Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 9. 7. 2009 08:36:36

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

kopírování grafů společně s listem

Dobrý den, lze nějakým způsobem předurčit grafu aby používal relativní odkazy a při zkopírování celého listu i s grafem aby tyto relativní odkazy zachoval vůči novému listu? Nyní je situace taková že graf se sice zkopíruje, ale má natvrdo nastavené odkazy na původní data ve "starém" listu. Je potřeba to vždy ručně předělat. Díky předem, mám s tím hodně práce ...


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#2 9. 7. 2009 08:55:58

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: kopírování grafů společně s listem

1. rozklepněte graf
2. klikněte pravým tl. na jeho oblasti a z menu vyberte "datové oblasti"
3. opravte podle libosti nebo si klepněte na ikonku vpravo od výpisu oblasti a natáhněte si libovolnou oblast

pozn. pokud máte např. dotazník o 30 otázkách, které budete vynášet do 30 grafů jednoho typu tak si prostě první graf rozkopírujte a pak upravte jen "datové oblasti" dalších grafů. Nadpisy a popisky sice budete muset editovat ručně ale i tak to práci dost urychlí.

Offline

#3 9. 7. 2009 09:09:03

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: kopírování grafů společně s listem

bylo to nepochopeno, jde mi o kopírování celého listu s grafem včetně dat. Mám na listu jistá data, která pomocí grafu vizuálně vyhodnocuji. Úloha se mi mnohokrát opakuje v různých modifikacích dat a já si potřebuji zkopírovat celý list v rámci jednoho sešitu tak aby graf použil data na svém novém listu a ne původní data z listu z něhož byl kopírován (jak je to dosud). Pokud $ odstraním ručně, tak se tam normálně zase dopíše, ručně je neodstranitelný. Samozřejmě že oblast dat mohu upravovat dle libosti, ale raději bych tam viděl relativní odkazy než absolutní


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#4 9. 7. 2009 09:53:51

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: kopírování grafů společně s listem

... mno jak tak koukám tak jsem nečetl dostatečně pozorně. Více bohužel neumím pomoci.

Offline

#5 9. 7. 2009 20:27:52

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: kopírování grafů společně s listem

Mi se to taky nedaří, vždycky tam to fixování přes $ automaticky vrátí.

Nevím, jestli vám to pomůže, ale já tuhle věc řeším tak, že graf mám navázaný na jednu oblast a v ní měním nějakým způsobem data a graf se mi pak překresluje - např. měsíční statistiky. Pokud by byl zájem, můžu tady umístit odkaz na ukázku.

Offline

#6 10. 7. 2009 06:17:11

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: kopírování grafů společně s listem

... jasně jenže přepisem dat, ta stará ztrácíte. Používám to i na porovnání dvou souborů dat (starý, nový) pouhým překlinutím mezi listy. Obě lze měnit - optimalizovat. Těch listů mám pak v sešitu třeba až deset. Všechny stejné, ale s jinými daty, které vizuálně porovnávám.
Jestli to tedy dobře chápu, tak je problém kopírování grafu i s listem běžnými prostředky nevyřešen. Myslíte, že by to šlo řešit nějakým makrem? Přepis názvu listu v adresách grafu? Nejsem tedy v makrech moc zběhlý.


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#7 10. 7. 2009 13:01:32

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: kopírování grafů společně s listem

1) stará data neztrácím - všechna data si ukládám "pod sebe", do zdrojové oblasti grafu pak načítám ta, která zrovna potřebuji - šlo by tam udělat i tlačítko, takže by se data v grafu měnila přímo před očima; tak už jsem to tam dodělal, ukázka je zde:
http://ooo.e-hanus.cz/Dynamicky_graf.01.ods

2) řešení kopírování listu s grafem makrem - nějak asi ano, ale tahle manipulace s UNO objekty  je zatím nad mé chápání

Editoval hanus (10. 7. 2009 13:29:53)

Offline

#8 10. 7. 2009 13:44:15

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: kopírování grafů společně s listem

nějak tomu nerozumím, vždyť to je právě to, čemu se chci vyhnout, předělávání datových oblastí grafu. Jak načítáte do grafu ta data, která zrovna potřebujete? Tlačítko? Co by to tlačítko fyzicky dělalo? Měnilo datové oblasti grafu? To bych bral ... ale nevím jak na to?
Abych se přiznal já ten problém trochu řešen mám, prostě jsem si tu úlohu zkopíroval desetkrát, dvacetkrát (dva grafy na jeden list) jsem přepsal datovou oblast a teď už jen ke každému projektu vždy otevřu tento předchystaný dokument a funguje to, ale není to systematické. V jiných úlohách se musím grafům vyhýbat jak čert kříži, neboť používám systém jedna úloha na jeden list, tak jsem myslel jestli to někde nejde nastavit, nebo mějaké to makro ...Musím bohužel konstatovat, že tento problém excel nemá, graf se překopíruje s relativními odkazy na list ... a tyto úlohy byly kdysi vytvářeny v excelu, proto ta obtíž. Omlouvám se že si tak ztěžuji - hledám jednoduché řešení


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

#9 10. 7. 2009 13:56:18

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 520

Re: kopírování grafů společně s listem

teď jsem si uložil váš dynamický graf - je to moc hezké a dokáži si představit, že to někde použiji, v zásedě jto však dinamická aplikace pro statický dokument a já potřebuji dynamickou aplikaci pro dynamický dokument :-) Hlavně vstup a výpočet dat pro jeden graf mám přes plné čtyři obrazovky ...


LibreOffice 5.2.2.2

Offline

Zápatí