Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 1. 2019 10:27:13

Cardello
Člen
Registrace: 11. 10. 2010
Příspěvků: 45

Tisk s ukotvenými buňkami + tisk bez barevného pozadí - VYŘEŠENO

Dobrý den, mám dva dotazy:
1) Lze vytisknout část tabulky tak, aby se vytiskly ukotvené buňky (nadpisový řádek a sloupec), potom bude několik sloupců vynecháno a potom několik sloupců vytisknuto? Vpodstatě tak jak funguje princip tohoto zobrazení s uzamknutými nadpisy, kdy se rolováním část tabulky skryje (např. neaktuální sloupce, které v tomto případě nechci tisknout)?
2) Jak nastavím tisk bez barevného pozadí buněk. Určitě jsem to tak již před lety řešil, ale nyní to nastavení nemohu nikde najít. Jde o to, že některé buňky mám zvýrazněné barvou pro snadnější orientaci v dokumentu, ale tisknout chci čistě černobíle bez zvýrazněného pozadí.
Velice děkuji

Editoval Cardello (25. 1. 2019 21:29:26)

Offline

#2 25. 1. 2019 11:35:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Tisk s ukotvenými buňkami + tisk bez barevného pozadí - VYŘEŠENO

ad 1 : Toto se nastavuje v tiskové oblasti. Nejrychlejší je nastavení z menu FORMÁT > OBLASTI TISKU > DEFINOVAT a následně ta samá volba jen FORMÁT > OBLASTI TISKU > UPRAVIT. Vyskočí dialog který má v prvním řádku definovanou oblast tisku, ve druhém řádku je určení opakovaných záhlaví (Opakovat řádky) a poslední volba se týká "Opakování sloupců". Existují předvolby pro tisk v několika nabídkách. Například v NÁSTROJE > MOŽNOSTI > LIBRE OFFICE CALC > TISK, nebo také nastavení ve FORMÁT > STRÁNKY > LIST. Zde je možné definovat některé detaily jako je řazení stránek do tisku a podobně. Dál existuje nastavení pro jednotlivé buňky FORMÁT > BUŇKY > OCHRANA BUŇKY (skrýt při tisku).


ad 2 : Barva pozadí se dá potlačit nastavením tiskárny ale nyní vidím jen odstíny šedi místo černobílá - to ale může souviset s typem tiskárny volba SOUBOR > NASTAVENÍ TISKÁRNY. Podobné je to s nastavením NÁSTROJE > MOŽNOSTI > LIBRE OFFICE > TISK (obecnější volba pro všechny druhy dokumentů - také jen na odstíny šedi), nebo podobně další volby podle formátů.
     Osobně jsem už dlouho s tiskem nepracoval takto do hloubky ale mám dojem že tisk jen "černobíle" bez šedivých odstínů budete asi muset řešit kopií tabulky bez barev, nebo barvy vypínat. To můžete udělat například podmíněným formátem, ale to je zbytečně složité. Doporučil bych barevnou verzi uložit, následně vybrat celou tiskovou oblast a zvolit pozadí bez barvy a teprve toto vytisknout. Po vytištění vrátit uložený stav pomocí BackSpace, nebo zavřít bez uložení. Podobně se stav obnoví pokud stisknete SOUBOR > ZNOVU NAČÍST. Zde se objeví hlášení "Zrušit všechny změny" a po odsouhlasení se vrátí původní barevné schema.


     Možná by se dalo potřebné nastavení vyloudit z NÁSTROJE > MOŽNOSTI > LIBRE OFFICE > POKROČILÉ > OTEVŘÍT EXPERTNÍ NASTAVENÍ. Zde by se to možná dohledalo jako nestandardní volba pro tisk. To bych ale nedoporučoval. Spíš bych doporučil naprogramovat funkci která na dobu tisku odstraní všechny formáty a pak vrátí původní barvy (zautomatizování volby SOUBOR > ZNOVU NAČÍST).
     Cest je určitě více - například nastavit výchozí formátování bez barev a přepínat na toto schema. Ale je to celkem shodný postup s těmi ostatními takže jde asi o to, co si osvojíte.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 25. 1. 2019 17:39:57

Cardello
Člen
Registrace: 11. 10. 2010
Příspěvků: 45

Re: Tisk s ukotvenými buňkami + tisk bez barevného pozadí - VYŘEŠENO

Dobrý den,
velice děkuji za vyčerpávající odpovědi
ad1) asi dokážu využít k řešení aktuálního problému
ad2) jsem si jistý, že v nastavení tiskárny existovaly volby pro skrytí barevného pozadí buněk a pro černý tisk barevného textu, které řešily situaci, kdy chcete mít v souboru pro pracovní účely něco zvýrazněno, ale ve výstupu to zvýrazněné nechcete. Kdysi jsem to celkem využíval, ale nyní to nikde nemůžu najít...

Offline

#4 25. 1. 2019 19:20:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Tisk s ukotvenými buňkami + tisk bez barevného pozadí - VYŘEŠENO

Máte pravdu. Myslím že se černobílý tisk se dal nastavit v rámci tiskárny kde se dají přednostnit předvolby tiskárny - například písma, ale také přizpůsobení velikosti tisku oblasti a další. Taková nastavení existují, ale černobílý tisk jsem nenašel.
    Objevuje se mi možnost pro moji tiskárnu CANON MP 180. Na kartě hlavní se dá trošku laborovat se dvěma položkami - konkrétně :
KVALITA TISKU > UŽIVATELSKÁ kde se dají rozbalit tlačítkem NASTAVENÍ další volby, nebo
BARVA / INTENZITA > RUČNĚ zde se dá nastavit VYVÁŽENÍ BAREV, INTENZITA a KONTRAST.
   

    Je pravdou, že nastavení černobíle, respaktive "bez pozadí" lze nastavit pro Writer volba : NÁSTROJE > MOŽNOSTI > LIBRE OFFICE > WRITER > SLOUPEC OBSAH > možnosti k zaškrtnutí POZADÍ STRÁNKY, a také TEXT TISKNOUT ČERNĚ. Ale v Calcu to bylo také. nevím kdy se to vytratilo. Export tabulek z Calcu do Writer bývá problematické. Dělá se to krkolomně nejlépe jako OLE objekt, nebo možná DDE. Myslím že místo toho by bylo snadnější nastavit pomocný list "bez barvy", nebo i podmíněný formát kterým přebijeme ruční formáty. Může být podmíněn jedinou buňkou a přebarví vše na implicitní formát. Malér je v tom, že pod takovým formátem musí být všechny buňky které jdou do tisku, respektive ty které se podbarvují - například určitý sloupec ap.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí