Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 3. 12. 2020 16:01:53

zes
Člen
Registrace: 3. 12. 2020
Příspěvků: 1

Impress - možnost nahrát prezentaci s doprovodným videem.

V souvislosti s distanční výukou na univerzitě musím svoje přednášky dodávat s paralelní video a audio nahrávkou k prezentaci. Bohužel to umí jen Ms Office 365 PowerPoint (jako .ppsx nebo čisté video např. .mp4), takže jsem musel zažádat o dočasnou subskripci. Libre Office používám léta od doby, kdy jsem pracoval pro Novell a SUSE. Moje otázka zní - pracuje se na takovém rozšíření pro Impress ?
Díky.

Offline

#2 3. 12. 2020 18:04:53

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Impress - možnost nahrát prezentaci s doprovodným videem.

Ano jde to. Tedy vybavit soubor Impressu audio, nebo video soubory. Na novém slide (počínaje 2.) je ikonka pro vložení audio/video.


Problém býval s podporovanými formáty. Nápověda uvádí toto :
Podporované formáty multimédií

LibreOffice se spoléhá na podporu multimédií, která je nainstalována v operačním systému.

    Pro Microsoft Windows: V LibreOffice lze otevřít jakýkoliv formát, pro který jsou nainstalovány filtry DirectShow (seznam výchozích formátů). MP4 v Impress vůbec nespustíte

    Pro GNU/Linux: LibreOffice používá prostředí gstreamer, a lze tedy použít jakýkoliv formát, který je v něm možné přehrát (seznam formátů).

    Pro Apple macOS: V LibreOffice lze použít jakýkoliv formát podporovaný prostředím QuickTime (seznam multimediálních formátů).


Musím ale upozornit, že se musí prezentace postavit tak aby se dala nahrát do MOODLE. Běžnou praxí je že přednášky nahrané po jednotlivých hodinách lze do MOODLE uložit, ale přednáška od 8.00 - 12.00 se tam nevejde.


Vaši kolegové MP4, nebo objemné videa ukládají na svémm disku Google. (Často učí přes Meet odkud lze z Google disku tagovat). Ale videl jsem i videa nahraná přes BlueButton uložená na Google. Jde to pohodlně i na ulož.to kde lze stahovat pod heslem - jen studující a vydrží to tam dlouho - řád roků.


PS
Ještě mne napadlo, že asi budete muset soubor Impressu exportovat do PowerPoint, ale i takový export by se měl zdařit buď do PP 95-2003, nebo PP 209-365, nebo i samospustitelný. Vím že tam byly problémy se zachováním podoby, ale u poslední verze LO už by to mělo být v pořádku.

Editoval neutr (3. 12. 2020 18:25:13)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí