Popis vzorců například VLOOKUP, HLOOKUP > Výsledek v seřazené oblasti
Je-li hodnota PRAVDA, nebo není zadaná, prohledávaný sloupec matice představuje řadu oblastí a musí být vzestupně seřazen.
Problém je v tom, že zadání výrazu musí být DOSLOVNĚ ČESKY, tedy buď PRAVDA, nebo NEPRAVDA. (Původní výrazy TRUE a FALSE vyhazují chybu #NAME?). Lze zadávat i čísly PRAVDA (nebo funkce TRUE()) = 1, NEPRAVDA (nebo funkce FALSE()) = 0.
Totéž dělá jak VLOOKUP, tak HLOOKUP, IF a zřejmě všechny podobné, kde lze zadávat Boolean hodnoty. Existují výjimky „=TRUE()" a „= FALSE()". Ve vzorci se často automaticky přepíše na číslo tedy 1, nebo 0, což dělají při bezchybném zadání i některé další vzorce. Ale při zápisu funkcí TRUE(), nebo FALSE() v zápisu tyto vzorce zůstávají například :
správně
=IF(0*5=0;PRAVDA;NEPRAVDA)
PRAVDA, NEPRAVDA bez závorek
správně
=IF(0*5=0;TRUE();FALSE())
nesprávně
bez závorek chyba #NAME?
správně
Nevím od kdy se tyto EXCELentně počeštěné výrazy objevily, ale oprášil jsem jeden starší soubor (vzorce generované makrem) a najednou tam byly chyby. V určité době jsem začal používat jen TRUE a FALSE protože se změnila anotace. A nyní opět. Vím že mám takových souborů více, bohu žel už nevím kde všude jsem to použil.
Když se dělají takovéto změny, měla by nápověda upozorňovat dostatečným způsobem asi takto :
VLOOKUP, HLOOKUP > Výsledek v seřazené oblasti
Je-li hodnota PRAVDA [psáno česky, číslem 1, popřípadě funkcí TRUE()], nebo není zadaná, prohledávaný sloupec matice představuje řadu oblastí a musí být vzestupně seřazen.
Popřípadě
Je-li hodnota NEPRAVDA [psáno česky, číslem 0, popřípadě funkcí FALSE()], ……
Nápověda k HLOOUP napsal(a)Vyhledávání v seřazené oblasti je nepovinný parametr, který určuje, zda první sloupec matice obsahuje meze rozsahů místo prostých hodnot. V takovém režimu funkce vrátí hodnotu z řádku, na němž se v prvním sloupci nachází hodnota menší nebo rovna Kritériu vyhledávání. Můžeme např. použít dny, kdy se změnila hodnota sazby daně; hodnoty v první sloupci pak budou představovat počáteční data období, v nichž určitá sazba daně platila. Vyhledávání pro datum, které v prvním sloupci matice chybí, avšak spadá mezi dvě existující mezní data, vrátí nižší hodnotu z této dvojice. Díky tomu nalezneme údaje, které platí pro vyhledávané datum. Pokud první sloupec nepředstavuje seznam mezí rozsahů, zadejte logickou hodnotu NEPRAVDA nebo nulu. Je-li tento parametr PRAVDA nebo je vynechán, první sloupec matice musí být seřazen vzestupně. Prohledávání seřazených sloupců je mnohem rychlejší a hledání vrátí hodnotu i pro položku jen částečně odpovídající hledanému výrazu, je-li větší než nejnižší hodnota seřazeného seznamu. U neseřazeného seznamu musí být položka zcela shodná s hledaným výrazem. V opačném případě funkce vrátí #N/A se zprávou: Chyba: Hodnota není dostupná.
Je tam toho hodně, ale nic o změně, respektive variantách správné anotace.
Tohle počešťování à la EXCEL se mi vůbec nelíbí. Počeštěný excel uvádí například funkci =PRAVDA(), a samo sebou také =NEPRAVDA(). Spolu s tím také například IF – česky KDYŽ a mnoho jiných funkcí, ale také ne všechny. Takže nejsme na úrovni Excelu a dá se čekat, že se to také za krátko zase změní. Dle mne je dnešní stav zase jen dočasný a můžeme čekat problémy.
Podstata problému je v tom, že náš formát ODF lze otevírat i v jiných tabulkových procesorech. Já občas používám Gnumeric, ale jsou i jiné a ty znají jen anglické popisky vzorců. Takže jde o konvergenci k Excelu a divergenci od všech ostatních tabulkových procesorů – posílení vazby na Excel by šlo udělat tak, že tabulkový procesor rozumí jak českému, tak anglickému výrazu – proč to tak není? Starší Excel to uměl.
Dnes se vše přiklání k anglickým výrazům. Čeština už převzala mnoho výrazů které už patří do češtiny. Na vysokých školách už nikdo neakceptuje, že anglicky student neumí. Možná že už to dělají i střední školy. Angličtina se zavádí jako mezinárodní standard ve všech sférách ať se nám to líbí nebo ne.
Co je to za počin počešťovat a ještě neúplně? Je to krok jakoby vpřed – ale ve skutečnosti 2 kroky zpět. Třikrát fuj. Proč už Calc nerozumí TRUE a FALSE bez závorek když rozumí bez závorek PRAVDA a NEPRAVDA?
Budeme stejný problém řešit i v počešťování názvů ostatních funkcí tak aby Calcu rozuměl pouze Excel? Cui bono?
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ