Asseco Helios 1
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 27. 1. 2021 08:15:54

Kaces63
Člen
Registrace: 27. 1. 2021
Příspěvků: 1

Součin celých sloupců

Dobrý den, v tomhle programu jsem úplný začátečník, proto potřebuji radu.
V každé buňce ve sloupci G potřebuji součin buněk D a F stejného řádku. Stejně tak, aby to fungovalo, když přidám další řádek. Vůbec netuším, jak to udělat.
Předem děkuji za radu.

Offline

#2 27. 1. 2021 08:28:22

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 605

Re: Součin celých sloupců

Přidáte způsobem "vložit řádek pod/nad" nebo přidáte způsobem že vyplníte následující řádek hodnotami?

Myslím že v prvním případě (při vložení řádku pod/nad) neexistuje způsob jak mít takový řádek již vyplněn vzorcem. Je nutno jej ručně dokopírovat.

Ve druhém případě (doplnění následujícího řádku hodnotami - například pátý řádek) stačí mít nachystaný vzorec =D5*F5.

Editoval ludviktrnka (27. 1. 2021 08:28:55)


LibreOffice 6.2.

Offline

#3 27. 1. 2021 10:00:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,218

Re: Součin celých sloupců

Je to docela jednoduché. Pokud přidáte data do buněk A až C, zkopírujete vzorce z řádku, který předchází - tak jak uvádí pan Trnka. Je sice možné přednastavit pole vzorců například od řádku 1 do řádku do řádku 100 tisíc ale efekt není prakticky žádný. Vzorce zbytečně zatěžují a pokud se podmínečně neskrývají, tak působí škaredě - hlásí chybu.


     Skryté vzorce (například s podmínkou "když není v Ax hodnota (datum a podobně), tak v Gx - je vzorec neviditelný". Příklad

=IF(A10 = "";"";D10*F10)

. Podobných podmínek může být mnoho, ale když máte vzorců moc - je to "těžké". a když jich máte málo - dostanete se k tomu, že Vám najednou vzorce došly a stejně musíte kopírovat.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 11. 2. 2021 13:12:10

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 91

Re: Součin celých sloupců

Nevím jestli už máte vyřešeno...

Součin je jednoduchý. Řekněme, že data vám začínají od řádku 2. Pak v D2 a F2 máte nějaké čísla, do G2 vložíte vzorec
=D2*F2

Vraťte se na buňku G2. V pravém dolním rožku buňky je čtvereček. Najeďte na něj myší - kurzor se změní na křížek. Chňapněte jej myší a táhněte dolů. Calc vám viditelně ukáže buňky, kam se nakopíruje váš vzorec. Není nutné opravovat čísle řádků, to se upraví automaticky.

Jiná možnost je vybrat celý řádek, ve kterém už máte připravený vzorec, či vzorce (klepnutím do sloupce s čísly řádků), zvolíte Kopírovat. Poté označte stejným způsobem řádek, ve kterém chcete pokračovat, nebo i více řádků najednou, a zvolte Vložit jinak... , zrušte Vložit vše a zvolte Vzorce, příp. Formát a OK.

Jak píše neutr, můžete si nakopírovat vzorce dopředu do třeba tisíce řádků.
Není pravda, že vám tam budou strašit chyby, vzorec s prostým násobením nevyhodí chybu, ale buď číslo, pokud je něco v D a F, nebo nulu, když je D i F = 0 a nebo je D nebo F prázdné. Calc bere prázdnou buňku jako 0.

Pokud vám tyto nuly nevadí, je hotovo.
Pokud chcete, aby bylo vidět jen číslo či nulu za předpokladu, že je D=0 a F=0 a nechcete vidět nic pokud je D nebo F prázdné, pak upravte vzorec na
=IF(OR(ISBLANK(D2);ISBLANK(F2));"";D2*F2)

Offline

Zápatí