Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 10. 2009 09:15:39

djfreezzer
Člen
Registrace: 1. 10. 2009
Příspěvků: 6

Prosim o pomoc

Potreboval bych poradit. Vytvarim tabulku pro knihu jizd ale narazil jsem na jisty problem. je nejaka moznost jak k textu priradit cislo. Moje vize je takova ze bych mel v dokumntu dalsi list se seznamem zakazniku a vzdalenost km. Napr. Novak - 254 Km a pokud do knihy napisu Novak tak mi to o dve bunky vedle napise 254. Je nejaka moznost jak toto udelat abych nemusel z vedlejsiho listu kopirovat zakazniky a kilometraz, ale nejaka specialni funkce to provedla za me? Za dobrou radu predem dekuji

Offline

#2 1. 10. 2009 10:25:38

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Prosim o pomoc

funkce VLOOKUP viz nápověda ... přiřazovaných parametrů může být i více ... nicméne to vyžaduje pořádek a neexistenci duplicit v seznamu zákazníků

Offline

#3 2. 10. 2009 08:52:22

djfreezzer
Člen
Registrace: 1. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: Prosim o pomoc

Dekuji za odpoved ale potreboval bych jeste radu co mam zadat jako kriterium, matice a index a do ktere bunky mam umistit funkci.

Offline

#4 2. 10. 2009 09:25:41

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Prosim o pomoc

... viz nápověda wink - cituji:

"Syntaxe
=VLOOKUP(KritériumHledání; Matice; Index; PořadíŘazení)
KritériumHledání je hodnota hledaná pro první sloupec matice.
Matice je odkaz, který zahrnuje alespoň 2 sloupce.
Index je počet sloupců v poli, které obsahuje hodnotu, která má být vrácena. První sloupec má číslo 1.
PořadíŘazení je volitelný parametr, který ukazuje, zda je první sloupec v matici seřazen vzestupně. Vložte logickou hodnotu FALSE nebo 0, pokud sloupec není vzestupně seřazen. Seřazený sloupec může být prohledán mnohem rychleji a funkce vždy vrátí hodnotu, i když hledaná hodnota přesně neodpovídá, pokud je mezi nejmenší a největší hodnotou seřazeného seznamu. V neseřazeném seznamu, hledaná hodnota musí být odpovídat přesně, jinak funkce vrátí tuto zprávu: Chyba: Hodnota není dostupná."

Offline

#5 2. 10. 2009 10:15:14

djfreezzer
Člen
Registrace: 1. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: Prosim o pomoc

Děkuji za rychlou odpověď ale bohužel nemůžu to zprovoznit vložím funkci do pole kde napíšu jméno zákazníka jako kritérium označím sloupec se jmény zákazníků, jako matici označím zákazníky a kilometráž a jako index napíšu 2 ale stejně mi to nefunguje. jak určím do kterého pole chci vložit kilometry a jak uložím funkci do pole kde budu vpisovat jméno zákazníka abych ji nepřemazal když ho tam napíšu.

Offline

#6 2. 10. 2009 10:57:30

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Prosim o pomoc

tož to je úplně jinak..

1. do sloupce A zapisujte jména zákazníka ke kterému byla cesta

2. do sloupce B zapiště funkci vlookup která:
a. KritériumHledání: jméno ze sloupce A
b. matice: odkaz na pomocný listě s tabulkou zákazníků a vzdáleností k nim. pro odkaz použijte pevné odkazy s typu $A$1
c. index: vracíte vzdálenost a ta je ve 2 sloupci takže 2
d. pořadí řazení: 100% i když výpočetně náročnější je 0

bude to tedy vypadat napříkald takhle: =VLOOKUP(A3;List2.$A$4:$B$14;2;0)

při přidávání je třeba si dát pozor aby vám zákazníci "nepřetekli" přes prohledávanou oblast

Offline

#7 2. 10. 2009 12:18:37

djfreezzer
Člen
Registrace: 1. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: Prosim o pomoc

Děkuji mnohokrát teď už vše beží jak jsem si představoval. Ještě maličkost-Dokud nenapíšu jméno zákazníka tak ve vzdálenosti je N/A. Problém je že počítám součet všech ujetých kilomnetrů pomocí SUM, ale dokud je v jednim z nich n/a tak výsledek mi to píše také n/a.

Editoval djfreezzer (2. 10. 2009 12:45:49)

Offline

#8 3. 10. 2009 16:43:20

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Prosim o pomoc

v tom případě stačí před samotný výpočet dodělat další podmínku, který bude testovat zda li je buňka ve sloupeci A prázdná - pokud ano, výstupem bude prázdný text "" a pokud ne tak se provede výpočet.

=IF(ISBLANK(A1);"";***vzorec pro výpočet***)

Offline

#9 5. 10. 2009 09:12:08

djfreezzer
Člen
Registrace: 1. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: Prosim o pomoc

Děkuji, ještě bych ale potřeboval vedět kterou funkci mam použít aby v kolonce kde jsou jména řidiče a spolujezdců nemohlo být v jiném listě ve stejné buňce znovu kterékoliv z těchto jmen - aby nemohl jeden člověk být ve více autech najednou.

Offline

#10 5. 10. 2009 10:06:34

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Prosim o pomoc

takhle přímo v jedné buňce nevím - on tam taotiž najednou nemůže být text a zároveň výpočtový vzorec.

Můžete ale uděla tkontrolu v jiné buňce - např. pomocí =COUNTIF(E1:F27;B1), resp. jejich součtů. Funkci si vyhledejte v nápovědě, popis je celkem jasný. Pokud tam nechcete mít jen číslo, tak bych to opět obalil podmínkou.

Tato funkce sice ověří že jméno není v jiném autě, ale neřekne vám v kterém - pokud by jste chtěl dohledat i tohle tak bych se opět klonil k funkci VLOOKUP.

Offline

#11 5. 10. 2009 10:30:17

djfreezzer
Člen
Registrace: 1. 10. 2009
Příspěvků: 6

Re: Prosim o pomoc

nevim jiste jestli sem spravne vysvetlil co potrebuji. De mi o to, ze v nejjednodusim pripade napisu ze v aute sedi treba 1,4,6 a v druhem liste pro dalsi auto ve stejne bunce je v aute napr.2,4,5 a klidne ve vedlejsi buce mi to napsalo napr. chyba nebo neco podle ceho poznam ze jeden clovek sedi ve vice autech v jeden den. Nepotrebuji vedet ktery z nich to je a ve kterem aute sedi, staci mi pouze vedet ze to nejde. Lepsi by bylo kdyby to posuzovalo primo podle jmen ale klide jim muzu priradit ciselnou hodnotu. Ale ridic a vsichni spolucestujici jsou napsany ve stejne bunce.

Offline

#12 5. 10. 2009 10:56:15

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Prosim o pomoc

je problém mít řidiče + cestující napsané v jedné buňce, vyplývá z toho nutnost ten text rozdělit a porovnávat pak jeho části s texty ostatních aut.

Pokud ale pro posádku vyčleníte 5 buněk = 1 řidič + 4 spolujezdci, tak můžete testovat COUNIFem zda je jeden člověk i v jiném autě. Hledat budete obsah jedné buňky a porovnávat to budete s oblastmi kde je napsaná posádka ostatních aut. (tj. pro 4 auta ty COUNTIF budou 4...a stačí je v jedné buňce sečíst) Pokud bude výsledek větší než nula tak víte že ten člověk už je i v jiném autě.

je jedno jeslti budete porovnávat jména nebo zástupné jména nebo čísla, algoritmus porovnávání bude vždy obdobný.

Offline

#13 5. 10. 2009 17:39:00

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Prosim o pomoc

Jak by řekl Hujer: to byla těžká písemnka, i jááááá jsem měl problémy :-) nebo tak nějak...

V Calcu není funkce, která by řekla, jestli se libovolná část z textu v jedné buňce objevuje v  textu v rámci jiné buňky. Dokonce i naprogramovat speciální funkci na to by byla poměrně obtížná úloha - musel by se zavést jednotný oddělovač těch jmen v rámci buňky (asi čárka).

Bez programování speciální funkce to musíte udělat tak, jak navrhuje Ondra - pasažéry psát do samostatných buněk. A ani potom to nebude úplně triviální vyřešit - COUNTIF myslím neumí počítat přes jednotlivé listy.
Kolik těch listů s auty máte? A ty záznamy jsou v každém listu na stejném místě? Dal by se vidět vzorový soubor, kam to zapisujete?
Budeme muset ještě zapřemýšlet, jak na to...

Editoval hanus (5. 10. 2009 17:47:08)

Offline

#14 5. 10. 2009 18:08:09

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Prosim o pomoc

COUNTIF přes více listů počítá:

=COUNTIF(List2.C1:E30~List3.C10:F40;"=a")

Kolik listů vezme jsem nezkoušel.

LP

Offline

#15 5. 10. 2009 22:50:39

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Prosim o pomoc

lp. napsal(a)

COUNTIF přes více listů počítá:

=COUNTIF(List2.C1:E30~List3.C10:F40;"=a")

Kolik listů vezme jsem nezkoušel.

LP

hmmm... tak mezilistový odkaz jsem ještě neviděl. Díky za informaci.

Offline

#16 6. 10. 2009 20:07:06

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Prosim o pomoc

Tildu jako oddělovač oblastí z různých listů mě fakt nenapadlo vyzkoušet :-) Calc tam sám sází středníky a nefunguje to paradoxně :-) Díky za tip.

Editoval hanus (7. 10. 2009 21:08:18)

Offline

Zápatí