Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 8. 2020 20:10:24

Rabiksrub
Člen
Registrace: 22. 8. 2020
Příspěvků: 1

JAVA v OpenOffice

Mám problém při tvoření jakékoli databáze. Požaduje to po mě instalaci JAVY, avšak po instalaci, restartu chyba přetrvává. Táke jsem vše oddisństaloval nainstaloval nejdříve javu, pak restartoval, nainstaloval office a pak zase restartoval. a chyba stále přetrvává....

Prosím o radu krok za krokrem..... používám WIN 8

Offline

#2 23. 8. 2020 04:10:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: JAVA v OpenOffice

Tem problém znám. Problém spočívá v tom, že na strojích architektury 64 bit se instaluje (JRE) Java 64 bit. Apache OpenOffice je ovšem 32 bitová instalace a neumí Javu 64 bit otevřít.


     Je zajímavé, že LibreOffice (které už je jen pro 64 bit) používá nainstalovanou Javu bez problémů - načte ji bez jakékoliv provolby - ačkoliv ji mimo Base prakticky nepotřebuje.


     Popravdě ta instalace Javy je prezentována jako 64/32 bitů. Když se podíváte do panelu nástrojů > položka programy tak je tam Java jako samostatná položka. Po roz-kliknutí můžete najít ve vlastnostech i adresář (ProgramFile > Java > jre x.y.z (nebo jdk y.x.z podle toho co máte staženo) kde je uvedena cesta ve složce bin jako "jre.exe". Tohle říká samotné Windows.
     Když tento soubor budete hledat z provolby AOO, nebo i z adresáře Win, tak jre.exe prostě očima nenajdete ačkoliv tam určitě je v binární podobě. Takže těžko identifikovat zda je to chyba AOO, nebo OS Win. Ale když to najde LO tak je chyba v AOO.


     Já jsem měl nainstalovanou starší Javu pro 32 bit a AOO mi chodilo. Bohu-žel aktualizace systému stále hlásila možnou aktualizaci (ta proběhne na 64 bitů podle potřeb OS). Vše bylo v pořádku až do okamžiku (je to asi týden), kdy jsem udělal obnovu systému - v té jre 32 bit nebylo a od té doby jsem rezignoval a pracuji zatím jen v LO. AOO sice chodí, ale nejdou spustit makra.


     V nápovědě pro instalaci AOO uvádějí, že si AOO poradí asi se třemi druhy Java. Podle možnosti navolit cestu k k souboru ".exe" se domnívám, že by mohla jít Java 32 nainstalovat do určeného adresáře například "C", nebo dokumenty ap., kde by se měl najít soubor exe tak aby nevadil OS 64 a aby ho AOO mohlo používat bez problémů. To jsem zatím netestoval.


     Možná nějaká schůdnější, nebo zaručená cesta existuje, ale to se musí najít na cizích fórech. Budu se na to muset podívat, ale také bych nechtěl zbytečně laborovat. Většinou je to na dlouhé lokty a mnoho pokus - omylů. Možná že někdo jiný zná lepší řešení.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 24. 8. 2020 12:51:39

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: JAVA v OpenOffice

Tak jsem se dnes dostal k tomu abych AOO rozchodil a povedlo se. Najděte si soubor https://www.filehorse.com/download-java-runtime-32/ a nainstalujte. Nainstaloval jsem ho standardně a chodí i s verzí 64 nainstalovanou souběžně.

Editoval neutr (24. 8. 2020 12:52:44)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí