Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 6. 2009 16:56:49

bobster
Člen
Registrace: 5. 1. 2009
Příspěvků: 2

Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Při práci jsem se dostal před problém, kdy potřebuji propojit data ze dvou, třech někdy i více zdrojových sešitů nebo databází do jednoho. Řeším propojení dat o klientech s revizními zprávami, které zpracovávám. Data, která by se mohla načítat z databáze - externího zdroje dat mám připravené v souboru CALC, ale nedaří se mi spojit externí datový zdroj se stávajícím sešitem. Je pro mě poměrně neefektivní vkládat tato data ručně, zvláště když klientů je poměrně mnoho a revizních zpráv také...

Nevíte někdo, zda v OOo verze 3.0.1.2 je tato funkce nějak opatchovaná nebo jestli si musím počkat na novou OOo 3.1.0?  Popřípadě prosím o radu, jak problém vyřešit, je-li problém v klasickém zdroji mezi klávesnicí a židlí smile

Děkuji za Vaše podněty a rady

Miroslav VALTA

Offline

#2 6. 6. 2009 23:30:23

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Nevim, jestli Vam to pomuze, ale kdyz napisu zacatek vzorce v jednom sesitu a kliknu do uplne jineho otevreneho souboru, adresa se mi automaticky prenese do okna s tim vzorcem. XP OO3.1 beta pocesteni.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#3 8. 6. 2009 20:20:28

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Taky mi to ve 3.0.1 nefunguje.

Tak se opravuju - propojení sešitů (ODS souborů) mi v pohodě funguje už v Calc 2.0. Problém byl, že soubor, na který jsem se původně chtěl odkazovat, ještě nebyl uložený.

Takže jak píše Zvedavec: v buňce se zadá = (rovná se) jakožto začátek vzorce a pak se klikne do jiného již uloženého sešitu/souboru ODS a do toho původního se pak vloží vzorec/odkaz typu
='file:///home/hanus/Dokumenty/LinuxEXPRES/Forum/Calc/ciselnik.ods'#$List2.A1

Editoval hanus (10. 6. 2009 21:17:18)

Offline

#4 11. 6. 2009 15:27:45

zombie
Člen
Registrace: 14. 11. 2008
Příspěvků: 106

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Nevite nekdo, jestli se da OO prinutit, aby pouzival misto absolutni cesty relativni? (t.j. ./ciselnik.ods#$List2.A1) Kdyz to pak nekomu poslu, musim mu rict, at si vytvori na C: slozku Dokumenty, do ni to dat a v ni mu to teprv bude fungovat O.o

A rozzipovavat, replacovat cesty pomoci sedu na lokalni podminky toho, kdo si to bude otevirat a znovu to prizipovavat zpatky, mi prijde trochu uhozene :-(

Offline

#5 11. 6. 2009 16:10:21

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

zkuste toto a linky v odkazovem vlakne nachazejici se:
http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=76816

ted to ctu, ale jsem pomaly... a neumim anglicky.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#6 11. 6. 2009 17:08:42

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

A což takhle přes Nástroje -> Volby... -> Načítání/Ukládání -> Obecné - zaškrtnout
Ukládat URL relativně k souborovému systému
Ukládat URL relativně k internetu

Mělo by to stačit - zkuste si stáhnout propojené ODS soubory z příspěvku
http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=512
a schválně, jestli se vám cesty v tabulce C přizpůsobí (musíte ale u sebe na lokále všechny tři soubory uložit do jednoho adresáře)
Nenechte se zmást, že v Calcu v buňce se zobrazuje celá cesta.

Editoval hanus (11. 6. 2009 17:13:31)

Offline

#7 11. 6. 2009 17:13:50

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

hanus napsal(a)

A což takhle přes Nástroje -> Volby... -> Načítání/Ukládání -> Obecné - zaškrtnout
Ukládat URL relativně k souborovému systému
Ukládat URL relativně k internetu

To IMHO nepomaha - ja to tak mam nastaveny a ty odkazy na jiny soubor jsou porad absolutni...

Edit: Cesty v tabulce C Jsou:
'file:///home/hanus/Documents/LinuxEXPRES/Forum/Calc/tabulka_A.01.ods'#$List2.AB17;
tedy neprizpusobene...
Ja myslim, ze kdyby to slo tak snadno, tak v odkazu vyse (na to englis vlakno) to nebudou resit tak slozite.

Editoval Zvedavec (11. 6. 2009 17:20:06)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#8 11. 6. 2009 17:15:15

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

No mi to funguje, tak nevím. OOo od verze 2.0. až po verzi 3.0.1 CZ v Linuxu
Zkoušel jste to s výše uvedenými soubory?

Editoval hanus (12. 6. 2009 07:32:34)

Offline

#9 11. 6. 2009 17:20:50

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

hanus napsal(a)

No mi to funguje, tak nevím. OOo od verze 2.0.
Zkoušel jste to s výše uvedenými soubory?

Jeste snad verve: Ja mam XP - OO 3.1, mozna to na Linuxech chodi OK.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#10 11. 6. 2009 22:44:37

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Tak zkousim ten priklad co jsem daval vyse odkaz a neco delam asi spatne, protze mi to porad nejde:
Kdyz udelam propojeni rucne vlozi se do bunky toto:

   

='file:///C:/test/source%20file.ods'#$'Sheet X'.A32

a hodnota bunky z druheho listu se mi zobrazi
Tim "generatorem" cesty ziskam tento retezec:
   

'file:///C:/test/source%20file.ods'#$'Sheet X'.A32

- napr. je to B9
TEdy uplne stejny, jako manualnim propojenim, akorat bez "rovna se"
Jak mam ted prinutit bunku, aby ten retez pouzila? Kdyz do b10 dam "=B9" vypise mi to zase ten retezec.
   Vi nekdo co s tim?


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#11 12. 6. 2009 06:41:42

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Zvedavec napsal(a)

TEdy uplne stejny, jako manualnim propojenim, akorat bez "rovna se"
Jak mam ted prinutit bunku, aby ten retez pouzila? Kdyz do b10 dam "=B9" vypise mi to zase ten retezec.

Aha. Tak to vůbec nesouvisí s odkazem jako takovým. Jde o to že máte  formát buňky "nějak" navolený jako text. Je potřeba smazat obsah, změnit formát na "číslo", pro ověření zkusit vepsat číslo případně odkazový vzorec např. "=B9" a pokud funguje tak tam vetnout původní odkaz.

Offline

#12 12. 6. 2009 07:00:52

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Ne, format mam nastaveny na cislo, to jsem kontroloval. Ono to nevypise "=B9", ale vypise to ten retezec z B9, tj. vzorec funguje, jenom "argument" to proste zpracuje jako text, ne jako soucast odkazu.

Editoval Zvedavec (12. 6. 2009 07:01:35)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#13 12. 6. 2009 07:10:38

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Teď jsem teda ty tři soubory vyzkoušel i ve Widlích (XP Professional) s OOo 3.0.1 a propojení v pohodě funguje - změnil jsem údaje v tabulce A, uložil, zavřel ji, otevřel tabulku C a všechna propojení se přesměrovala:

=IF(COUNTIF('file:///E:/home/hanus/Linux/OOo/tabulka_B.01.ods'#$List1.$BA$2:$BA$55;A2)>0;1;0)
=IF($B5=1;'file:///E:/home/hanus/Linux/OOo/tabulka_A.01.ods'#$List2.AB5;"")

nebo umístěno jinde:

=IF(COUNTIF('file:///C:/Documents and Settings/hanus/Dokumenty/tabulka_B.01.ods'#$List1.$BA$2:$BA$55;A2)>0;1;0)
=IF($B5=1;'file:///C:/Documents and Settings/hanus/Dokumenty/tabulka_A.01.ods'#$List2.AB5;"")

Editoval hanus (12. 6. 2009 07:13:49)

Offline

#14 12. 6. 2009 07:31:39

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Tak jsem schválně nainstalovat OOo 3.1 EN na jiný stroj s Win XP Profi a aktualizace propojení nefuguje. Nevím proč (možná kolize EN OOo a CZ Win?). Dokonce to ani nejde změnit ručně přes Úpravy -> Odkazy...

Editoval hanus (12. 6. 2009 07:31:55)

Offline

#15 12. 6. 2009 08:02:14

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

hanus napsal(a)

Tak jsem schválně nainstalovat OOo 3.1 EN na jiný stroj s Win XP Profi a aktualizace propojení nefuguje. Nevím proč (možná kolize EN OOo a CZ Win?). Dokonce to ani nejde změnit ručně přes Úpravy -> Odkazy...

V tom odkazu, co jsem daval vcera vyse na to forum v AJ je napsano, ze od verze 3.1 se zmenila prace s spopojenyma souborama a zrejme z toho duvodu tyto veci nejdou (nebo je to bug). Ovsem pokud je muj ne/preklad  spravny.

http://user.services.openoffice.org/en/ … =75&t=3294


   

Release notes of v3.1 wrote:
Storage of data pulled in by external references changed
http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=92797
feature-info:
The implementation of how data pulled in by references to external documents in formulas is stored internally was changed. Previously, all data of a referred external sheet was stored in a hidden sheet. Now only the data referred is stored in a separate structure, hidden sheets are not created anymore. This has the advantages that - By not creating hidden sheets the amount of available 255 sheets is not decremented. - It should be possible to refer more than 254 external sheets, given enough memory for the amount of data of course. - Less data needs to be stored when saving the document to file. - No unintended data leakage may occur because data not referred is not saved to files. Note that the external sheets will not show up anymore in the Navigator. For ODF file storage the data is still saved as external sheets, previous versions will be able to read the document. Re-saving an already existing document with the new version may result in a significantly decreased size of the file's storage, depending on the previous amount of data in the entire sheet and the amount of data actually used in formulas.

Editoval Zvedavec (12. 6. 2009 08:03:24)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#16 12. 6. 2009 13:54:34

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Hmmm, díky za tip. Vyzkouším pak vytvořit propojení ve verzi 3.1, mnou uvedené ODS soubory byly ze straších verzí.

Offline

#17 13. 6. 2009 14:56:39

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Propojení dat mezi sešity - externí datový zdroj

Výše uvedené propojené ODS soubory jsem vytvářel v Calc 3.0.1.
Když tabulku C napojenou na tabulky A a B otevřu ve verzi 3.1, tak je místo výsledku z propojení v buňce chabová hláška "Err:504", což dle helpu znamená chybu parametru listu. To by odpovídalo té změně ukládání externích odkazů, jak se píše tady výše- syntaxe odkazu v buňce je sice stejná, ale změnilo se fyzické/interní umístění informací o propojení.

Ve verzi 3.1 EN ve WinXP jsem teď vytvořil nové tabulky:
http://ooo.e-hanus.cz/table_A_Calc_3-1.ods
http://ooo.e-hanus.cz/table_C_Calc_3-1.ods
kde C je napojená na A
Zkoušel jsem je spolu přesouvat různě po systému a otevírat je ve verzi 3.1, tabulka C se vždy správně napojila na A, avšak zápis propojení v buňce byl špatný, ten původní. Nicméně data se aktualizovala správně.

Soubory jsem si teď stáhnul na Linuxový stroj a otevřel je v Calc 3.0.1 - C se napojilo na A správně a navíc jsou odkazy zapsány korektně.

Mi z toho tedy vychází nějaký bug ve verzi 3.1.

Offline

Zápatí