOOKUP na ř. 50 měl jako první parametr A50. Po nějakých řazeních řádků 1-100 došlo k situaci, že ve VLOOKUP na ř.50 nebylo A50, ale např. A38, čímž mi k datům na ř. 50 připojil data, která patřila na ř.38. Nevím, jak se mi to povedlo, aby VLOOKUP zohlednil při řazení změnu pořadí buněk, ale chtěl jsem na to jen upozornit, protože v tomto případě je to krajně nežádoucí a nebezpečné. Ale je to vlastně to, co by chtěl radovan127, ale za boha to nedokážu zopakovat :-)

toto jsem vyřešil tak,že sloupec, kde je vzorec na vlookup jsem NEzahrnul do řazení a řadím jen sloupec kde je "vyhledávací kritérium" vlookupu. Tím stále vzorec vlookup na ř. 50 vyhledává kritérium na řádku 50 a ne v jiném řádku. Ono jde hlavně o to,jak se vlastně to "řazení" chová. Je totiž rozdíl když hodnotu v bunkce (na kterou je navázaný vzorec) přesuneš myší do jíné bunky = vzorec tuto bunku sleduje i po jejím přesunu. Ale když hodnotu z bunky vymažete a napíšete jinam, tak ji samozřejmě vzorec nesleduje. A právě řazení,mám pocit funguje jako tento druhý případ. Vím že jste zkušený uživatel smile ,jen je to má zkušenost a dodatečné info.

...no ale když právě potřebuju řadit řádky včetně vzorců - to je problém! a chová se to podivně - koukni do tohoto jednoduchého příkladu http://uloz.to/2868721/test-razeni-se-vzorci.ods
Pokud je v řazení zahrnut jen jeden typ vzorce (A1+B1,A2+B2...)tak se nic nekalého neděje. Vzorec na řádku 1 byl napojen na bunky v radku 1 a po seřazení dat se ocitl např. na řádku 5 i se svými hodnotami na které je stále napojen v řádku 5(jeho napojení na bunky nezůstalo na řádek 1).
Řazení se chová jinak v případě že jsou zahrnuty do řazení více než jeden typ vzorce-vzorce se sice posunou na řádek podle sestupnosti(vzestupnosti)hodnot, ale vzorec který  byl v řádku 2 a byl navázán na bunky v řádku 2,je nyní po seřazení např. v řádku 5,ale je pořád navázán na bunky v druhém řádku!

Právě tento případ mě trápí - to že potřebuju seřadit řádky,které mají v daném sloupci jiný vzorec.

Editoval dech (22. 10. 2009 12:13:17)


OO 3.2.1  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#16 3. 2. 2010 11:30:30

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 146

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

tak a opet se snazim seradit tabulku ve ktere jsou data nactena pomoci jednoducheho odkazu (=...) z jineho listu a jsem z toho na nervy ze takovahle jednoducha zalezitost nefunguje. prece to nejak musi jit.
Co se stane: po serazeni tabulky podle jednoho sloupce(400 řádků a 10 sloupců) se tabulka seradi tak, ze vzorce ktere byly pred razenim na jednom radku jsou nyni rozhazeny a na jednom radku jsou vzorce odkazujici na zdrojovy list do ruznych radku (aspon do sprvneho sloupce). Mělo by se stát to, že např. 2. radek ve,by se měl (včetně vzorců) po seřazení ocitnout na 399 řádku.
Zde je velmi jednoduchý příklad toho o co se pokouším a dokonce v tomto jednoduchém příkladu se po seřazení nestane vůbec nic. smile
http://www.edisk.cz/stahni/68627/razeni.ods_8.43KB.html

HA! uz jsme přišel na to! - každy vzorec v tabulce kterou chci řadit musí být zafixován na svůj zdroj dat: =$A$1   .  Ovšem problém je ten,jak zafixuju 400x10 políček? Zkoušel jsem označit všechny,zmáčknout CTRL+F4 a zafixoval se jen jeden vzorec(bunka) v označené oblasti. Dělat jeden po druhém to teda ne.


...edit
Něco se v OO děje...ale co...určitě nějaké paranormální jevy:
1) mi řazení už funguje jak má yikes
2)v tom jednoduchém příkladě,který jsem uložil na edisk to stále nefunguje...OVŠEM...ten příklad se nachází jen na jednom listu...pokud jsem to udělal tak že zdrojové bunky jsou na jiném listu než bunky se vzorci, které na zdrojové bunky odkzují - TAK,voala, řazení bunek se vzorci funguje....no je toto normální??

Editoval dech (3. 2. 2010 12:04:19)


OO 3.2.1  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#17 22. 2. 2010 22:56:30

skolemsel
Člen
Registrace: 22. 2. 2010
Příspěvků: 1

Re: funkce řadit a (ne)přesouvání vzorců

Shodou okolností jsem před nedávnem řešil něco podobnýho, resp. to stejný: Totální rozbordelění vazeb u vzorců při setřídění. A hle, co ve verzi 3.1.0 bylo špatně, ve verzi 3.1.1 již funguje správně smile Je zajímavý, že jsem s tim měl problém těsně před vydánim verze 3.1.1, a taky je překvapivý, že se to tedy opravilo až teď, přitom bych to předpokládal jako dost používanou věc...
Jinak třeba:
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=63488
http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=101690

Offline

Zápatí