Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 21. 10. 2022 22:03:49

Jenyk
Člen
Registrace: 2. 4. 2012
Příspěvků: 2

Kopírování vzorců

Přátelé, moc prosím o radu, jak si ulehčit práci.
Mám v jednom sešitě dva listy. Na prvním listu mám napsané v každém řádku různé rozměry.
Na druhém listu se mi z těch rozměrů počítají potřebné velikosti dílů. Takže z jednoho řádku na prvním listu se mi spočítá podle potřeby vetšinou čtyři řádky na druhém listu. Když jsem měl na prvním listu tak tři až pět řádků, vyšlo na druhém listě tak deset až třicet řádků.
Teď nastala situace, že těch řádků potřebuji mít mnohonásobně více. Problém je, že při prostém stažení buněk na druhém listu za pravý dolní roh, se vzorce zkopírují na nové řádky, ovšem špatný. Každý nový řádek na druhém listu odkazuje na nový řádek prvního listu.
Jak zkopírovat řádky na druhém listu tak, abych nemusel na každým řádku opravovat čísla řádků?

Offline

#2 22. 10. 2022 10:22:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Kopírování vzorců

Otestujte tento vzorový sešit Vložit řádky vzorcem


     Na první pohled dost banální problém u zkušeného uživatele, kterým byste podle všeho měl být. Evidentně by se mělo jednat o kopírování za pomoci absolutních adres. Zde je otázkou proč to děláte tažením za pravý dolní roh buňky.
     To je spíš řečnická otázka. Myslím, že jsem pochopil Vaši potřebu. V měřítku stovek, nebo tisíců položek to už vůbec jednoduché není. Navíc se domnívám, že v dnešní turbulentní době musíte upravovat data (ceny, nabídky, poptávky, nebo něco podobného) velice často. Jednoduše to po jednotlivé položce asi nejde zvládnout.


     Upřímně je to spíš na makro. Vzorce postačí do počtu několika málo tisíc položek, i když se jedná také o to jak výkonný stroj máte k dispozici. O nové pracovní stanici se dá pochybovat, a starší by to asi snesla i když by ji na to byla škoda. Průměrnému stroji stačí makra.
     Nicméně vím, že ne všichni uživatelé baží po makrech, která to vyřeší na jediné kliknutí. Je to jednoduše proto, že vzorcům rozumí, ale makrům ne. Takže chtějí mít kontrolu nad tím co stroj dělá.


     Proto jsem si dovolil domyslet, co nebylo vyjádřeno. Pokud by toho bylo více, nežli potřebujete, bude tam nejméně to, co jste popsal. Vytvořil jsem postup vzorci. Snad Vám to pomůže.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 23. 10. 2022 21:30:00

Jenyk
Člen
Registrace: 2. 4. 2012
Příspěvků: 2

Re: Kopírování vzorců

Moc díky za pomoc a za radu. Začínám se tím pomalu prokousávat, snad budu za čas moudřejší.

Offline

Zápatí