Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 30. 7. 2018 19:36:56

Bia
Člen
Registrace: 30. 7. 2018
Příspěvků: 6

Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

Ahojte, LibreOffice používam 2 dni a neviem prísť na to, prečo mi automaticky neprepočítáva údaje pri zmene vstupného údaju. Mám pôvodne excelovský súbor s troma zošitmi, ktoré si navzájom ťahajú výpočty. Automatický výpočet mám zaškrknutý.

Ak zmením údaj v zošite 1, tak sa v zošite 2 nič neprepočíta, ale až vtedy, keď sa postavím na konkrétnu bunku v zošite 2, ktorá to má prepočítať

t.j. nefunguje mi automatický výpočet po každej zmene + nestačí pri ručnom prepočte stáť hocikde, musím sa postaviť na všetky bunky po jednom, ktoré sa majú prepočítavať  a dávať F9.

Čo robím zle ?

Editoval Bia (31. 7. 2018 07:43:02)

Offline

#2 30. 7. 2018 20:41:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

Toto se týká spíš propojení mezi různými sešity. Podle popisu by to měli být spíš zřejmě listy stejného sešitu :

Bia napsal(a)

Mám pôvodne excelovský súbor s troma ,zošitmi, ktoré si navzájom ťahajú výpočty. Automatický výpočet mám zaškrknutý.

     Podle všeho by to mělo být :

Bia napsal(a)

Mám pôvodne excelovský súbor s troma ,listmi, ktoré si navzájom ťahajú výpočty. Automatický výpočet mám zaškrknutý.

. Potom by to bylo logické že stejné listy stejného souboru (sešitu) by měli reagovat přepočtem.
     Pokud se ale jedná o 3 různé sešity tak to fungovat nebude. Šlo by to řešit makrem které by naráz aktivovalo přepočet. Musely by se ale zbylé dva sešity aktivovat jako otevřené a nejspíš skryté které by se aktualizovaly.


     Pokud jde tedy skutečně o různé listy stejného sešitu měly by se automaticky přepočítat bez zadávání F9. Zaškrtnutí volby DATA > SPOČÍTAT > + zaškrtnutá volba AUTOMATICKÝ VÝPOČET by měla fungovat ve všech listech stejného sešitu.


     Nejprve bych doporučil uložit soubor .xls jako .ods a otestovat zda to funguje v nativním formátu Libre Office (lze zpětně uložit do xls). Problém ale může být také chyba LO proto prosím popište verzi LO (podle NÁPOVĚDA > O APLIKACI LIBRE OFFICE. Raději připište ještě pod jakým OS (operační systém) provozujete LO.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 30. 7. 2018 21:13:54

Bia
Člen
Registrace: 30. 7. 2018
Příspěvků: 6

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

ďakujem za reakciu, samozrejme ide o listy toho istého zošita.
Inštalovanú mám verziu 6.0.5.2 (x64), na WIN 10 home.
Súbor je už uložený v .ods, to som urobila ako prvé.

Ako to tak sledujem, myslím, že mi neprepočítava iba jeden typ vzorca, ostatné výpočty aj zložitejšie prepočítava, síce to nedokážem na 100% skontrolovať, lebo tam mám stovky vzorcov, ale tento je asi hlavný vinník.

príklad vzorca    SUMIF($AO$15:$AO$90;"nejakytext";C15)

Offline

#4 31. 7. 2018 06:14:58

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

Tam máte zřejmě chybu. Testoval jsem to na podobné konfiguraci a stejné verzi LO. Vzorec jsem nasimuloval do slouců A a B takto :

=SUMIF(A1:A20;"nejakytext";B1:B20)

Ve sloupci "A" texty a čísla, nebo prázdné buňky.
Ve sloupci "B" číselné výrazy které se sčítají
     Zde by mohli hrát úlohu regulární výrazy - ale testoval jsem různě Váš text, jiný text, čísla i prázdné buňky a vše chodí v implicitním nastavení. Regulární výrazy sice možnosti značně rozšiřují, ale v takto popsaném případě nejsou potřeba. Chyba je zřejmě jinde :
Váš vzorec původní s chybou SUMIF($AO$15:$AO$90;"nejakytext";C15)
Váš vzorec s opravenou chybou SUMIF($AO$15:$AO$90;"nejakytext";C15:C90)

Editoval neutr (31. 7. 2018 06:15:36)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 31. 7. 2018 07:42:00

Bia
Člen
Registrace: 30. 7. 2018
Příspěvků: 6

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

Ach, mea culpa, práve som si to porovnala s excelom kde mi to funguje ak zadám iba C15 (čo ale nie je úplne správne), tak vypočíta celý stĺpec, ale v LO nie, takže ak opravím tak ako má byť správne C15:C90 tak to funguje. No... robila som ten súbor asi pred 8 rokmi, už si ani nepamätám čo tie vzorce znamenajú smile. Ďakujem veľmi pekne na navigovanie. Týmto sa to vyriešilo.

Offline

#6 31. 7. 2018 10:59:27

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,697

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

No podle popisu v nápovědě by tento problém měl být řešen shodně s Excelem s tím, že se zadává pouze celý sloupec. Ovšem když zadáte C15 tak je určena jediná buňka.
    Popis nápovědy uvádí celý sloupec tedy $C - (stejně jako pro Excel) ale to je stejné jako když zadáme C1:C1048576. Takže přesný úsek je určitě lepší nežli celý sloupec. Proto bych toto použil asi jen opravdu v případech kde by bylo pracné testovat správný úsek.
    Také hrozí jiné chyby ze souběhů takže určitě používat celý sloupec nedoporučuji pokud to nemá dobrý důvod. Tímto důvodem by mohla být "řídká data" ve sloupci, protože najít poslední buňku v takovém sloupci jde těžko a dat by muselo být nepředvídatelně mnoho.
    Většinou bychom uměli určit maximální velikost úseku řídkých dat. Ale například u odkazů DDE by to mohlo zlobit. Proto jde spíš o podmínky načítání a také o zkušenosti.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 31. 7. 2018 11:26:25

Bia
Člen
Registrace: 30. 7. 2018
Příspěvků: 6

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

pravdupovediac, netuším ako že mi to v excely funguje, keď to ukazuje na jednu bunku a pritom to spočíta sumu všetkých výskytov s tom stĺpci, ale funguje. Už si nepamätám, kde som prišla na takýto zápis vzorca, po tých rokoch už nevytváram v excely, už len používam, čo som kedysi vytvorila smile Asi budem musieť skontrolovať celý súbor, alebo to nejako pretvoriť na kontingenčné tabuľky, ktoré v súčastnosti jediné používam kde sa dá. Niekedy po rokoch zistím nejaké nejasnosti v tom čo som vytvorila, ale tak časom človek aj zistí iné cesty, zmúdrie alebo občas ohlúpne smile

Offline

#8 31. 7. 2018 11:29:11

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 791

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

Bia napsal(a)

príklad vzorca    SUMIF($AO$15:$AO$90;"nejakytext";C15)

Syntaxe tuto formu povoluje. Ovšem v porovnání s excelem ju tu drobný rozdíl. LO zřejmě při tvorbě stromu výpočtu (nejprve se při výpočtu zjištují závislosti a podle zjištěných závislostí se dále počítá) drží strikně zápisu vzorce.

K syntaxi: V případě, kdy se rozměry prvního a třetího parametru liší, "upraví" se parametry podle prvního parametru. Výpočet ovšem nepozná že došlo ke změně ve stromu závistí. Excel v takovém případě považuje funkci za volatilní a přepočítává ji při každé změně. LO to nepozná.

Obecně považuji za bezpečnější používat varianty SUMIFS, kde syntaxe tyto problémy hlídá.

Offline

#9 31. 7. 2018 11:37:47

Bia
Člen
Registrace: 30. 7. 2018
Příspěvků: 6

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

áno, všimla som si tú funkciu, chcem si prezieť lepšie funkcie LO, len nebol čas (problém s aktualizáciou win a následne format pc a nová inštalácia a všetky inštalácie prg sad . Len tento súbor som potrebovala súrne prepočítať niečo a vyriešiť. Chystám sa cez víkend pustiť do LO detailnejšie, doteraz som si myslela, že funkčne niečo blízke excelu nie je, kedysi som skúšala openoffice, ale chýbalo mi tam plno funkcií, teraz som objavila LO, tak mám nádej smile a poučenie, že si mám pozrieť aj nápovedu k funkcii, lebo ja skúšam všetko metódou pokus-omyl (úchylka samouka ?)

Offline

#10 31. 7. 2018 12:12:56

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 791

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

Funkce -IFS jsou v Excelu i v LO. V nápovědě uvedené detaily chování funkcí nebývají. Prostě jen COUNTIF lze považovat za celkem bezpečné. Místo ostatních -IF funkcí používejte jejich variantu -IFS. Je to bezpečnější.

Offline

#11 31. 7. 2018 14:19:07

Bia
Člen
Registrace: 30. 7. 2018
Příspěvků: 6

Re: Nefunguje automatický prepočet - VYŘEŠENO

ďakujem

Offline

Zápatí