Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 22. 5. 2019 08:37:06

ZdenekC
Člen
Registrace: 6. 10. 2010
Příspěvků: 42

tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Mám tabulku na více stránek.
Ve výtisku chci mít vytištěny hlavičky (čísla) řádků. Jen řádků, ne sloupců.
Jak na to?

Offline

#2 22. 5. 2019 10:03:43

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Doporučil bych první údaj na řádku udělat shodně s podobou lišty. Konkrétně přibližně šířku, barvu i číslo. Také je možné udělat rámeček aby to vypadalo.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 22. 5. 2019 12:21:44

ZdenekC
Člen
Registrace: 6. 10. 2010
Příspěvků: 42

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Asi si nerozumíme.
V libre jsem našel možnost v menu Formát, stránka, list, tisk, záhlaví řádků a sloupců. Pokud to použiji, jsou po vytištění řádky očíslované 1,2.3, atd a sloupce A,B,C atd. A já chci jen ty řádky, ne sloupce.

Offline

#4 22. 5. 2019 13:17:29

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Tam je volba pro řádky i sloupce dohromady. Pokud tedy nevyplníte ve volbě FORMÁT > STRÁNKY > DIALOG STYL STRÁNKY VÝCHOZÍ > VOLBA LIST > TISK "Záhlaví sloupců a řádků" nebude se tisknout. Je to spojená volba.
     Nevím o tom, ale je možné že se to dá nastavit v "Expertním nastavení" jednotlivě.


     Ale právě proto doporučuji nasimulovat čísla řádků - je to jedno nic neušetříte ani neztratíte z plochy tisku. Nejvýše maličko práce navíc konkrétně do sloupce A pro první buňku zadat =ROW(). Dále najít barvu shodnou se záhlavím (je to jedno existuje více barevných "převleků LO" - stačí jakákoliv šedivá aby bylo vidět číslo) a udělat kolem první buňky rámeček. Následně první buňku vykopírovat do sloupce A podle potřeby. Je to bez problémů.


PS:
     Ještě možná do tisku pustit screen obrazovky na kterém oříznete sloupce a spodek stránky plus něco okolo stran. U tisku je to ujedno pokud se s tím už nepočítá.

Editoval neutr (22. 5. 2019 13:24:05)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 22. 5. 2019 13:34:43

ZdenekC
Člen
Registrace: 6. 10. 2010
Příspěvků: 42

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Funkce row by určitě fungovala. Pro každou tabulku bych musel vložit nový sloupec. Pak pro každý řádek vložit funkci row. Ani o řádek víc ani o řádek méně. A těchto tabulek založených na jednom vzoru mám mraky a žádná nemá méně řádků než tisíc. Z hlediska práce je proto tento postup nepřijatelný.

Offline

#6 22. 5. 2019 13:46:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: tisk hlavičky řádku (čísla řádku)

Nemylím že je to tak náročné. Stačí vložit 1 sloupec, udělat mu šířku najt na konec Ctrl+End. Skočit o jeden řádek dolů a Ctrl+šilte vlevo. Vrátit se o řádek nahoru, následně Shift+Ctrl+šipka nahoru a Vložit CtrlV.
     Tu formátovanou buňku (tak jak jsem popsal výše + vycentrování čísla které jsem neuvedl) můžete mít pro všechny sešity a postupně takový proces udělat v každém sešitě. Je to prosté :
Ctrl+End,
Šipka o jeden dolů,
Ctrl+šipka doleva,
Šipka o jeden řádek nahoru,
Shift+Ctrl+šipka nahoru (nebo Shift+Ctrl+Home),
Ctrl+V,
Označit novou tiskovou oblast,
Uložit, zavřít.


PS:
Někdy je nutné tisknout mnohem širší řádky (jeden list to nepobere) a to se nastavuje tamtéž ve stylu stránky. Potom by to chtělo vytvořit ještě jeden pomocný sloupec a do něj vykopírovat sloupec ze sloupce A. To je možnost která říká že tisková oblast opakuje nadpisy sloupců a řádků přičemž se tiskne nejprve zleva doprava a potom dolů.
     Pokud by to byly skutečně tisíce řádků ve stovkách sešitů - je možné udělat makro a udělat změnu dávkou.

Editoval neutr (22. 5. 2019 13:53:35)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí