Zdravím.
Skouknul jsem Váš první dotaz Podmíněný součet vzorců, ale ne odkazů a už z nadpisu mne napadlo kde je chyba zadání.
Neco podobného se objevuje také v tomto Vašem druhém dotazu. Práce s maticemi je poněkud odlišná od teorie matic. Matice se vytvářejí obvykle z více, či méně jednoduchých základních vzorců. Aktivují se Shift+CTRL+Enter. Existují ale příklady, které sám nedovodíte. Mnoho takových vzorů můžete najít v historii tohoto fóra.
Já jsem si udělal určitý výpis zajímavých případů zejména pro množinové operace a jiné. Nejčastěji používám z okna výběru funkce zaškrtnutý CheckBox "matice", kde se už nemusí trojstiskem matice aktivovat.
Popravdě si nevím rady s Vámi provedeným popisem. Například
An = A1 & IF(Bn>0;"P";IF(Bn<0;"M";"Z")) & self()"
Co znamená An, to "n" je algebraický výraz pro počet "n", nebo je to obecný znak příslušný k řádku? Tedy ve 3. řádku je n=3? ap.
Také konstrukce A1 & něco vytvoří textový řetězec a i když IF zafunguje vybere správný ze tří možných stavů, tak závěrečné & self() vypadá jako naprogramovaná funkce (kterou si vysvětluji jako "Já - jako můj zásah".
Tohle vyžaduje dobrý vzor s popisem jak by to mělo vypadat v zadání (což sice popisujete), ale už nevyčtu co, nebo jak by to mělo být správně. Já velmi často stavím náročné vzorce s mnoha proměnnými pomocí textových funkcí, které aktivuji naráz například jako rozsáhlý sloupec, nebo řádek. Mnohdy mají vzorce opravdu velký strom podmínek. Nejčastěji používám funkci IFS() - například Věše konstrukce se dá přeskládat na =IFS(Bn>0;"P";Bn<0;"M";Bn=0;"Z"). Jde jen o správně umístění podle důležitosti.
Ještě ze zkušenosti musím upozornit, že Calc je aritmetický univerzál, ale není to algebraický speciál. Nevím jak je to důležité z pohledu cíle - výsledku, ani netuším, jak je zadání fundované. Pokud potřebujete dobrou odpověď, musíte triviálně objasnit co a někdy i proč. Pokud máte pochybnosti o důvěryhodnosti veřejného postnutí, postněte mi příklad na Gmail níže uvedený, ale napište mi to sem. Na stroji který tímto emailem disponuje pracuji běžně OFFLINE a je zapnutý od rána do večera, takže musím nastavit přerušení a stáhnout si to.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ