Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice

#1 28. 8. 2021 19:57:16

Sladecek
Člen
Registrace: 4. 11. 2008

převod na černobílý obrázek místo

Zdravím všechny,
nevíte někdo, jestli je možné nějak jednoduše zajistit u barevného obrázku v Draw aby se uložil černobíle (kvůli tisku na černobílé tiskárně)? Draw sice umožňuje černobílé zobrazení, ale nedokážu takto zobrazený obrázek uložit. Postup, kdy se vybírají zvlášť čáry, plochy a texty a přebarvují se do černé sice funguje, ale je moc zdlouhavý.

#2 29. 8. 2021 09:27:23

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

Re: převod na černobílý obrázek místo

Máte pravdu. Jde to, ale velice obtížně pomocí postupné náhrady barev z nabídky NÁSTROJE > NÁHRADA BAREV. problém je v tom, že musíte každé barvě přiřadit odstím šedé a to je zdlouhavé - často se musíte vracet, aby se to povedlo. Musíte poznat jakou náhradu za barvu zvolit. Mohlo by to vypadat i jako negativ.

Bohu žel, Draw je vektorový editor. Umí sice vzít i bitmapu, ale neumí s ní moc (či spíš vůbec) pracovat. Jen základní editace. Bitmapové udělátko by mělo být intergrované do Writeru, ale já to ani netestoval. Používám když už tak externí nástroje a teprve potom načítám do modulu jak potřebuji. Tam měním jenom velikost, kotvu a zarovnání.

Když jste si dal už tu práci a máte hotovo, tak to nejde uložit? - a testoval jste export z nabídky SOUBOR > EXPORT?

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#3 29. 8. 2021 18:20:09

Netwalker
Člen
Registrace: 20. 10. 2015

Zdravím, já bych na to použil oblíbený prohlížeč obrázků IrfanView. V Irfanu otevřeš obrázek a na kartě obrázek vybereš Převést na stupně šedi (klávesová zkratka Ctrl + G) a Uložit jako, aby se Ti nepřepsal původní obrázek!
Jinak v Irfanu můžeš měnit i další vlastnosti obrázků jako velikost, použít různé efekty a dokonce i jednoduché úpravy fotek.

#4 29. 8. 2021 19:08:19

Sladecek
Člen

Asi jsem to nenapsal dost přesně: jedná se mi o vektorové obrázky s textem (původně pdf, které upravuji) a ne bitmapy. Nechci stupně šedi, ale jen černou a bílou, tak jak to nabízí LO: Zobrazit Barva/V  odstínech šedi, černobíle. To černobílé zobrazení je přesně to, co chci, ale nejde to uložit ani tisknout. Není na to nějaký fígl?

#5 29. 8. 2021 19:43:28

Netwalker
Člen

A proč ne ten Irfan? V jakém formátu je výsledek z Draw? V irfanu je možné mít redukci barev na 2 - černá/bílá. Něco jiného by bylo, pokud potřebuješ s tím výsledkem dále pracovat. Pokud to chceš jen kvůli tisku tak mi ten IOrfan přijde jako ideální, i když jsou to vektory.

Editoval Netwalker (29. 8. 2021 19:46:00)

#6 29. 8. 2021 22:26:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007

pro Sladecek.
     A ten export jste testoval? Musíte dát jiný formát - jaký tam je. Potom ho zpětně načtete do Draw a bude tam už černobílý. nemám čas testovat, ale totéž by se stalo s IrfanView. Pouložení se tento formát - z IrfanView ukládá podle předvoly, ale já standardně nechávám jpg. Když to načtu, tak to drží, ale dělám to většinou ve Writer.

Namaluju něco v Draw, okopnu obrazovku (screen), tu vložím do IrfanView, oříznu (nechávám výběr) a uložím. Pro Writer úplně standardně.

Editoval neutr (29. 8. 2021 22:29:07)

Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

#7 30. 8. 2021 15:57:31

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016

Což o to, tisknout černobíle to jde, stejně tak to jde přes tisk převést černobíle do PDF (máte-li jako virtuální tiskárnu nějaký pdf převaděč). Ale jak to uložit černobíle, na to jsem nepřišel.

4Dcm.jpg

#8 30. 8. 2021 18:58:06

Sladecek
Člen

Tak ještě doplním: potřebuji uložit jako vektorový obrázek, černobíle, ab šlo provádět pozdější opravy a měnit rozměry obrázku bez změny kvality.

#9 1. 9. 2021 14:48:51

Netwalker
Člen

Ještě jeden pokus o radu - postupovat obráceně. V jednom příspěvku jsi uváděl, že to byly původně pdf soubory. Takže nejprve převést na černobílé provedení a pak teprve upravovat v draw. Tedy pokud nenajdeš způsob jak jednoduše převést v draw vše na čb.

#10 1. 9. 2021 17:13:08

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016

PDF jde otevřít i v Inkscape (byť stránku po stránce) a tam se převod do čb dá z menu Rozšíření/ Barva/ Černá a bílá. Pak lze uložit jako SVG.
Nebo zkusit najít nějaký program co umí dávkově převést SVG na černobílá.

Zápatí