Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 5. 2019 08:37:06

ZdenekC
Člen
Registrace: 6. 10. 2010
Příspěvků: 42

tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Mám tabulku na více stránek.
Ve výtisku chci mít vytištěny hlavičky (čísla) řádků. Jen řádků, ne sloupců.
Jak na to?

Offline

#2 22. 5. 2019 10:03:43

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,968

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Doporučil bych první údaj na řádku udělat shodně s podobou lišty. Konkrétně přibližně šířku, barvu i číslo. Také je možné udělat rámeček aby to vypadalo.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 22. 5. 2019 12:21:44

ZdenekC
Člen
Registrace: 6. 10. 2010
Příspěvků: 42

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Asi si nerozumíme.
V libre jsem našel možnost v menu Formát, stránka, list, tisk, záhlaví řádků a sloupců. Pokud to použiji, jsou po vytištění řádky očíslované 1,2.3, atd a sloupce A,B,C atd. A já chci jen ty řádky, ne sloupce.

Offline

#4 22. 5. 2019 13:17:29

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,968

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Tam je volba pro řádky i sloupce dohromady. Pokud tedy nevyplníte ve volbě FORMÁT > STRÁNKY > DIALOG STYL STRÁNKY VÝCHOZÍ > VOLBA LIST > TISK "Záhlaví sloupců a řádků" nebude se tisknout. Je to spojená volba.
     Nevím o tom, ale je možné že se to dá nastavit v "Expertním nastavení" jednotlivě.


     Ale právě proto doporučuji nasimulovat čísla řádků - je to jedno nic neušetříte ani neztratíte z plochy tisku. Nejvýše maličko práce navíc konkrétně do sloupce A pro první buňku zadat =ROW(). Dále najít barvu shodnou se záhlavím (je to jedno existuje více barevných "převleků LO" - stačí jakákoliv šedivá aby bylo vidět číslo) a udělat kolem první buňky rámeček. Následně první buňku vykopírovat do sloupce A podle potřeby. Je to bez problémů.


PS:
     Ještě možná do tisku pustit screen obrazovky na kterém oříznete sloupce a spodek stránky plus něco okolo stran. U tisku je to ujedno pokud se s tím už nepočítá.

Editoval neutr (22. 5. 2019 13:24:05)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 22. 5. 2019 13:34:43

ZdenekC
Člen
Registrace: 6. 10. 2010
Příspěvků: 42

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Funkce row by určitě fungovala. Pro každou tabulku bych musel vložit nový sloupec. Pak pro každý řádek vložit funkci row. Ani o řádek víc ani o řádek méně. A těchto tabulek založených na jednom vzoru mám mraky a žádná nemá méně řádků než tisíc. Z hlediska práce je proto tento postup nepřijatelný.

Offline

#6 22. 5. 2019 13:46:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,968

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Nemylím že je to tak náročné. Stačí vložit 1 sloupec, udělat mu šířku najt na konec Ctrl+End. Skočit o jeden řádek dolů a Ctrl+šilte vlevo. Vrátit se o řádek nahoru, následně Shift+Ctrl+šipka nahoru a Vložit CtrlV.
     Tu formátovanou buňku (tak jak jsem popsal výše + vycentrování čísla které jsem neuvedl) můžete mít pro všechny sešity a postupně takový proces udělat v každém sešitě. Je to prosté :
Ctrl+End,
Šipka o jeden dolů,
Ctrl+šipka doleva,
Šipka o jeden řádek nahoru,
Shift+Ctrl+šipka nahoru (nebo Shift+Ctrl+Home),
Ctrl+V,
Označit novou tiskovou oblast,
Uložit, zavřít.


PS:
Někdy je nutné tisknout mnohem širší řádky (jeden list to nepobere) a to se nastavuje tamtéž ve stylu stránky. Potom by to chtělo vytvořit ještě jeden pomocný sloupec a do něj vykopírovat sloupec ze sloupce A. To je možnost která říká že tisková oblast opakuje nadpisy sloupců a řádků přičemž se tiskne nejprve zleva doprava a potom dolů.
     Pokud by to byly skutečně tisíce řádků ve stovkách sešitů - je možné udělat makro a udělat změnu dávkou.

Editoval neutr (22. 5. 2019 13:53:35)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí