Takže jsem obdržel ukázkový soubor k analýze. Zde je závěr:
* soubor CSV o velikosti 507 kB obsahuje 6204 řádků, z toho na prvním jsou názvy sloupců
* zaslané CSV při otevírání v Calcu opravdu hlásilo chybu a nebyly načteny všechny řádky
* po zjištění, na kterém řádku se to rozjede, byl velmi rychle jasný důvod - jednotlivé položky jsou uzavřeny do uvozovek, jenže některé položky obsahují uvozovky; sice escapované, ale to importní filtr Calcu nevyřeší a začnou zde problémy s nekorekním oddělením položek
* v původním CSV jsem hromadně nahradil sekvenci \" dvěmi apostrofy
* následný import takto upraveného CSV již proběhl zcela korektně bež jakékolo hlášky a s plným počtem řádků
Z toho vyplývá, že je nutné dbát na správnou syntaxi CSV souboru - jestliže obsahuje text s uvozovkami, pak je nutné při exportu text uzavřít do apostrofů; problém je, pokud text obsahuje uvozovky i apostrofy - pokud neobsahuje středníky, nemusí se uzavírat... no prostě se musí dát pozor, aby obsah (text/čísla) neobsahovaly znaky, které jsou použity jako oddělovače textu či sloupců.
Pro zajímavost dnes jsem v Calcu otevíral 35 MB CSV s 73000 řádky - trvalo to necelou minutu na notebooku IBM Thinkpad 1600 MHz, 1,5 GB paměti, MandrivaLinux 2006.